Daugeliui ši žinia pasirodė iš tiesų baisi. Kaip teigia Belfasto Karalienės universiteto tyrėjai, daug ryžių vartojantys žmonės rizikuoja susirgti plaučių ar šlapimo pūslės vėžiu, nes šiose kruopose gausu arseno.
Jei ryžius virsite garuose kavavirėje, 85 proc. šių kruopų sudėtyje esančio arseno nebeliks.
Ryžiai – vienintelės kruopos, auginamos užtvindomuose laukuose. Būtent dėl šios priežasties į juos patenka neorganinio arseno, kuris paprastai saugiai „užrakinamas“ dirvožemyje esančiuose mineraluose.
Kuo naudingi nevalyti ryžiai?
Nevalytų ryžių skonis ne toks švelnus, jie gerokai kietesni nei rafinuoti jų „anūkai“, tačiau turi ir kur kas daugiau maistingųjų medžiagų. Maždaug 80 procentų vitaminų ir mikroelementų sukaupta būtent ryžio apvalkale, o ne branduolyje – pastarasis tėra angliavandenių šaltinis. O, kaip žinome, įtraukus į valgiaraštį per daug angliavandenių, organizme ima didėti riebalinis audinys.
Tiesa, angliavandeniai taip pat nėra tik problemų šaltinis. Sudėtiniai angliavandeniai, kurių galima gauti valgant nevalytus ryžius, aprūpina organizmą energija, būtina aktyviam visaverčiam gyvenimui. Sudėtiniai angliavandeniai pasotina ir slopina norą užvalgyti riebaus ar saldaus maisto, padidina energijos potencialą.
Nevalytuose ryžiuose nėra gliuteno, kurio kai kurių žmonių organizmas paprasčiausiai netoleruoja.