Žadą atimančios naujausios tendencijos
Anksčiau buvo įprasta virtuvėje virš viryklės matyti gremėzdišką, interjerui žavesio nesuteikiantį ir garsiai ūžiantį prietaisą. Galbūt savo namuose tokį gartraukį dar naudojate iki šiol, todėl galite paliudyti – toks garų rinktuvas namų tikrai nepuošia, o ir prižiūrėti nelengva. Vis dėlto, laikai keičiasi ir dabar garų surinkėjų pasiūla daug didesnė. Rinkoje išskiriami trys populiariausi tipai – integruoti į spintelę, paslėpti kaitlentėje ir lubiniai gartraukiai.
Klasika tapę garų surinkėjai
Integruojami į spintelę gartraukiai vis dar išlieka vieni populiariausių ir prieinamiausių daugumai naudotojų. Tokie garų surinkėjai neužima daug vietos, veikia kokybiškai, yra ilgaamžiai ir beveik nepastebimi.
Štai, pavyzdžiui, didžiausios gartraukių gamintojos pasaulyje „Franke“ gamybos nerūdijančio plieno „Inca Smart FBI 525 XS HCS“ gartraukis yra toks mažas ir kompaktiškas, kad jo savo namuose net nepastebėsite, o jis tuo tarpu meistriškai atliks savo funkciją ir džiugins nepriekaištinga švara.
Inovacijų ir minimalizmo gerbėjams
Ieškantieji išskirtinai išmanaus varianto, turėtų pasidomėti kaitlentėse paslėptais gartraukiais, kurie gali būti arba įmontuojami viryklės centre, arba išsistumiami.
Jei svajojate apie erdvės pojūtį ir modernumą savo namų virtuvėje, geriausia rinktis kaitlentės centre įrengtą garų surinkėją, kadangi taip sutaupysite vietos, jums nereikės riboti savo judesių ar taikytis prie gremėzdiškų įrenginių sukurtų „sienų“. Jei ieškote ilgaamžiškumo ir kokybės, vertėtų pasidomėtų „Franke“ garų surinkimo prietaisu „Maris FMA 839 HI“. Būtent šis gartraukis gali veikti net 8 skirtingais galingumo lygiais, turi apsaugą nuo vaikų bei pasižymi itin tyliu veikimu.
Tuo tarpu išsistumiami gartraukiai gali pradžiuginti inovacijų mėgėjus, kadangi nesinaudojant virtuve jie yra tarsi nematomi ir paslėpti, o ėmus gaminti maistą – išsislenka ir surenka visus ore atsiradusius garus bei riebalus.
Puošnūs ir galingi
Jei norite mėgautis kokybišku apšvietimu, išskirtiniu dizainu ir didele galia, pats laikas įsigyti lubinį gartraukį. Pasirodo, kad lubiniai gartraukiai gali būti platesni (tai aktualu daug ir dažnai gaminantiems, bei tiems, kurių viryklė įrengta virtuvės centre esančioje salelėje), be to, jie pasižymi itin kokybišku apšvietimu bei LED juostelių integracijomis, o tai suteikia virtuvei išskirtinio žavesio ir puošnumo. Žinoma, tokie gartraukiai tiks ne kiekvienam – jie išsiskiria didesne kaina bei įmontavimo subtilybėmis.
Priežiūra
Nors šiuolaikinius garų surinkėjus prižiūrėti paprasčiau nei senuosius, nes jų grotelės lengviau išimamos, filtrai paprasčiau keičiami, tačiau valyti vis tiek būtina. Norint, kad gartraukis gražiai atrodytų, ilgai tarnautų ir negestų, jį reikėtų atitinkamai prižiūrėti. Štai keletas patarimų:
- Visuomet, kai naudojate viryklę, įjunkite ir gartraukį. Nesvarbu, kaip trumpai ar kokį maistą gaminate, garai kyla aukštyn ir nusėda ant paviršių. Jei gartraukis neįjungiamas, garai ir riebalai nusėda ant apsauginio tinklelio (gartraukio filtro), todėl laikui bėgant jis įtraukia vis mažiau oro ir vis labiau apsineša.
- Valant gartraukį naudokite „Franke“ valiklį. Jis ne tik nuvalys susikaupusius nešvarumus, bet ir suteiks paviršiams apsaugą, kurios pagalba filtrą bus lengviau nuvalyti kitą kartą.
- Reguliariai karštu vandeniu plaukite gartraukio filtrą. Idealiu atveju – dėkite jį į indaplovę, kuri negailestingai nuplaus riebalus ir dulkes.