• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Marga Tailando virtuvės skonių paletė

Gal norėtumėte ko nors egzotiško, gardaus ir spalvoto? Skubėkite paragauti Tailando virtuvės patiekalų!

Gal norėtumėte ko nors egzotiško, gardaus ir spalvoto? Skubėkite paragauti Tailando virtuvės patiekalų!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tailando virtuvė labiausiai išsiskiria įvairių prieskonių ir ingredientų gausa, kurie kiekvienam patiekalui dovanoja nepakartojamą skonį. Vienos garsiausių pasaulio virtuvių tradicijoms daug įtakos turėjo artimiausių šalių kulinarinis paveldas. O jis išties įvairus.

REKLAMA

Ryžiai – dėmesio centras

Tailando virtuvė neįsivaizduojama be ryžių. Galima sakyti, kad ryžiai – jos dvasia, pagrindinis visų populiariausių patiekalų ingredientas, naudojamas ruošiant ir pusryčius, ir pietus, ir vakarienę.

Kiekvieną valgį tajai pradeda nuo šaukšto švarių, be jokių prieskonių virtų ryžių. Visi kiti patiekalai – priedai prie jų.

REKLAMA
REKLAMA

Tailando virtuvėje naudojami dviejų rūšių ryžiai: lipnūs ir aromatiniai, papildyti jazmino kvapu.

Tailando regionų virtuvių tradicijos pastebimai skiriasi viena nuo kitos.

Tačiau visą regioną vienija bendra idėja: valgymas – malonumas. Tai džiaugsmas, kuris suartina žmones, surenka šeimos narius ir draugus prie vieno stalo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sėsdami prie stalo tajai niekada neaptarinėja darbo ar politikos.

Vietoj pirmojo patiekalo su garnyru vietiniai patiekia tik ryžių ir ką nors prie jų. Kiekvienam valgančiajam paduodamas atskiras ryžių dubenėlis, o patiekalai prie ryžių dedami į bendras lėkštes stalo centre. Salotos, sriubos ir pagrindiniai patiekalai patiekiami vienu metu, kad valgantysis pats išsirinktų, ką po ko valgys. Ant pietų stalo, vietoj mums įprastų druskos ir pipirų, tajai patiekia aitriąsias paprikas ir žuvų padažą.

REKLAMA

Pagrindiniai įrankiai, kuriais teks naudotis valgant tailandietiškus patiekalus – šaukštas, laikomas dešinėje rankoje,  ir šakutė – kairėje. Maisto kąsnelius tailandiečiai smeigia šakute, deda į šaukštą ir taip valgo. Makaronai patiekiami šalia padėjus medines lazdeles. Galima valgyti ir rankomis – jomis imamos daržovės arba lipnūs ryžiai. Peilio valgant tailandiečių patiekalus jums neprireiks – gaminant viskas ir taip smulkiai supjaustoma.

REKLAMA

Kitas regionas – kitas skonis

Kalbant apie tailandiečių valgio ruošos tradicijas dažniausiai turima omenyje centrinio Tailando regiono virtuvė. Prieš daugelį šimtmečių jos pagrindas buvo ryžiai, žuvis ir daržovės, viskas gardinta juodaisiais pipirais, česnakais, šviežių vaisių gabalėliais ir žuvų padažu nam pla.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aitriosios paprikos, kurių šiandieninėje Tailando virtuvėje ypač daug, čia atsirado tik vėlyvajame XVII amžiuje, kartu su pomidorais, žaliosiomis citrinomis ir kalendromis. Visas šias gėrybes į Tailandą atvežė portugalai. Jie taip pat paįvairino krašto virtuvę iš kiaušinio trynio ir cukraus pagamintais saldumynais. Centrinio Tailando virtuvės patiekalai iki šiol dažniausiai gaminami salstelėję. Vietiniai gyventojai mėgsta garuose paruoštus jazminų kvapo ryžius.

REKLAMA

Kchao kluk kapi – vienas garsiausių centrinio Tailando virtuvės patiekalų, gaminamas iš ryžių likučių: ant puodo dugno likę ryžiai sumaišomi su krevečių pasta, apkepinami, pridedama džiovintų krevečių ir patiekiama.

Patiekalas žavi spalvingumu: ryžių masė sukrečiama į lėkštės vidurį, iš vienos pusės dedamas juostelėmis pjaustytas tailandietiškas omletas ir saldi kiauliena, o iš kitos – svogūnai, mango riekelės ir šviežios aitriosios paprikos. Be abejo, šio patiekalo skonių mišinys ne mažiau įspūdingas nei jo spalvų paletė.

REKLAMA

Tailando šiaurėje virtuvė tokia pat ypatinga, kaip ir visa regiono kultūra. Čia labiau mėgstami lipnūs ryžiai. Jie sulipdomi į rutuliukus ir naudojami įvairiems patiekalams ruošti. Vietos kulinarijos tradicijoms didžiausią įtaką padarė Birmos virtuvė: naudojama daug kario, tačiau jis čia ne toks aštrus kaip šalies centre ar pietuose. Šiaurės regiono virtuvė garsėja kario sriuba su mėsa, kiaušininiais makaronais, svogūnais ir citrina, taip pat kiaulienos dešrelėmis su aštriu padažu ir kiaulienos kario troškiniu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiaurės vakarų regiono virtuvė kiek mažiau išpopuliarėjo pasaulyje.

Veikiausiai todėl, kad joje naudojama itin daug sezoninių produktų, žolelių, prieskonių, kurių kituose kraštuose sunkoka gauti. Šios vietovės kulinarinės tradicijos glaudžiai susijusios su Laoso kulinarija. Šiaurės vakarų regiono patiekaluose naudojama daug krevečių, upių žuvies, o lipnūs ryžiai dažniausiai patiekiami kaip saldumynas.

Tailando pietuose karaliauja aštrūs patiekalai. Vienas populiariausių valgių – gangi – aštrus kario troškinys ir sriuba. Pietinių regionų patiekalams gausiai naudojamas kokosas – veikiausiai kaimynės Malaizijos virtuvės įtaka. Patiekaluose gausu jūros gėrybių, tradicinių malaizietiškų prieskonių (kmynų, anyžių, gvazdikėlių), riešutų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų