• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sodininkai ir obuolių sulčių spaudėjai skundžiasi, kad tokių prastų metų dar nematė. Jų teigimu, obuolių beveik nėra arba jie tokie maži, kad neapsimoka rinkti. Anot sulčių spaudėjų, sezonas turbūt taip ir pasibaigs, nė neprasidėjęs. Taip pat ir kainų augimas neaplenkė spaudyklų, dėl pandemijos pabrangusios žaliavos pakėlė ir sulčių spaudimo kainas.

Sodininkai ir obuolių sulčių spaudėjai skundžiasi, kad tokių prastų metų dar nematė. Jų teigimu, obuolių beveik nėra arba jie tokie maži, kad neapsimoka rinkti. Anot sulčių spaudėjų, sezonas turbūt taip ir pasibaigs, nė neprasidėjęs. Taip pat ir kainų augimas neaplenkė spaudyklų, dėl pandemijos pabrangusios žaliavos pakėlė ir sulčių spaudimo kainas.

REKLAMA

Sulčių spaudyklos Vievyje atstovas Romas sakė, kad ko gero šiemet sulčių spaudimo sezonas taip ir neprasidės.

„Šiemet nėra obuolių. Vasaros sausra jiems pakenkė. Beveik visi obuoliai iškrito arba pūva ant medžių. Neturi žmonės ką spausti. Tad per dieną kreipiasi vos keli žmonės dėl sulčių spaudimo

Tačiau tie klientai, kurie atvyksta, ieško naujų skonių. Jie obuolius maišo su moliūgais, morkomis, avietėmis, vynuogėmis. Turime limitą, kokį mažiausią obuolių kiekį galima atvežti. 3 maišai ir iš jų paprastai išeina 45 litrai sulčių“, – sakė sulčių spaudyklos atstovas.

REKLAMA
REKLAMA

Sulčių spaudyklos „Obuolių namai“ atstovė Ilona irgi sakė, kad šie metais sulčių spaudykloms yra liūdni.

„Pasiruošėme startui, tačiau nėra ką veikti. Šiemet derlius labai mažas, daug obuolių jau iškrito.

REKLAMA

Tačiau tie klientai, kurie atvyksta, labiausiai mėgsta obuolių sultis be jokių priedų. Būna įvairių bandymų miksuoti obuolius su kitomis daržovėmis ir vaisiais. Tačiau po eksperimentų kitais metais grįžta prie tradicinių obuolių sulčių. Matyt todėl, kad tokios sultys mums įprastos, su jomis užaugome“, – pasakojo spaudyklos atstovė.

Kainos pakilo ne visur

Pasak Ilonos, sulčių spaudimo kainos šiemet pakilo.

„Juk dėl pandemijos pabrango įvairios žaliavos. Pabrango, popierius, plastikas. Sulčių spaudyklas turime keliuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Kaune, Panevėžyje ir Šiauliuose, kainos juose skiriasi. Tačiau vidutiniškai 5 litrų sulčių maišelis su kraneliu kainuoja 2,5 euro iki 2,8 euro“, – pasakojo sulčių spaudyklos atstovė.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu Romas teigė, kad, sulčių spaudimo kainos šiemet yra tokios pačios, kaip ir pernai.

„Pas mus 5 litrų sulčių maišelis su kraneliu kainuoja 2,5 euro. Tai populiariausia tara. Labai retai žmonės prašo pilstyti sultis į jų tarą.

Taip pat šiuo metu madingi yra ir pastatomi maišeliai, juos jau galima dėti iš karto ant stalo ir piltis sultis. Vis tik dėl jų sulaukiame skundų. Matyt, žmonės padeda juos ant nelygaus paviršiaus, todėl maišeliai įtraukia oro ir sultys pradeda rūgti. Tad mes spaudykloje naudojame tik paprastus maišelius su kraneliu, tų pastatomų žmonėms nesiūlome. Tačiau bet kuriuos maišelius svarbu saugoti nuo pelių“, – įspėjo spaudyklos atstovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Romo teigimu, žmonės stengiasi taupyti.

„Pavyzdžiui, maišelius deda į kartonines dėžutes, tačiau labai retai kiekvienais metais perka vis naujas. Dažniausiai nusiperka ir jas naudoja keletą metų. Kiti turi nusipirkę ir daugkartinę, medinę dėžutę. Žmonės dažniausiai turi vieną dėžutę, kurią pasistato ant stalo, o sulčių maišelius laiko paprastai sukrautus vienas ant kito.

REKLAMA

Pastebi, kad ne visi moka naudotis pakuotėmis

Kalbėdama apie tarą Ilona irgi pastebėjo, kad populiariausi yra maišeliai su kraneliu, nors pastaruoju metu populiarėja ir pastatomi maišeliai. Anot jos, tokius maišelius žmonės ko gero mėgsta dėl estetiškumo, jie gražesni.

„Tačiau sultis galima laikyti abiejų rūšių maišeliuose. Jos gesti gali imti ne dėl maišelių, bet dėl to, kad žmonės nemoka pakuotėmis tinkamai naudotis. Pavyzdžiui, vakar žmogus skundėsi, kad maišelyje esančios sultys jau po trijų dienų ėmė gesti.

REKLAMA

Taip nutinka, todėl, kad žmonės maišelių su kraneliu nededa į dėžutę, tada bet kur padeda ir įleidžia į pakuotę oro. Tad po 3 dienų ir prasideda sulčių rūgimo procesas. Gal ne visi sulčių spaudėjai paaiškina, kaip naudotis pakuotėmis. Juk kranelis tuo ir vertingas, kad nereikia skubėti išgerti sulčių, kaip iš trilitrinio stiklainio“, – sakė spaudyklos atstovė.

Ji taip pat pastebėjo, kad žmonės stengiasi taupyti, todėl dažnai ir kyla bėdų.

„Juk nusipirkus kartoninę dėžutę išsispręstų daug problemų, o ji kainuoja 0,70 euro. Juk užtenka tik vienos dėžutės, nebūtina jų daug nusipirkti. Taip pat teko mugėse matyti ir medinių dėžučių, jos tarnauja jau ilgiau, keletą sezonų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau žmonės dažniausiai perka kartonines dėžutes, tačiau jų netaupo, per žiemą sunaudoja prakuroms, tad kitais matais vėl tenka pirkti naujas“, – pasakojo spaudyklos atstovė.

Obuolius palieka pūti ant žemės?

Pasak jos, labai gaila, kad daugelis žmonių nesusitvarko savo sodų.

„Juk dažnai obuoliai nukrenta ant žemės, o žmonės jų nesusirenka. Tačiau jeigu juos susirinktų tuo pačiu metu ir sutvarkytų sodą ir turėtų šviežių natūralių sulčių. Be to, jeigu matote, kad pas kaimyną prikrito obuolių, o jis nieko su jais nedaro, paprašykite, kad leistų juos susirinkti.

REKLAMA

Dabar visi puola į parduotuves, perka, tačiau savo sodo gėrybes švaisto. Gyventojai turėtų būti sąmoningesni. Taip ir pinigų juk sutaupytų, nereiktų žiemą pirkti gėrimų, nes turėtų savo sulčių.

Derlius prastas, obuoliai maži

„Gailių ūkio“ direktorius Remigijus Gailius sakė, kad pirmą kartą per 20 sodininkystės metų mato tokius mažus obuolius.

REKLAMA

„Vienas kitas tik didesnis, likę graikiško riešuto dydžio. Tačiau obuolius parduodame į Vokietiją ir kainas juk ne mes nustatome. Turbūt Lenkijoje netrūksta obuolių, nes kainos šiemet mažesnės nei pernai.

Tačiau Lietuvoje dar mažesnė kaina, net neapsimokėtų jų rinti ir parduoti čia. Vokietijoje kaina trigubai didesnė, apie 0,30 euro už kilogramą“, – sakė R. Gailius.

Anot jo, ir pernai derlius buvo prastas, tačiau bent jau obuoliai buvo normalaus dydžio.

„Dabar daugumą jų paliekame tiesiog ant žemės, tokių mažų niekas neperka.

Tačiau sezonas dar tik prasidėjo, kiek iš viso pririnksime ir priskinsime obuolių dar nežinome“, – kalbėjo R. Gailius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų