• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vaikas, klykiantis ant žemės saldumynų skyriuje ir iš gėdos akis slepianti mama — ne toks ir retas reiškinys. Atžala, vietoje šokoladuko prašanti morkytės, greičiausiai, ne vieno tėvo svajonė. „Kaip pasiekti, kad sveikas maistas vaikui atrodytų ir skanus? Tiesiog nepratinkite savo mažylio prie šokolado — juk paprasta!“ — teigia mitybos specialistė Jelena Tulčina.

Vaikas, klykiantis ant žemės saldumynų skyriuje ir iš gėdos akis slepianti mama — ne toks ir retas reiškinys. Atžala, vietoje šokoladuko prašanti morkytės, greičiausiai, ne vieno tėvo svajonė. „Kaip pasiekti, kad sveikas maistas vaikui atrodytų ir skanus? Tiesiog nepratinkite savo mažylio prie šokolado — juk paprasta!“ — teigia mitybos specialistė Jelena Tulčina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nutukę ir sergantys vaikai — kasdienybė

Medikės teigimu, šis laikotarpis pasaulyje — vienas kritiškiausių. „Dar niekuomet nebuvo tiek alergiškų, nuolat sergančių ir nutukusių vaikų.

REKLAMA

Pati šiuo metu gydau devynerių metų mergytę, sveriančią 89kg. Kieno tai kaltė? Pamirškite pasiteisinimą „stambūs kaulai“, viskas prasideda šeimoje. Kol tėveliai nesuvoks maisto svarbos bei vertės ir nesustos kiekvieno nepaklusnumo ar pageidavimo užkišti papildomu šokoladuku, tol neturėsime sveikos visuomenės. Visos tos kankynės, kai priklausomybę saldumynams turintis vaikas privalo iš naujo mokytis valgyti, išvengtume, jei naujai iškepti tėvai suvoktų paprasčiausią sveikos mitybos svarbą,“ — teigia mitybos specialistė.

REKLAMA
REKLAMA

Nėra vieno recepto, tik bendros taisyklės Ilgametės praktikės teigimu, visi ieškantys stebuklingo recepto, gali smarkiai nusivilti. „Tiek mėsėdžiai, tiek veganai ar vegetarai gali būti ligoniai. Mūsų organizmai skirtingi, jiems reikia vis kitų produktų.

Pagal „Maisto netoleravimo testą“, vaikai ar suaugę gali turėti paslėptą alergiją net tokiems iš pažiūros nekaltiems produktams, kaip riešutai, pomidorai ar agurkai. Vis dėlto, galioja ir bendros taisyklės. Reikėtų vengti pieno produktų, alkoholio, kavos, cukraus bei glitimo. Taip pat, pasirūpinti, kad vaiko dienos racioną sudarytų 80% daržovių, vaisių ir kruopų, 10% riebalų ir 10% — gyvulinių baltymų,“ — patirtimi dalijasi medikė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ką daryti, jei nevalgo?

Mitybos specialistės teigimu, jei pradžioje maitintasi netaisyklingai, vėliau vaikui gali būti sudėtinga pereiti prie kitokio maisto. „Jei kas dieną valgydavote makaronus ar saldžius sausus pusryčius ir staiga pasiūlysite traputį su avokadu ir daržovių sriubą, natūralu, kad vaikas gali tiesiog atsisakyti valgyti. Tik nepulkite aplink jį šokinėti ir gaminti jo mėgstamų patiekalų! Kaip medikė ir močiutė, galiu drąsiai teigti, kad pusdienis bado dar niekam nepakenkė. Nevalgė pusryčių? Ateis pietų. Neatėjo? Prie vakarienės stalo sukirs ir žalią brokolį. Pamažu pereiti prie sveikos mitybos nepavyks. Arba pyragėliai ir nutukimas, arba daržovės ir sveikata. Kito kelio nėra. Vis dėlto, jei norite būti diplomatiški, siūlau susitarti vieną dieną per savaitę, kuomet vaikas galės valgyti, ką tik norės. Žinodamas, kad šeštadienį gaus ir makaronų, ir šokoladuką, mažylis visą savaitę klusniai mėgausis daržovėmis, kruopomis, mėsa ar žuvimi. Na, galbūt mėgautis pradės kiek vėliau, tačiau šeimoje pradėsite ugdyti sveiko maisto kultūrą, kuria remdamasis vaikas gyvens visą gyvenimą. Pasikankinti tikrai verta,“ — siūlo natūralios medicinos centrų Vilniuje ir Kaune įkūrėja Jelena Tulčina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų