„Paragavusi likau sužavėta duonelės skoniu ir nutariau, jog nors mano šeimoje nėra celiakija sergančiųjų, grįžusi būtinai kepsiu riešutų duoną“, – prisimena Nomeda. Pasak jos, surinkti reikalingus produktus – paprasta: jų visų galima įsigyti bet kuriame prekybos centre, o vienam kepalėliui riešutų duonos iškepti pakanka apie pusės kilogramo riešutų ir sėklų kartu sudėjus. „Dažnai naudoju „Arimex“ riešutus, nes jie man atrodo tinkamiausi, o neseniai atradau mišinį salotoms iš lukštentų saulėgrąžų ir moliūgo sėklų, kurį taip pat naudoju kepdama riešutų duoną, – apie recepto subtilybes pasakoja Nomeda. – Kuo toliau, tuo labiau suprantu, jog duonos receptą galiu lengvai keisti įvairuodama kepimui naudojamų riešutų ir sėklų rūšimis – skonis dėl to tikrai nenukenčia“.
Dabar menininkė šia duonele dažnai palepina šeimą: „Ypač mėgstame ją skanauti dar šiltą, užsitepę sviesto – tikras apsivalgymas!”.
Riešutų duonos kepalėliui iškepti reikės:
• 100 g moliūgų sėklų; • 100 g išlukštentų saulėgrąžų; • 100 g migdolų; • 100 g žemės riešutų; • 100 g linų sėklų; • 100 g sezamo sėklų; • 4-5 kiaušinių; • 2 valg. šaukštai saulėgrąžų arba alyvuogių aliejaus; • Po žiupsnelį druskos ir cukraus; • Nomeda mėgsta įmaišyti žolelių, dažniausiai renkasi rozmariną.
Duonos masės gaminimas:
• Trečdalį pasirinktų riešutų bei sėklų reikia sumalti smulkintuvu. • Malimui geriausiai tinka saulėgrąžų ir moliūgų sėklos, žemės riešutai, taip pat – linų sėmenys. Jie, beje, suteikia masei kibumo ir lipnumo. • Malti reikia tol, kol masė pasidaro lipni ir prikimba prie indo sienelių. • Migdolai ir likę nuo malimo žemės riešutai tik truputį pasmulkinami peiliu, o likusios moliūgų sėklos ir saulėgrąžos išvis paliekamos sveikos. • Maltus, smulkintus bei sveikus riešutus ir sėklas reikia sudėti į vieną indą. • Kiaušiniai išplakami ir kartu su aliejumi įmaišomi į bendrą masę. • Įdedama druskos, cukraus, prieskoninių žolelių ir viskas išmaišoma. • Išmaišytą masę sudedama į duonai kepti skirtą formą. • Forma su mase įstatoma į iš anksto pakaitintą iki +150° orkaitę ir šioje temperatūroje kepama apie valandą. • Iškepta duonelė įvyniojama į drėgną rankšluostėlį ir paliekama valandžiukei atvėsti.
Skanaus!