Kitoks humusas
250 g moliūgo • 400 g avinžirnių • Česnako skiltelė • Šaukštelis citrinos sulčių • Šaukštelis kumino miltelių • 2 šaukšteliai kalendrų
Gaminimas. Moliūgą kepti apie 25 min. orkaitėje, įkatintoje iki 180 °C temperatūros, kol gražiai apskrus. Jį, avinžirnius, traiškytą česnaką, citrinos sultis, kuminą sumaišyti ir sutrinti . Pagardinti kalendromis. Galima patiekti su duonos traškučiais.
Naminiai virtinukai
• 2 šaukšteliai margarino • 20 g anakardžių • 0,5 šaukštelio jūros druskos • 300 g moliūgo tyrės • 8 lazanijos lakštai • Druskos, maltų juodųjų pipirų, muskato, kumino miltelių, cinamono pagal skonį
Gaminimas. Margariną išlydyti, Sudėti smulkintus riešutus, jūros druską, pagardinti prieskoniais ir gerai išmaišyti . Supilti moliūgo tyrę ir dar kartą išmaišyti . Gauta mase įdaryti 4 lazanijos lakštus. Ant viršaus dėti kitus lakštus ir suspausti. Supjaustyti kvadratėliais ir užspausti kraštus. Dėti į sūdytą verdantį vandenį ir virti apie 15 minučių. Galima patiekti su mėgstamu padažu ir riešutais.
Egzotiška sriuba
• Svogūnas • Česnako skiltelė • 2 šaukšteliai tarkuoto imbiero • 2 šaukšteliai kario miltelių • 1,5 šaukštelio cinamono • Šaukštelis muskato miltelių • 0,5 šaukštelio gvazdikėlių • 800 g moliūgų tyrės • 0,5 stiklinės rudojo cukraus • 1 l daržovių sultinio • 250 ml kokosų pieno • Alyvuogių aliejaus kepti • Moliūgų sėklų papuošti • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas. Svogūną susmulkinti ir pakepinti. Sudėti smulkintą česnaką, imbierą ir kepti dar apie minutę. Suberti karį, cinamoną, muskatą, gvazdikėlius, pagardinti druska, pipirais ir išmaišyti . Sumaišyti su moliūgų tyre, cukrumi, sultiniu ir kaitinti ant silpnos ugnies apie 15 minučių. Supilti kokosų pieną ir virti dar apie 5 minutes. Patiekti papuošus moliūgų sėklomis.
Tonizuojantis kokteilis
• Avokadas • 0,5 stiklinės kokosų pieno • 200 ml migdolų pieno • Šaldytas bananas • 2 šaukšteliai klevų sirupo • 2 šaukšteliai moliūgų prieskonių
Gaminimas. Visus ingredientus dėti į plakiklį ir gerai išplakti . Galima patiekti pagardinus cinamonu.
Kepti moliūgai
• 1 kg moliūgo • 5 skiltelės česnako • 2 šaukšteliai vyno acto • 3 džiovintos aitriosios paprikos • 1,5 šaukštelio aitriosios paprikos miltelių • 3 šaukšteliai alyvuogių aliejaus • Druskos, maltų juodųjų pipirų, čiobrelių, kalendrų pagal skonį
Gaminimas. Įkaitinti orkaitę iki 200 °C temperatūros. Sudėti smulkintą moliūgą ir pagardinti prieskoniais. Sudėti česnaką ir likusius prieskonius. Apšlakstyti actu ir aliejumi. Viską išmaišyti ir kepti apie 30 minučių. Patiekti papuošus žalumynais.
Vegetariški spagečiai
• 200 g spagečių • 500 g moliūgo • 3 skiltelės česnako • Šaukštelis aitriosios paprikos miltelių • 100 g špinatų • Pusė citrinos • 30 g graikinių riešutų • Alyvuogių aliejaus kepti • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas. Moliūgą supjaustyti kubeliais, apšlakstyti aliejumi, apibarstyti druska ir kepti apie 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 225 °C temperatūros. Česnako skilteles susmulkinti ir pakepinti. Suberti aitriosios paprikos miltelius ir kepti dar apie minutę. Spagečius išvirti sūdytame vandenyje. Moliūgo kubelius sutrinti , sumaišyti su keptais česnakais ir pagardinti prieskoniais. Spagečius, špinatus nusausinti , dėti į indą ir gerai išmaišyti. Sudėti moliūgo masę, pagardinti prieskoniais ir apšlakstyti iš citrinos išspaustomis sultimis. Patiekti apibarsčius smulkintais riešutais.
Netradicinė duona
• 250 g miltų • 0,5 šaukštelio druskos • 0,5 šaukštelio kepimo miltelių • Šaukštelis sodos • Šaukštelis gvazdikėlių • Šaukštelis cinamono • Šaukštelis muskato miltelių • 180 g sviesto • 400 g cukraus • 2 dideli kiaušiniai • 1,5 kg moliūgų tyrės
Gaminimas. Miltus sumaišyti su druska, kepimo milteliais, soda ir prieskoniais. Lydytą sviestą išplakti su cukrumi. Po vieną įmušti kiaušinius ir gerai išmaišyti . Sudėti moliūgų tyrę. Abi mases sumaišyti. Kepti apie 1,5 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, kol gražiai apskrus.