Ananasas
Šis puikus vaisius puikiai slopina alkį. Jame gausu ląstelienos, o fruktozė teikia energijos ir žvalina. Nuo kelių griežinėlių jau pasijusite soti. Taip pat yra riebalų deginimą ir virškinimą spartinančio bromelio ir vitamino C. Ananasai turi nemažai širdį stiprinančio kalio. Jie nėra ir labai kaloringi: 100 g – 50 kcal, tiek pat konservuotų – 84 kcal. Ananasus valgyti saikingiau reiktų tiems, kam padidėjęs sulčių rūgštingumas ar kamuoja opaligė.
Slyvos
Jos greitina riebalų deginimą. Slyvose gausu vitaminų B1, C, PP ir A, kurie stiprina nervų sistemą, saugo nuo depresijos ir didina protinį darbingumą. Jose yra daug virškinimą gerinančios ląstelienos. Dėl to greičiau iš organizmo šalinamos kenksmingos medžiagos. Slyvose esantys pektinai mažina cholesterolio kiekį, šiek tiek laisvina vidurius ir greitina riebalų deginimą. Prisiminkite, kad džiovintos slyvos keturis kartus kaloringesnės už šviežias. 100 g šviežių slyvų – 51 kcal.
Greipfrutas
Greipfrutai nuo seno laikomi dietiniais vaisiais, nes šimte gramų tik 38 kcal. Juose ypač daug vitaminų D, P ir C, vaisių rūgščių, eterinio aliejaus ir mineralinių medžiagų. Greipfrutuose esančios karčiosios medžiagos gerina virškinimą, spartina riebalų deginimą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir valo šlakus. Vitaminas P kartu su vitaminu C stiprina kapiliarus, dėl to per menstruacijas mažiau kraujuojama.
Arbūzai
Jie yra labai nekaloringi (100 g – tik 37 kcal) ir visai neturi riebalų. Jie greitai malšina troškulį, spartina inkstų veiklą ir šalina skysčių perteklių. Turi daug viršijimą skatinančios ląstelienos, taip pat mangano, kuris greitina riebalų deginimą. Arbūzuose yra daug greitai pasisavinamos fruktozės ir gliukozės, gerinančios nuotaiką ir teikiančios žvalumo. Jei kartą per savaitę darysite arbūzų iškrovos dieną, išvalysite organizmą ir pašalinsite druskų perteklių ir inkstuose nesusidarys akmenų.
Špinatai
Jie turi daug baltymų, kurie spartina riebalų deginimą ir raumenų formavimąsi. Taip pat špinatuose gausu vitamino K ir karotino, saugančio nuo vėžio. Špinatuose ypač daug kraują stiprinančios geležies, todėl mažėja rizika susirgti mažakraujyste. Jei nuolat laikotės dietos ir valgote ne visavertį maistą, į valgiaraštį įtraukite kuo daugiau šių daržovių.
Morkos
Jose gausu regėjimą gerinančio vitamino A ir ląstelienos, kuri neleidžia kauptis riebalams, valo organizmą ir gerina virškinimą. Morkose yra ir odą gražinančio vitamino E. Pasak gydytojų, beta karotinas mažina vėžio riziką net užkietėjusiems rūkaliams. 100 g morkų tėra 25 kcal.
Brokoliai
Tai nepakeičiamas produktas toms, kurios laikosi dietos. 100 g šių daržovių tėra 29 kcal. Be to, juose gausu karotino, folio rūgšties ir ląstelienos. Vitamino C brokoliuose kur kas daugiau nei citrusiniuose vaisiuose. Jie – puiki profilaktinė priemonė nuo aterosklerozės bei vėžio. Brokoliuose gausu pantoteno rūgšties ir aliejaus, stabdančio žilimą.
Obuoliai
Juose yra riebalų deginimą greitinančių medžiagų ir riebalus tirpdančių skaidulų. Viename obuolyje yra apie 55 kcal. Obuoliuose gausu pektinų, kurie iš organizmo šalina nuodingąsias medžiagas ir mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Daug vertingų medžiagų yra obuolių žievelėse, todėl jas reikia suvalgyti. Kad gautumėte visų organizmui reikalingų maistinių medžiagų, kurių yra obuoliuose, per dieną turėtumėte suvalgyti bent po vieną obuolį.