Jūsų kelionė į Kuršių neriją prasideda štai čia, Smiltynės perkėlos kelte. Perkelti lengvąjį automobilį kainuoja 12,30 eurų nepriklausomai nuo to, kiek keleivių važiuoja. Antroji stotelė – Alksnynės kontrolės postas. Sezono įkarštyje ekologinė rinkliava už lengvąjį automobilį siekia 20 eurų. Na, o pačioje Neringoje jūsų išlaidos priklausys nuo to, ko širdis geidžia ir kiek piniginė leidžia. Žinoma, brangiausiai kainuos nakvynė, kainuos ir maistas, tačiau patys įspūdingiausi vaizdai nieko nekainuoja.
Prancūzijoje gyvenanti kaunietė Agnė su vyru ir 7-erių mėnesių dukryte Saule kas antrą vasarą atostogauja Nidoje. Šeima skaičiuoja, kad, pavyzdžiui, Portugalijoje atostogos gal ir pigiau atsieitų, bet tradicijų laužyti nesinori. Šeima dar gruodį dviem savaitėms rezervavo kambarį Nidoje. Jei norėtų apsistoti dabar, vargu ar rastų nakvynę: šiam, vieninteliam šią vasarą ilgajam savaitgaliui, laisvų vietų kurorte beveik nelikę.
„Dar turim porą kambarių, bet jie tokie iš brangesnių, ten ir su židiniu, ir apartamentas, paskutiniai ir išeina visada“, - sako vilos savininkas Jurijus Kumpanas.
Penkis kambarius nuomojantis pašnekovas sako, kad dažniausiai čia ilsisi lietuvių šeimos ir svečiai iš užsienio. Ir šį sezoną poilsiautojų netrūksta. O kainos jau vasariškos.
Laisvų vietų nebedaug likę ir viešbučiuose.
„2 kambarių butas, tarkim, galim nuo 80 iki 100 eurų, bet yra ir ekonominių, pigesnių variantų, viešbučiai nuo 90 eurų, 3, 4 žvaigždučių, kainos tokios, bet tikrai yra žemesnių kainų, ekonomiškesnių, paprastesnių variantų siūloma“, - sako Nidos KTIC direktorė Edita Lubickaitė.
Tiesa, kambariuose lietuviai pageidauja virtuvėlių. Mat ar iš taupumo, ar dėl sveikumo maistą linkę gamintis patys.
Na, o kiek kainuoja Nidoje pavalgyti? Šaltibarščių porcija – pusketvirto euro, bet pagrindinis maistas, žinoma, žuvis. Beje, įdomi detalė: užsieniečiai perka tik tokią žuvį, kuri neturi ašakų.
„Karšiai nuo 4 eurų iki 9 plius minus, skumbrės, jūros ešeriai pas mus po 5, marių ešeriukai, tie, kur apačioj, po eurą, po du, po tris, jeigu didelis, va, kaip ten, apačioj, trys eurai, va, uotas – brangesnė žuvis, tai maždaug nuo 5 iki 40 būna, jeigu labai didelis. Aišku, kas turi pinigų, tas jau dažniausiai ungurį renkasi, kas mėgsta riebiai“, - pasakoja žuvies pardavėjas Donatas.
Pasak pašnekovo, brangieji unguriai gali būti įvairios kilmės: ir iš marių, ir auginti tvenkiniuose, ir iš užsienio, bet skirsis jų skonis. Tačiau kainomis stebėtis nereikėtų – jas diktuoja paklausa.
Vienintelį ilgąjį šios vasaros savaitgalį svečių antplūdžio laukia ne tik Neringa, bet ir kiti kurortai.
Plačiau apie tai – TV3 reportaže.