Naujieji valgiaraščiai parengti vadovaujantis Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašu.
Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos Sveikatos stiprinimo skyriaus patarėjo Almanto Kranausko, naujieji valgiaraščiai yra didelis žingsnis siekiant sveikesnės vaikų mitybos, ugdant jų supratimą apie sveikatai palankų maistą ir jau visai netrukus šalies mokyklos galės šiuos valgiaraščius naudoti visiškai nemokamai.
Pamatykite, kuo maitinasi gimnazijos moksleiviai
(15 nuotr.) Maistas Širvintų Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijoje (Organizatorių nuotr.)
Maistas Širvintų Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijoje (Organizatorių nuotr.)
Maistas Širvintų Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijoje (Organizatorių nuotr.)
Maistas Širvintų Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijoje (Organizatorių nuotr.)
Maistas Širvintų Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijoje (Organizatorių nuotr.)
Maistas Širvintų Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijoje (Organizatorių nuotr.)
Maistas Širvintų Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijoje (Organizatorių nuotr.)
Maistas Širvintų Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijoje (Organizatorių nuotr.)
Maistas Širvintų Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijoje (Organizatorių nuotr.)
Maistas Širvintų Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijoje (Organizatorių nuotr.)
Maistas Širvintų Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijoje (Organizatorių nuotr.)
Maistas Širvintų Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijoje (Organizatorių nuotr.)
Maistas Širvintų Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijoje (Organizatorių nuotr.)
Maistas Širvintų Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijoje (Organizatorių nuotr.)
Maistas Širvintų Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijoje (Organizatorių nuotr.)
„Šiais metais buvo atnaujintas vaikų mitybos tvarkos aprašas, kuriuo siekiama, kad mažiausiems visuomenės nariams būtų tiekiamas kuo sveikesnis ir kokybiškesnis maistas. Tačiau kai kurioms mokykloms nėra lengva prisitaikyti prie naujovių, tad džiaugiamės, kad Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos atstovai neliko abejingi ir parengė naujuosius valgiaraščius“, – sako Almantas Kranauskas.
Penktadienį moksleiviams pristatyta dalis naujųjų patiekalų – 5 sriubų variantai: vištienos sultinys su viso grūdo makaronais ir žalumynais, trinta brokolių sriuba su moliūgų sėklomis, jautienos sultinys su jautiena ir daržovėmis, tiršta žirnių sriuba bei morkų sriuba su kokosų pienu ir imbieru.
Pasibaisėjo pietumis mokykloje: per prasti netgi šuniui
(32 nuotr.) Pasibaisėjo pietumis mokykloje: per prasti netgi šuniui (nuotr. socialinių tinklų)
Pasibaisėjo pietumis mokykloje: per prasti netgi šuniui (nuotr. socialinių tinklų)
Pasibaisėjo pietumis mokykloje: per prasti netgi šuniui (nuotr. socialinių tinklų)
Pietūs VGTU licėjuje
Pietūs Klaipėdos Maksimo Gorkio progimnazijoje. Kaina - 2 Eur (nuotr. tv3.lt)
Pietūs Klaipėdos Maksimo Gorkio progimnazijoje (nuotr. tv3.lt)
Pietūs Klaipėdos Maksimo Gorkio progimnazijoje (nuotr. tv3.lt)
Pieniška košė su džiovintomis spanguolėmis Vilniaus licėjuje
Pica Vilniaus Baltupių progimnazijoje
Pieniška košė su džiovintomis spanguolėmis Vilniaus licėjuje
Pietūs Vilniaus Baltupių progimnazijoje
Cepelinai Vilniaus Baltupių progimnazijoje
Pica Vilniaus Baltupių progimnazijoje
Šalta arbata be cukraus Vilniaus Baltupių progimnazijoje
Cepelinai Vilniaus Baltupių progimnazijoje
Natūralus vištienos kepsnys Vilniaus Baltupių progimnazijoje
Virtų bulvių blynai Vilniaus licėjuje
Cepelinai Vilniaus Baltupių progimnazijoje
Pieniška košė su džiovintomis spanguolėmis Vilniaus licėjuje
Šalta arbata be cukraus Vilniaus Baltupių progimnazijoje
Trinta daržovių sriuba Vilniaus Senvagės gimnazijoje
Kotletas Vilniaus Senvagės gimnazijoje
Cepelinai Vilniaus Baltupių progimnazijoje
Cepelinai Vilniaus Baltupių progimnazijoje
Pietūs Vilniaus licėjuje
Pietūs Vilniaus Baltupių progimnazijoje
Pietų meniu Vilniaus licėjuje
Pietų meniu Vilniaus Baltupių progimnazijoje
Natūralus vištienos kepsnys Vilniaus Baltupių progimnazijoje
Trinta daržovių sriuba Vilniaus Senvagės gimnazijoje
Virtų bulvių blynai Vilniaus licėjuje
Pica Vilniaus Baltupių progimnazijoje
Taip pat moksleiviai ragavo viso grūdo makaronus su vištiena ir sūriu, pomidorų, avinžirnių ir jautienos troškinį, menkę, viso grūdo makaronus su vištiena, varškėčius su trintomis uogomis ir natūraliu jogurtu, kakavinius grikių blynus.
„Visus receptus kūrėme taip, lyg gamintume savo šeimos nariams. Tikslas, kad Lietuvos vaikai maitintųsi sveikiau yra išties labai sveikintinas. Ir jeigu mes galime įnešti savo indėlį, mielai prie to prisidedame“, – sako LRVVKA atstovė Aida Matulevičiūtė.
Desertui buvo patiekti ispaninio šalavijo (čija) pudingas, braškinis glotnutis, burokėlių pyragas, saulėgrąžų chalva bei sausainiai.
Ministerija pranešime spaudai primena , jog siekiant, kad vaikų maitinimas būtų kokybiškesnis, dar šiais metais restoranų šefai apmokys ne mažiau kaip 60 švietimo įstaigų virėjų. Nuo kitų metų prasidės programinis virėjų mokymas Europos Sąjungos (ES) lėšomis sveikatos netolygumų turinčiuose savivaldybėse. Kartu sveikos mitybos ir sveikatai palankaus maisto gaminimo bus apmokyti visuomenės sveikatos biurų darbuotojai, mokinių tėvai ir savivaldybių už maitinimų konkursus atsakingi darbuotojai.
„Džiaugiamės, kad mūsų moksleiviai galėjo pirmieji išbandyti patiekalus, kurie netrukus bus gaminami ir kitose šalies mokyklose. Labai svarbu, kad galime prisidėti prie prasmingo projekto, kuris padės vaikams maitintis sveikiau“, – teigia mokyklos direktorė Jurgita Nemanienė.
Geriausiai vaikai įvertino sultinį su jautiena ir daržovėmis, varškėčius su trintomis uogomis, jautienos troškinį su pomidorais ir saulėgrąžų chalvą. Moksleiviams įvertinus patiekalus, naujieji valgiaraščiai bus tobulinami, atsižvelgiant į pastabas. Galutiniai receptai visuomenei bus pristatyti kitų metu pradžioje.
REKLAMA