Nervų sistema gali nusilpti ir vasarą
„Nervų sistema gali nusilpti ne tik šaltuoju sezonu, bet ir vasarą. Viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl žmogus gali su tuo susidurti, – tai padidėjęs fizinis ir emocinis stresas, kuriuos gali sukelti ilgesnės dienos ir dažnesnis užsiėmimas aktyviomis veiklomis. Taip pat reikėtų nepamiršti vasariškų karščių, kurie gali sukelti organizmo dehidrataciją ir taip neigiamai paveikti smegenų veiklą bei nervų sistemos būklę“, – pasakoja vaistininkė E. Ramaškienė.
Pasak vaistininkės, nusilpusi nervų sistema gali pasireikšti tokiais simptomais kaip nuolatinis nuovargis, dirglumas, koncentracijos stoka, miego sutrikimai ir dažnesni galvos skausmai. Taip pat gali pasireikšti tokie fiziniai simptomai kaip raumenų silpnumas ar drebulys.
Įtakos turi ir pasikeitęs miego režimas
Kai kuriems žmonėms vasaros ir žiemos režimas gali kardinaliai skirtis, pavyzdžiui, žiemą jie keliasi vėliau ir eina anksčiau miegoti, o vasarą – ne tik keliasi anksti, bet ir užmiega vėliau. Anot vaistininkės, būtent toks miego režimas išsibalansavimas gali turėti didelės įtakos nervų sistemos būklei.
„Vasaros metu, kai dienos tampa ilgesnis, o vakarai šviesesni, daugelis žmonių yra linkę eiti vėliau miegoti ir anksčiau keltis. Tai gali sutrikdyti natūralų organizmo bioritmą, pavyzdžiui, sukelti nemigą arba pabloginti miego kokybę. Todėl net ir vasaros sezonu labai svarbu nepamiršti, kad pakankamas ir kokybiškas miegas yra būtinas nervų sistemos regeneracijai ir normaliai jos veiklai. Pasistenkite palaikyti reguliarų miego grafiką“, – pranešime spaudai pataria vaistininkė E. Ramaškienė.
Kokį maistą valgyti norint sustiprinti nervų sistemą?
„Norint sustiprinti nervų sistemą, gali padėti B grupės vitaminai, omega-3 riebalų rūgštys, magnis ir cinkas. B grupės vitaminai, o ypač B6, B12 ir folio rūgštis, yra svarbūs nervų sistemos funkcijoms ir smegenų sveikatai. Tuo tarpu omega-3 riebalų rūgštys padeda palaikyti nervinių ląstelių membranų struktūrą, o magnis ir cinkas yra atsakingi už nervų impulsų perdavimą“, – pasakoja vaistininkė E. Ramaškienė bei įvardija, kuriuose maisto produktuose galima rasti daugiausiai šių vitaminų.
B grupės vitaminai. Mėsa, žuvis, kiaušiniai, pieno produktai, ankštinės daržovės, lapiniai žalumynai.
Omega-3 riebalų rūgštys. Riebios žuvys kaip lašiša, skumbrė, sardinės, taip pat ispaninio šalavijo sėklos, linų sėmenys ir graikiniai riešutai.
Magnis. Lapiniai žalumynai, pieno produktai, avokadai, juodasis šokoladas, riešutai, sėklos, ankštinės daržovės.
Cinkas. Mėsa, jūros gėrybės, pupelės, riešutai.