„Menopauzės metu moterį kamuoja nuotaikų kaita, karščio pylimas, gali pradėti retėti kaulai. Visų šitų simptomų išvengti gali padėti įvairi ir subalansuota mityba, aprūpinanti organizmą reikalingais vitaminais, mineralais ir kitomis maistinėmis medžiagomis“, – aiškina specialistė.
Būtinos medžiagos menopauzės metu
Moteriai, išgyvenančiai menopauzę, pirmiausia svarbu gauti pakankamai vitamino D, kalcio, B grupės vitaminų, baltymų, sudėtinių angliavandenių ir omega-3 rūgščių. Gydomosios mitybos specialistės teigimu, vitamino D galima gauti su saulės spinduliais, ekologiškais kiaušiniais, riebia žuvimi bei grybais.
Kalcio ypač daug slepiasi žaliose lapinėse daržovėse, brokoliuose, graikiškame jogurte, sezamo sėklose, migdolų riešutuose ir sardinėse. Jo per dieną rekomenduojama suvartoti apie 1500 mg.
„Siekiant organizmą aprūpinti B vitaminu, reikėtų rinktis žalias lapines daržoves, žaliuosius žirnelius, lęšius, bulves ar pekano riešutus. Kalbant apie baltymus, jų gausu mėsoje, žuvyje, jūros gėrybėse, ankštiniuose augaluose, pieno produktuose, sėklose, riešutuose ir kiaušiniuose, o baltymų kiekis turėtų būti apie 50-60 g. per dieną, priklausomai nuo svorio ir aktyvumo lygio“, – patarimais dalinasi Deimantė Rapalytė.
Svarbu nepamiršti apsirūpinti ir omega-3 rūgštimis, todėl menopauzės metu patariama nepamiršti į savo mitybą įtraukti riebią žuvį, linų, čija sėklas, graikiškus riešutus, avokadus, bei ekologiškus kiaušinius.
Taisyklės, kaip kontroliuoti svorį
Ne paslaptis, kad menopauzės metu dėl pasikeitusio hormonų kiekio moterims sparčiai pradeda kauptis riebalinis sluoksnis, ypač pilvo srityje. Specialistė neslepia, jog ši problema moterims ypač aktuali. „Mityba šiuo atveju gali labai pagelbėti. Yra kelios taisyklės, kurių laikantis moterys gali kontroliuoti svorio augimą“, – atskleidžia pašnekovė.
Pirmoji taisyklė – būtina valgyti pakankamai skaidulų turinčio maisto: daržovių, uogų, sėklų, riešutų, vaisių, ankštinės kultūros produktų, avižų. Per dieną skaidulų patartina gauti apie 20-25 g.
Antroji taisyklė – padidinti riebios žuvies suvartojimą kiekį: iki 3 porcijų per savaitę, kadangi riebioje žuvyje esančios omega-3 rūgštys labai svarbios hormonų balansui bei medžiagų apykaitai.
Trečioji taisyklė – į mitybos racioną įtraukti obuolių sidro actą, nes rūgštis, esanti obuolių sidro acte gamina organizme baltymus, galinčius padėti sudeginti riebalų ląsteles.