Pasak moters, lašinius valgo ji nuo mažens – tą darydavo ir tėvai, ir seneliai, kaip kad nuo senų laikų jos protėviai kiaules auginę ir patys savus lašinius ruošę.
Kas dieną ūkininkė sako lašinių nevalganti, tačiau po sunkesnių darbų gardu suvalgyti kokį bryzelį.
Naujausi moksliniai tyrimai sako, kad lašiniai yra ypač geras produktas. Nes jie esą skatina ląsteles atsinaujinti, gerina širdies raumens darbą ir net padeda susireguliuoti cholesterolio kiekiui kraujyje. Ir esą, jeigu kas dieną mes valgysim lašinių maždaug po 30 gramų, maždaug tiek, tai yra labai sveika.
Mėsa turguje prekiaujančios pardavėjos tikina, kad lašiniai – populiari prekė ir žmonės nuolat juos perka.
O ką apie tikinimus, kad valgyti lašinius sveika, mano mūsų medikai?
„Tai yra tik ragaujamas arba skanaujamas produktas ir dabar skaičiuoti šimtais gramų, taip kaip mes skaičiuojam liesą mėsą, niekaip neišeina. Ir, aišku, 100 gramų to lašinuko yra nemažai cholesterolio“, - aiškina dietologė Jūratė Dobrovolskienė.
Sveika tik su saiku
„Lašiniai yra riebus maisto produktas ir pagal bendrąsias sveikos mitybos taisykles riebalų, ypač gyvūninės kilmės, nereikėtų valgyti daug. Bet jeigu mes valgom sveikai ir bendras maisto asortimentas atitinka sveikos mitybos rekomendacijas, tai lašiniai tikrai nėra tas produktas, kurį reikėtų eliminuoti“, - sako VU Visuomenės sveikatos instituto direktorius prof. Rimantas Stukas.
Medikai sutinka, kad gretinant su kitais, tarkim, jautienos riebalais, kiaulienos lašiniai elastingesni, minkšti, juose daugiausiai mums naudingų nesočiųjų rūgščių.
„Lyginant su visais gyvūninės kilmės riebalais, kiaulienos riebalai, kiaulienos lašiniai, jie yra sveikatai palankiausi. Bet jeigu mes lygintume kiaulienos lašinius su augaliniais aliejais, pavyzdžiui, alyvuogių aliejum, kuris jau vienas iš vertingiausių, aišku, tai yra faktiškai net nepalyginami dalykai“, - tikina profesorius.
Tai kaip vertinti tyrimus, skelbiančius, kad lašiniai - ypač naudingas maistas. Kad jų biologinis aktyvumas penkis kartus didesnis nei sviesto ar jautienos riebalų. Ir kad lašiniuose yra arachidinės rūgšties, kuri priskiriama nesotiesiems riebalams ir yra viena nepakeičiamųriebiųjų rūgščių?
„Jokiu būdu neturėtų susidaryt įspūdis, kad galime jų valgyti daug, kiek norime ir kone kiekvieną dieną. Nes lašiniai vis tik tai yra riebalas, tai yra riebalas, kurio reikia nedaug“, - sako sveikatos ekspertas.
Taigi, pasak medikų, lašinius geriau ragauti ir skanauti, o valgyti reikėtų riebią žuvį ar liesą mėsą.