Šalta namuose, žvarbus vėjas kiaurai košia lauke, medikai nuolat primena, kad gripo sezonas šiemet prasidėjo anksčiau. Kaip išlikti sveikai? Be abejo, visų pirma – neleisti organizmui išsekti, stiprinti imunitetą ne tik grūdinimosi procedūromis, bet ir taisyklinga mityba. O ką įtraukti į savo meniu, kad pasiektum maksimalios naudos?
Pateikiame pačių sveikatai naudingiausių produktų dešimtuką. Tiesiog nuostabu, kad didžioji jų dalis – tikrų tikriausi gardumynai!
10 vieta: obuoliai. Šiuose vaisiuose gausu B grupės vitaminų, vitaminų C ir P bei pektino, saugančio skrandžio bei žarnyno gleivinę. Pektinas sumažina cholesterino ir gliukozės kiekį organizme. Vitaminas C – puikus antioksidantas, apsaugantis organizmo ląsteles nuo žalingo aplinkos poveikio. Valgant daug obuolių neužkietėja viduriai (puiku, jei nori turėti gražią odą ir sparčią medžiagų apykaitą!), o malio ir tartaro rūgštys neleidžia virškinimo trakte daugintis bakterijoms. Be to, jis sutvirtina kraujagyslių sieneles ir padeda organizmui įsisavinti geležį ir folio rūgštį.
9 vieta: migdolai. Juose gausu ląstelienos, magnio, kalcio, geležies ir natūralaus antioksidanto vitamino E, natrio. Visos šios medžiagos itin naudingos širdies veiklai. Migdoluose esantis riboflavinas itin svarbus regėjimui, gali šiek tiek paspartinti augimo procesą. Beje, jis tiesiog būtinas tavo organizmui, jei nori turėti skaisčią odą, tvirtus nagus ir žvilgančius plaukus!
8 vieta: brokoliai. Puikus kalio, kalcio, folio rūgšties, ląstelienos, vitaminų A, B ir C šaltinis. Brokoliuose taip pat gausu mineralinių maisto medžiagų: sieros, geležies ir kraują valančio chlorofilo.
7 vieta: mėlynės. Šios uogos turi mažai kalorijų ir daug ląstelienos, antioksidantų bei fitonutrientų. Reguliariai valgant mėlynes gerėja trumpalaikė atmintis ir stabdomi ląstelių senėjimo procesai.
6 vieta: raudonosios pupelės. Jose daug riebalų, tačiau taip pat apstu ir baltymų, antioksidantų, ląstelienos ir vario. Puikus geležies, magnio, fosforo, kalio ir tiamino šaltinis. Tiaminas, arba vitaminas B1, padeda organizmui atsigauti po streso ir fizinio krūvio, normalizuoja augimo procesą.
5 vieta: lašiša. Unikalus omega-3 nesočiųjų riebalų rūgščių šaltinis, saugo širdies ir kraujagyslių sistemą. Dažnai valgydama lašišą sustiprinsi savo imuninę sistemą, tapsi atsparesnė viršutinių kvėpavimo takų ir plaučių ligoms, kas ypač aktualu rudeniškai atšalus orams.
4 vieta: špinatai. Juose apstu vitamino A, kalcio, folio rūgšties, geležies, riboflavino, vitaminų C ir B6. Stiprina imuninę sistemą, sumažina tikimybę susirgti kai kurių rūšių vėžiu. Be to, špinatai pagerina protinę veiklą, taigi ir tavo mokymosi rezultatus.
3 vieta: saldžiosios bulvės (batatai). Turi daug betakarotino, vitaminų C ir B6, ląstelienos, kalio. Mažai riebalų ir kalorijų.
2 vieta: daržovių sultys. Tai pats lengviausias būdas praturtinti savo valgiaraštį daržovėmis. Jose gausu vitaminų, mineralų ir maistingųjų medžiagų. Pomidorų sultys ypač naudingos, nes turi likopeno – antioksidanto, sumažinančio ateity infarkto ir onkologinių ligų tikimybę.
1 vieta: daiginti kviečiai. Daiginti kviečiai – tikrų tikriausias organizmui naudingų medžiagų koncentratas. 2 šaukštai daigintų kviečių per dieną aprūpina organizmą tiamino, magnio, folio rūgšties, geležies, cinko ir fosforo atsargomis. Daigintus kviečius galima valgyti sumaišytus su pusryčių dribsniais, jogurtu, salotomis.