• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus Jono Basanavičiaus progimnazijos moksleiviai pirmieji išbandė Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos (LRVVKA) parengtus valgiaraščius mokykloms. Atsižvelgiant į moksleivių pastabas valgiaraščiai toliau bus tobulinami ir galutinė jų versija bus pristatyta kitų metų pradžioje, teigiama išplatintame Švietimo ir mokslo ministerijos pranešime spaudai. 

15

Vilniaus Jono Basanavičiaus progimnazijos moksleiviai pirmieji išbandė Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos (LRVVKA) parengtus valgiaraščius mokykloms. Atsižvelgiant į moksleivių pastabas valgiaraščiai toliau bus tobulinami ir galutinė jų versija bus pristatyta kitų metų pradžioje, teigiama išplatintame Švietimo ir mokslo ministerijos pranešime spaudai. 

REKLAMA

Naujieji valgiaraščiai parengti vadovaujantis Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašu.

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos Sveikatos stiprinimo skyriaus patarėjo Almanto Kranausko, naujieji valgiaraščiai yra didelis žingsnis siekiant sveikesnės vaikų mitybos, ugdant jų supratimą apie sveikatai palankų maistą ir jau visai netrukus šalies mokyklos galės šiuos valgiaraščius naudoti visiškai nemokamai.

„Šiais metais buvo atnaujintas vaikų mitybos tvarkos aprašas, kuriuo siekiama, kad mažiausiems visuomenės nariams būtų tiekiamas kuo sveikesnis ir kokybiškesnis maistas. Tačiau kai kurioms mokykloms nėra lengva prisitaikyti prie naujovių, tad džiaugiamės, kad Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos atstovai neliko abejingi ir parengė naujuosius valgiaraščius“, – sako Almantas Kranauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Penktadienį moksleiviams pristatyta dalis naujųjų patiekalų – 5 sriubų variantai: vištienos sultinys su viso grūdo makaronais ir žalumynais, trinta brokolių sriuba su moliūgų sėklomis, jautienos sultinys su jautiena ir daržovėmis, tiršta žirnių sriuba bei morkų sriuba su kokosų pienu ir imbieru.

REKLAMA

Taip pat moksleiviai ragavo viso grūdo makaronus su vištiena ir sūriu, pomidorų, avinžirnių ir jautienos troškinį, menkę, viso grūdo makaronus su vištiena, varškėčius su trintomis uogomis ir natūraliu jogurtu, kakavinius grikių blynus.

„Visus receptus kūrėme taip, lyg gamintume savo šeimos nariams. Tikslas, kad Lietuvos vaikai maitintųsi sveikiau yra išties labai sveikintinas. Ir jeigu mes galime įnešti savo indėlį, mielai prie to prisidedame“, – sako LRVVKA atstovė Aida Matulevičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA

Desertui buvo patiekti ispaninio šalavijo (čija) pudingas, braškinis glotnutis, burokėlių pyragas, saulėgrąžų chalva bei sausainiai.

Ministerija pranešime spaudai primena , jog siekiant, kad vaikų maitinimas būtų kokybiškesnis, dar šiais metais restoranų šefai apmokys ne mažiau kaip 60 švietimo įstaigų virėjų. Nuo kitų metų prasidės programinis virėjų mokymas Europos Sąjungos (ES) lėšomis sveikatos netolygumų turinčiuose savivaldybėse. Kartu sveikos mitybos ir sveikatai palankaus maisto gaminimo bus apmokyti visuomenės sveikatos biurų darbuotojai, mokinių tėvai ir savivaldybių už maitinimų konkursus atsakingi darbuotojai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Džiaugiamės, kad mūsų moksleiviai galėjo pirmieji išbandyti patiekalus, kurie netrukus bus gaminami ir kitose šalies mokyklose. Labai svarbu, kad galime prisidėti prie prasmingo projekto, kuris padės vaikams maitintis sveikiau“, – teigia mokyklos direktorė Jurgita Nemanienė.

Geriausiai vaikai įvertino sultinį su jautiena ir daržovėmis, varškėčius su trintomis uogomis, jautienos troškinį su pomidorais ir saulėgrąžų chalvą. Moksleiviams įvertinus patiekalus, naujieji valgiaraščiai bus tobulinami, atsižvelgiant į pastabas. Galutiniai receptai visuomenei bus pristatyti kitų metu pradžioje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų