76-erių panevėžietis Antanas Bložė ruošiasi pietums. Ant stalo deda juodos duonos ir į lėkštę su kaupu krauna maltą mėsą. Dar kelios akimirkos ir šį šviežią jautienos faršą pensininkas kuo ramiausiai tepa tiesiai ant riekės.
„Va, čia 24 amino rūgštys yra, jos sveikos, nemirusios“, - tikina vyras.
Tiesa, prieš dėdamas į burną tokį žalios mėsos sumuštinį senjoras pasigardina jį vienu šaukšteliu pomidorų padažo. Ir tikina, kad toks dienos patiekalas ne tik sveikas, bet ir naudingas. Daugiausiai vyras valgo veršienos ir jautienos.
Panevėžietis įsitikinęs: ne visos ligos nuo nervų
Sveiką mitybą propaguojantis buvęs rajono vaikų gydytojas ragina žmones susimastyti, ką ir kaip kasdien dedam į burnas. Mat nuo to esą priklauso sveikata.
Panevėžietis įsitikinęs, kad visos ligos ne nuo nervų, o nuo perkrautos ir netaisyklingos mitybos. Pensininkas siūlo vengti rūkytų, keptų gaminių, negana to, juos pataria drąsiai keisti į žalią mėsą.
„Skrandukas nemėgsta prieskonių aštrių: pipirai, krienai, česnakas, imbieras, kava jau visai brudas, ir rūkyta, sūdyta, kepta“, - sakė vyras.
Medikas sako savo kailiu išbandęs įvairių maisto produktų poveikį organizmui ir pastebėjo įdomių dalykų. O valgyti žalią mėsą pamėgino, kai kelis kartus svečiavosi atšiaurioje Jakutijoje. Įdomiausia, kad taip buvęs gydytojas jau maitinasi ne vienus metus ir sveikata esą iki šiol nesiskundžia.
Negaili patarimų
„Nei jokių papildų nereikia absoliučiai. Įdomu, kad cholesterolis į kraują papuola per 6–8 val. o į sąnarius per 12 val., paskui žmogus ir sako, ko aš toks sustingęs“, - sakė vyras.
Tačiau sveikos gyvensenos patarimų negailinčiam senjorui specialistai turi pastebėjimų ir nevirtos mėsos taip drąsiai valgyti nerekomenduoja.
„Labai atsargiai reikia tą žalią mėsą, nes nežinai, iš kur paimta, kiek laiko laikyta. Kuo ilgiau laikoma, tuo didesnė tikimybė, kad gali būti kažkoks užkratas“, - sakė Visuomenės sveikatos specialistė K. Pranckienė.
Nors specialistai pataria mėsą apvirti nuo 15 iki 20 minučių, svarbiausia tik nieko nepervirti, norint, kad maistas neprarastų vertingų savybių.
Panevėžietis nesukdamas sau galvos iki soties kerta ne tik žalią faršą, jokiais prieskoniais negardina ir žuvies. O skrandžio veiklai pagerinti vadovaujasi dar viena neįprasta taisykle – valgio metu viską užgerti šlakeliu vandeniu skiesto vyno.
Išsamiau žiūrėkite TV3 reportaže: