Liofilizuojant iš produktų pašalinamas vanduo, kuris yra paverčiamas dujomis. Džiovinant uogas, vaisius liofilizacijos būdu jie užšaldomi vakuume ir džiovinami šaltyje.
Tokiu būdu išsaugomos biologiškai vertingos medžiagos (pvz., vitaminas C išsaugomas 100 %), išlaikomas pirminės žaliavos tūris, neprarandama vaisiaus forma, vitaminai ir fermentai, išlieka natūrali spalva, kvapas, skonis, gaunama traški, puri struktūra. Pavyzdžiui, liofilizuota braškė išlieka tokio pat dydžio, spalvos, cheminės sudėties, puri traški uoga, bet 10 kartų lengvesnė, nes joje nelieka drėgmės.
Liofilizuotų produktų kvapas ir skonis yra toks pats kaip natūralaus, tik dar intensyvesnis, labiau koncentruotas. Liofilizuoti maisto produktai, užpilti šaltu vandeniu, per 2–3 min atgauna iki išdžiovinimo turėtas savybes.
Liofilizuotuose gaminiuose lieka tik 4–5 proc. drėgmės, todėl tokie produktai gali tinkamai laikomi ilgai negęsti net iki dviejų, trijų metų, jei nekeičiamos laikymo sąlygos, tinkamai parinkta uždara pakuotė, apsauganti nuo drėgmės patekimo ir nuo tiesioginių saulės spindulių.
Liofilizuoti maisto produktai jau daug metų vartojami kūdikių maisto gamybai, karo pramonėje, kavos ruošimui, konditerijoje ir pan. Namų sąlygomis liofilizuoti produktai tinka košių gardinimui, kokteilių gamybai, vaikų saldumynų poreikiui sumažinti.