• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš visų šokolado rūšių Lietuvos smaližiai dažniausiai renkasi juodąjį šokoladą – taip teigė 38 proc. apklaustų šalies gyventojų. Beveik kas trečias (32 proc.) lietuvis dažniausiai renkasi pieninį, o 6 proc. – baltąjį šokoladą. Tai parodė šokolado „Kalev“ inicijuota visuomenės nuomonės apklausa, kurią atliko bendrovė „Norstat LT“.

Iš visų šokolado rūšių Lietuvos smaližiai dažniausiai renkasi juodąjį šokoladą – taip teigė 38 proc. apklaustų šalies gyventojų. Beveik kas trečias (32 proc.) lietuvis dažniausiai renkasi pieninį, o 6 proc. – baltąjį šokoladą. Tai parodė šokolado „Kalev“ inicijuota visuomenės nuomonės apklausa, kurią atliko bendrovė „Norstat LT“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kas penktas lietuvis teigė, kad tiesiog mėgsta šokoladą ir renkantis jam nesvarbi šio saldumyno rūšis. Tik menka apklaustųjų dalis, arba 1,4 proc., pažymėjo, kad šokolado jie apskritai nemėgsta. Didesniąją juodojo šokolado mėgėjų dalį mūsų šalyje sudaro vyrai, o pieninį šokoladą labiau mėgsta moterys. Baltas šokoladas vienodai populiarus tarp abiejų lyčių.

REKLAMA

„Apklausa parodė, kad lietuviams artimiausias yra juodasis šokoladas. Šokolado rūšis yra visiškai skonio reikalas, tačiau svarbiausia mokėti atskirti kokybišką ir tikrą šokoladą, nes tik jis pasižymi geriausiomis skonio ir aromato savybėmis, yra naudingiausias žmogaus sveikatai. Pirmas kriterijus, į kurį atkreipti dėmesį rekomenduoja patyrę mūsų šokolado meistrai, yra šokolado masė – ji turi būti sudaryta iš 100 proc. kakavos sviesto. Taip pat svarbu, kad tikras šokoladas būtų gardinamas tik su natūraliais priedais – vaisiais, uogomis, riešutais, o jam gaminti pasitelkiamos tinkamos technologijos“, – teigia „AS Kalev“ produktų vystymo vadovė Evelin Heiberg.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvių skoniui tarp natūralių šokolado priedų artimiausi yra riešutai – taip nurodė daugiau nei pusė, arba beveik 57 proc., apklaustų mūsų šalies gyventojų. Antroje vietoje tarp populiariausių komponentų, kuriais pagardinamas šokoladas, atsidūrė vaisiai ir uogos (mėlynės, braškės, vyšnios, avietės ir kt.) – taip teigė kas dešimtas apklaustasis, o 9 proc. sakė labiausiai mėgstantys šokoladą su įvairiais skysto pavidalo įdarais. Penktadalis lietuvių dažniausiai renkasi šokoladą be jokių papildomų priedų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apklausa atskleidė, kad absoliučios daugumos, arba 100 proc., lietuvių nuomone, svarbiausi kriterijai, sprendžiant dėl šokolado kokybės, yra: šokoladas turi turėti vieną iš pagrindinių komponentų – kakavos sviestą, gerai tirpti burnoje (jo skonis turi tolygiai pasiskirstyti), būti be konservantų, būti pagardintas tik natūraliais priedais (vaisiais, uogomis, riešutais) ir neturėti transriebalų.

REKLAMA

Kaip svarbiausią kriterijų, sprendžiant dėl šokolado kokybės ir tikrumo, lietuviai dažniausiai – 32 proc. apklaustųjų – minėjo kakavos sviestą. O beveik ketvirtadalis, arba 24,5 proc., apklaustų Lietuvos gyventojų teigė, kad jie apie šokolado tikrumą ir kokybę dažniausiai spendžia atsižvelgdami į tai, ar jis gerai tirpsta burnoje.

REKLAMA

Lietuviai pasakymą „tikras šokoladas“ dažniausiai sieja su žodžiais „juodas“ (43,7 proc. apklaustųjų), „kartus arba nesaldus“ (43,7 proc.) bei „skanus“ (25,76 proc.). Tarp kitų populiariausių su tikru šokoladu siejamų asociacijų pateko: grynas arba tikras, turintis daugiau kaip 70 proc. arba daugiau kakavos, be priedų, saldus, natūralus, sveikas, be konservantų, tirpstantis burnoje, kokybiškas.

Visuomenės nuomonės apklausa buvo atlikta šių metų lapkričio mėnesį, joje dalyvavo 501 Lietuvos gyventojų, kurių amžius siekia nuo 18 iki 54 metų.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų