• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dirbtinės mėsos, kuri išvaizda ir skoniu nesiskirtų nuo tikrosios, gamybos 3D biospausdintuvais technologijos kūrimui skirta daugiau nei 300 tūkst. dolerių.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas iš internetinių mokėjimų sistemos „PayPal“ steigėjų milijardierius išradėjas Peteris Thiefas 3D biospausdinimo technologiją kuriančiai JAV bendrovei „Modern Meadow“ pasiūlė nuo 160 tūkst. iki 220 tūkst. svarų sterlingų finansinę paramą, pranešė „Dailymail.co.uk“.  Misurio valstijoje įsikūrusi „Modern Meadow“ biospausdinimo būdu pagamintą dirbtinę mėsą laiko puikia alternatyva gyvulininkystei, nes tokia technologija leistų patenkinti žmogaus organizmo poreikius gyvulinės kilmės baltymams.

REKLAMA

Pasak vieno iš „Modern Meadow“ steigėjų Andraso Forgacso, resursų, būtinų mėsai pagaminti gyvulininkystės ūkiuose, kiekis aplinkosaugos prasme atrodo kaip tikra traukinio katastrofa. Mėsos paklausa didėja visame pasaulyje, pavyzdžiui, Kinijoje ji padvigubėja kas dešimt metų. Tokiam poreikiui patenkinti būtini milžiniški ištekliai, kurių daugumoje besivystančių šalių paprasčiausiai nėra. Todėl belieka vienintelė išeitis – pradėti pramoninę dirbtinės mėsos gamybą, tvirtina „Modern Meadow“ atstovai.

REKLAMA
REKLAMA

Iš pradžių bendrovė siekia sukurti biospausdinimo technologiją, kuri leistų pasigaminti 2  x 1 cm dydžio ir 0,5 mm storio dirbtinės mėsos gabalėlius.

Tyrėjų grupės visame pasaulyje jau seniai intensyviai kuria mėsos gamybos iš kamieninių ląstelių technologiją. Bifšteksai, sprandinės ar rūkyta dešra turėtų būti brandinami bioreaktoriuose. Mokslininkai žino, kad vieną karvės ar viščiuko raumenų ląstelę galima izoliuoti ir padalyti į tūkstančius naujų raumenų ląstelių. Merilendo universiteto (JAV) mokslininko Jasono Matheny vadovaujama tyrėjų grupė siūlo du pramoninei gamybai tinkamus metodus. Pagal vieną iš jų dirbtinės mėsos ląstelės su plonomis membranomis būtų auginamos dideliais ir plačiais lakštais. Tokie išauginti mėsos lakštai vėliau būtų ištempti ir išimti iš membranų. Tada juos siūloma sudėti vienas ant kito, kad audinys būtų storesnis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal kitą siūlomą metodą raumenų ląstelės būtų auginamos nedideliais rutuliukais, kurie išsitemptų šiek tiek pakeitus aplinkos temperatūrą. Subrendusias ląsteles būtų galima atskirti ir naudoti mėsos gaminiams, pavyzdžiui, mėsainiams, ruošti. Norint pradėti pramoninį mėsos auginimą, skirtingų tipų audiniams, pavyzdžiui, raumenų ar riebalų, reikia suteikti žmogui priimtinas fizines savybes. „Labai svarbu sukurti tinkamą struktūrą. Mėsos audiniai turi būti tamprūs kaip tikro gyvūlio“, - aiškina J. Matheny.

Kokią būtent dirbtinės mėsos gamybos technologiją plėtoja „Modern Meadow“, bendrovės atstovai neatskleidžia. Biospausdinimo proceso techninės detalės laikomos paslaptyje. Nenurodomas ir tikėtinas pirmųjų valgyti tinkamų mėsos iš 3D biospausdintuvo pavyzdžių pagaminimo laikas: „Modern Meadow“ apsiriboja pareiškimais, kad iki to teks įveikti ilgą kelią.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų