Pagyvenusiems žmonėms su maistu suvartojant daugiau vitamino E, sumažėja tikimybė susirgti demencija arba senatvine silpnaprotyste, rodo Olandijoje atliktas tyrimas.
Ištyrę maždaug 5400 olandų, kurių amžius 55 metai ar daugiau, mokslininkai nustatė, kad tam trečdaliui tiriamųjų, kurie vitamino E vartojo daugiausiai, tikimybė per dešimtmetį susirgti demencija, įskaitant Alzheimerio ligą, buvo ketvirtadaliu mažesnė nei tam trečdaliui, kas šio vitamino vartojo mažiausiai.
Ligšioliniai tyrimai buvo prieštaringi: ar vitaminas E arba kiti antioksidantai gali turėti įtakos, demensijos sindromo vystymuisi senyvame amžiuje.
Olandijos mokslininkų atliktas tyrimas yra išsamesnis nei ankstesnieji bei papildo ankstesnes išvadas, pavyzdžiui, kad su maistu gaunamas vitaminas E gali būti susijęs su mažesne demencijos tikimybe.
Antioksidantai neutralizuoja nestabilias arba reaktyvias deguonies formas, kurios gali pažeisti ląsteles visame žmogaus organizme. Reaktyvus deguonis organizme susikuria kaip šalutinis medžiagų apykaitos produktas, o kadangi smegenyse medžiagų apykaita itin aktyvi, manoma, kad jos per visą žmogaus gyvenimą patiria didelę oksidacinę žalą.
Per dešimtmetį trukusį olandų tyrimą, demencijos sindromas nustatytas 465 tyrimo dalyviams, įskaitant 365 Alzheimerio ligos atvejus.
Tarp trečdalio tiriamųjų, kurie vitamino E vartojo daugiausiai, nustatyti 120 demencijos atvejai palyginti su 164 atvejais tame trečdalyje tiriamųjų, kurie šio vitamino vartojo mažiausiai.
Atsižvelgę į kitus faktorius, mokslininkai padarė išvadą, kad vitamino E vartojimas siejamas su ketvirtadaliu mažesne tikimybe, jog išsivystys dimencijos sindromas.
Tyriamieji vitamino E vidutiniškai suvartodavo po 18,5 miligramų per dieną. Europos Sąjungoje, taip pat ir Lietuvoje, rekomenduojama vitamino E paros norma yra 12 miligramų.
Olandijos mokslininkų išvados sutampa su kiek anksčiau JAV ir Švedijoje atliktais tyrimais, kad vitamino E vartojimas siejamas su mažesne Alzheimerio ligos tikimybe.
Vitaminas E glūdi daigelyje maisto produktų, visų pirma, nerafinuotas aliejus, grūdinės kultūros, kiaušinio trynys, pieno produktai, riešutai, kepenys, pupelės, žirniai, špinatai ir brokoliai.
Savigydos pramonės asociacija (SPA) info.