„Nenuostabu, kad vasaros sezono metu daugiau laiko praleidžiame gryname ore, tuomet, be abejo, daugiau ir prakaituojame. Būtent dėl vitaminų ir mineralų trūkumo gali kilti ir sveikatos problemų, kaip dehidratacija ar paūmėjęs odos jautrumas.
Norint viso to išvengti galime pakoreguoti savo mitybą vartodami daugiau žalių, termiškai neapdorotų produktų, kaip šviežios daržovės, vaisiai ir uogos. Žinoma, šis maistas puikiai tinka ir toms, kurios siekia dailesnės figūros“, – sako Simona Daujotaitė.
Maistas, kuris padės lieknėti
Mitybos ir detoksikacijos specialistė pateikia, koks maistas gali padėti ne tik sulieknėti, tačiau ir būti naudingas mūsų organizmui dėl vitaminų ir kitų vertingų medžiagų gausos.
Arbūzai
Arbūzas vasarą išties puikus pasirinkimas, kadangi jų sudėtyje yra apie 92 proc. vandens ir daug skaidulų. Būtent toks derinys padeda jaustis sotiems ilgesnį laiką. Taip pat arbūzuose gausu C, A, B1, B5, B6 vitaminų bei mineralų, kaip kalis ir magnis.
Ananasai
Ananasai pasižymi kaip virškinimą gerinantys vaisiai. Juose esantys vitaminai ir fermentas bromelainas padeda skaidyti baltymus ir saugo organizmą nuo uždegiminių procesų. Be to, naudingiausia yra valgyti ananaso šerdį, kur yra daugiausia bromelaino ir skaidulų.
Šie vaisiai yra žinomi kaip puikus maistinių skaidulų šaltinis. Juose gausu vitamino A, betacarotino ir vitamino C. Persikuose ir nektarinuose esantys fenolio junginiai padeda atsikratyti viršsvorio bei pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis.
Juodieji serbentai
Šių uogų patartina valgyti ne tik norintiems atsikratyti viršsvorio, bet ir tiems, kurie siekia sustiprinti sveikatą. Šiuose uogose yra naudingų elementų, kaip kalis ir fosforas, taip pat antioksidantų, kurie gali apsaugoti nuo širdies ligų, vėžio bei neurologinių sutrikimų, tokių, kaip Alzhaimerio liga. Be to, juoduosiuose serbentuose gausu antibakterinių ir regėjimą gerinančių savybių.
Avietės
Naujausi tyrimai patvirtina, kad avietėse esantys antioksidantai padeda reguliuoti medžiagų apykaitą ir kovoja su įvairiomis ligomis, taip pat gerina virškinimą bei gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Vis dėlto, rekomenduojama valgyti tik gerai prinokusias avietes, kadangi tyrimai rodo, jog šios turi kur kas daugiau antioksidantų, nei nepakankamai prinokusios.
Agurkai
Vandeningos sudėties agurkuose esantys vitaminai, mineralai ir elektrolitai yra lengvai pasisavinami, tad juos vartodami papildysite reikiamų medžiagų kiekį organizme. Agurkuose esantis virškinimo fermentas erepsinas padeda skaidyti baltymus ir turi antiparazitinių savybių. Be to, ši daržovė žinoma kaip organizmą vėsinanti, todėl puikiai padės išlaikyti organizmo vandens balansą karštomis vasaros dienomis.
Špinatai
Špinatai pasižymi itin dideliu kiekiu vitaminų bei mineralų ir turi daugiau nei tuziną skirtingų antioksidantų, kurie apsaugo nuo širdies ligų ir padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus. Taip pat juose esantis vitaminas K padeda apsaugoti kaulus.
Jei nesinori skaičiuoti porcijų
Pašnekovės teigimu, siekiant atsikratyti nereikalingo svorio nebūtina apsistoti vien tik tiek daržovėmis, vaisiais ir uogomis, kadangi maisto racionas, kuris gali nepakenkti mūsų figūrai, yra kur kas platesnis.
„Kiti figūrai nekenkiantys produktai būtų žuvis, liesa mėsa, visos kitos įvairios sezoninės daržovės, riešutai, varškė ir kiaušiniai. Jei nenorite kontroliuoti porcijų kiekio, įpraskite su kiekvienu patiekalu valgyti daugiau daržovių, kadangi jose esantis didelis kiekis skaidulų padės jaustis sotiems ilgesnį laiką.
Kalbant apie tai, kokius gėrimus vertėtų rinktis vasarą, sveikiausias pasirinkimas, žinoma, būtų vanduo, žalioji ir kitos žolelių arbatos. Jei paprasto vandens karštą vasaros dieną gerti nesinori, pagardinkite jį citrina, agurku, mėtų lapeliais ar pasirinktais vaisiais bei uogomis“, – pataria mitybos ir detoksikacijos specialistė Simona Daujotaitė.