• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiltomis dienomis daugelis atsigaivina ledais, tačiau retai susimąsto, kiek juose slypi kalorijų, cukraus, dažiklių ir kitų sveikatai žalingų medžiagų. Be to, taigi didžiausi smaližiai – vaikai, kurie ledais dažnai net ir piktnaudžiauja.

3

Šiltomis dienomis daugelis atsigaivina ledais, tačiau retai susimąsto, kiek juose slypi kalorijų, cukraus, dažiklių ir kitų sveikatai žalingų medžiagų. Be to, taigi didžiausi smaližiai – vaikai, kurie ledais dažnai net ir piktnaudžiauja.

REKLAMA

Kaip pasirūpinti sveikata, dailiomis kūno linijomis, tačiau neatsisakyti ledų, pasakoja mitybos konsultantė Gintarė Budavičiūtė.

„Nors seniau būdavo įprasta net parduotuvėse siūlomus ledus gaminti iš pieno, grietinėlės, vaisių ar uogų, deja, šiandien ledai retai kada gaminami iš šių produktų. Dabar jų sudėtyje ypač didelis kiekis cukraus, taip pat nemažai yra skonio stipriklių, dažiklių ir kvapiklių“, – aiškina specialistė.

Kurie ledai kaloringiausi?

Mitybos konsultantė rekomenduoja, nors atėjus džiuginantiems orams norisi tik mėgautis ledais ir negalvoti apie kalorijas bei cukrų, vis dėlto, parduotuvėje renkantis ledus vertėtų atkreipti dėmesį į jų sudėtį.

REKLAMA
REKLAMA

„Rinkitės ledus, kurie yra su mažiau sudedamųjų dalių ir kuriuose yra daugiau tikrų produktų, kaip grietinėlė, pienas, vaisiai ar vaisių tyrės“, – pataria Gintarė Budavičiūtė.

REKLAMA

Pašnekovė nurodo, kad renkantis sveikesnį plombyrą arba grietininius ledus, etiketėse turi būti nurodyta, kad leduose yra grietinėlės bei pieno, o leduose esantys riebalai negali būti augaliniai.

„Deja, bet dažniausiai pigiuose leduose nėra pieno produktų ir vietoj šių ledų gamybai naudojami augaliniai riebalai, nepasižymintys kokybe ir nauda sveikatai“, – teigia mitybos konsultantė.

REKLAMA
REKLAMA

Kita aktuali problema, kad dauguma ledus valgo kaip desertą, tačiau šie savo kaloringumu prilygsta sočiam patiekalui. Pasak specialistės, skirtumas tik vienas – ledų maistinė vertė kur kas mažesnė nei sotaus patiekalo, pavyzdžiui, mėsos su daržovėmis.

Vaisiniai ledai ir šerbetai dažniausiai turi apie 100 kcal. ir didelį kiekį cukraus, o grietininiai ir pieniški kur kas kaloringesni – vidutiniškai turintys apie 270 kcal.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Namuose gaminti ledai

Žinant, kokia sudėtis yra parduotuvėje siūlomų ledų, sveikiausia išeitis – pasigaminti jų patiems. „Tikrai yra didelis pasirinkimas greitai paruošiamų bei sveikų ledų receptų. Be to, asmeniškai mano mėgstamiausi ledai yra jogurtiniai, pagaminti būtent namuose“, – sako mitybos konsultantė.

Jogurtiniai naminiai ledai

Reikės: 2 bananų, 500 g. šaldytų braškių, 400 g. graikiško jogurto. Paruošimas: visus ingredientus susmulkinti su mikseriu arba smulkintuvu, supilti į indelius ir užšaldyti.

Bananiniai ledai

Reikės: 2 bananų, saujos mėlynių arba šilauogių, 50 g, natūralaus jogurto, žiupsnelio cinamono. Paruošimas: bananus ir uogas susmulkiname su mikseriu arba smulkintuvu, į masę supilame jogurtą, suberiame cinamoną, viską išmaišome, supilame į ledų indelius ir užšaldome.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų