• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuviška virtuvė sunkiai įsivaizduojama be gardžių bulvinių patiekalų, todėl šįkart TV3 laida „La maistas. Iššūkis“ dedikuota švilpikams.

Lietuviška virtuvė sunkiai įsivaizduojama be gardžių bulvinių patiekalų, todėl šįkart TV3 laida „La maistas. Iššūkis“ dedikuota švilpikams.

REKLAMA

Kad ir kiek naujovių siūlytų kulinarinis pasaulis, kartais labai gera prisiminti senąją Lietuvos virtuvę ar pasklaidyti močiutės užrašų knygelę, ir pasiruošti pietums švilpikų. O gal geriau juos žinote kaip „šiuškes“? Būtent taip jie vadinami Dzūkijos krašte.

Jei apie tokį gardumyną dar nesate girdėję, pats metas užsirašyti receptą, nes tai – labai paprastas, kasdieniškas ir pigus bulvių patiekalas. Tradiciniai švilpikai yra kepami orkaitėje, gali būti patroškinami su sviestu bei grietine arba patiekiami su varškės ir spirgučių padažu. Tačiau lygiai taip pat panašias bulvines bandeles galite kepti ir keptuvėje, o padažą rinktis kitokį. Pavyzdžiui, grybų ir grietinėlės.

Laidos vedėja Elena Karalienė kartu su maisto entuziastu Gyčiu parodė, kaip pasigaminti nostalgiškus švilpikus su šoninės ir grietinėlės patiekalu, o Gian Luca Demarco su aktore Monika Survilaite pateikė kitokią, itališką jų versiją – gnocchi virtinukus su šafranu.

REKLAMA
REKLAMA

Itališki gnocchi virtinukai su šafranu

Ingredientai:

  • 1 kg virtų bulvių;
  • 300 g kvietinių miltų;
  • 1 kiaušinio;
  • Žiupsnio grikių miltų;
  • Saujos tarkuoto parmezano.

Padažui:

REKLAMA
  • 70 ml 35% riebumo grietinėlės;
  • 200 g „Philadelphia Original“ tepamo sūrio;
  • 50 g parmezano;
  • Šalto rūkymo šoninės;
  • Šafrano;
  • Druskos;
  • Pipirų.

Gaminimo eiga:

Išvirusias bulves nulupame ir sutriname. Iš trintų bulvių suformuojame „šulinėlį“, suberiame miltus, kiaušinį ir viską gerai išminkome iki vientisos masės. Tešla turi būti minkšta ir elastinga.

Paberiame miltų ant stalo ir rankomis iškočiojame 2-3 cm storio „dešreles“.  Supjaustome jas 1-2 cm storio gabaliukais. Braukiame per specialią gnocchi tarką ir metame į pasūdytą verdantį vandenį. Verdame 2 minutes.

REKLAMA
REKLAMA

Atskirame indelyje sutriname šafraną ir užpilame karštu vandeniu.

Gaminame padažą: gerai apkepiname šoninės kubelius ir juos atidedame į šalį. Keptuvėje išlydome „Philadelphia“ tepamą sūrelį, pilame grietinėlės. Supilame šafraną, išmaišome ir dedame gnocchi. Papuošiame kepta šonine ir tarkuotu kietuoju sūriu.

Švilpikai su šoninės ir grietinėlės padažu

Ingredientai:

  • 1 kg virtų bulvių;
  • 1 kiaušinio;
  • 80 g miltų;
  • Druskos;
  • Gabalėlio sviesto.

Padažui:

  • 300 ml riebios grietinėlės;
  • Šalto rūkymo šoninės;
  • 1 svogūno;
  • Šviežių krapų;
  • Druskos;
  • Pipirų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gaminimo eiga:

Bulves išverdame su lupena, atvėsiname, nulupame ir sutriname į košę. Į bulves įmušame kiaušinį, pagardiname druska ir išmaišome. Tada sudedame miltus ir suminkome tešlą. Tešlą voliojame į pailgą virvelę, po to ją suplojame. Supjaustome į norimo dydžio rombus. Taip suformuojame visus švilpikus.

Ant kepimo skardos patiesiame kepimo popierių, ištepame sviestu ir išdėliojame švilpikus. Kepame iki 200 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15 min, po to apverčiame ir kepame dar 15 min.

Gaminame padažą: keptuvėje apkepiname šoninę ir svogūnus. Pilame grietinėlę, pagardiname druska ir pipirais. Švilpikus užpilame padažu ir papuošiame smulkintais krapais. Skanaus!

„La maistas. iššūkis“ – sekmadieniais, 9 val. per TV3!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų