1. Surstromingas (konservuota marinuota silkė)
Šio patiekalo pavadinimas gali nevalingai asocijuotis su kokiu nors Trečiojo reicho cheminiu ginklu. Šis švedų delikatesas buvo išrastas karo metu.
XVI amžiuje, švedų karaliaus Gustavo Vazos valdymo metu, druskos kaina buvo lygi auksui. Situaciją apsunkino užsitesęs karas su vokiečiai, kurio metu surasti „baltosios mirties“ buvo išvis neįmanoma. Dėl to švedai pradėjo silkę sūdyti mažesniu kiekiu druskos, o tai kenkė jos normaliam konservavimo procesui.
Surūgusioje žuvyje užsiveisė bakterijos – halanaerobiumos, kurios prisotindavo bačkas anglies dioksido ir propiono rūgšties. Tačiau dėka dujų terpės, žuvis nesugesdavo.
Dabar silkė, kuri išsiskiria aštriu, ne visiems patinkančiu kvapu ir atrodo priplėkusi, tačiau formaliai tokia nėra – nacionalinis Švedijos patiekalas.