Būtent tokią žuvį siūlo Lietuvos akvakultūros produktų gamintojų asociacija (LAPGA), vienijanti šešis pažangiausius Lietuvos žuvininkystės ūkius. Nuo skanaus karpio ar lydekos iki juodųjų ikrų – Velykoms galite rinktis kokybę, skonį ir istoriją.
2023 m. įkurta LAPGA subūrė pažangius žuvininkystės ūkius, kurie savo veikloje sėkmingai derina ilgametes tradicijas su šiuolaikiniais, moderniais sprendimais. Visi jie žuvį augina be tarpininkų, be ilgų logistikos grandinių – nuo vandens telkinio iki jūsų virtuvės, kuo trumpiausiu keliu.
Šie ūkiai skirtingi – pagal vietovę, mastą, siūlomą produkciją, tačiau visus juos vienija bendras požiūris: atsakinga, tvari žuvininkystė, pagarba gamtai ir siekis užauginti kokybišką žuvį.
Raseinių krašte veikiantis ūkis UAB „Raseinių žuvininkystė“, įkurtas dar 1968-aisiais, yra vienas didžiausių akvakultūros ūkių Lietuvoje. Čia žuvys – daugiausia karpiai – auginamos nuo pat mažytės lervutės iki paruošto produkto. Prieš patekdamos į parduotuves ir ant mūsų stalo, jos kurį laiką plaukioja specialiuose baseinuose, pripildytuose švaraus, iš gręžinio tiekiamo vandens, kuris papildomai prisotinamas deguonimi. Toks sprendimas padeda išsaugoti žuvų šviežumą ir pagerina jų skonines savybes – žuvis tampa švelnesnio, gaivesnio skonio. Todėl Raseinių karpiai dažnai pasirenkami tų, kurie vertina šviežią, natūraliai užaugintą ir puikaus skonio žuvį.
UAB „Kintai“, įsikūrusi vaizdingame Nemuno deltos regioniniame parke, prie Minijos upės, kasmet užaugina nuo 200 iki 400 tonų žuvies. Karpiai, lydekos, šamai – tai tik dalis to, ką augina šis ūkis, tiekiantis produkciją tiek Lietuvai, tiek užsienio šalims. Tačiau „Kintai“ – tai ne tik žuvininkystė, bet ir galimybė lankytojams iš arčiau pažinti Pamario kraštą. Velykų savaitgalį čia verta apsilankyti – pabūti gamtoje, susipažinti su žuvų auginimu, užsukti į restoraną „Mėlynasis karpis“, kur patiekiama vietoje užauginta, ką tik pagauta žuvis.
„Birvėtos tvenkiniuose“ Aukštaitijoje ne tik atsakingai auginama žuvis, bet ir plėtojamas jos perdirbimas – čia veikia modernus cechas, kuriame gaminami švieži, rūkyti ir konservuoti žuvies produktai. Veikia plataus žuvies asortimento perdirbimas, o produkcija tiekiama į didžiuosius prekybos tinklus visoje Lietuvoje. Tokia įvairovė leidžia kiekvienam rasti tai, kas labiausiai tinka šventiniam stalui – nuo natūralaus skonio iki jau paruoštų patiekalų. Ilgametė patirtis, aukšti kokybės standartai ir pagarba gamtai pelnė „Birvėtos tvenkiniams“ stabilų pasitikėjimą tarp pirkėjų visoje Lietuvoje.
Jei Velykoms norisi kuo natūralesnių, ekologiškų pasirinkimų – dėmesio vertas A. Zaleckio ūkis, kuriame žuvys auginamos laikantis griežtų ekologinės gamybos reikalavimų. Čia nenaudojami jokie dirbtiniai pašarai ar priedai – tik švarus vanduo ir natūraliai auganti, sveika žuvis. Karpiai, lynai, lydekos – visa tai užauginta darnoje su žmogumi ir aplinka, puoselėjant gamtos pusiausvyrą.
Šalčininkų žuvininkystės ūkis išsiskiria tiek tvariu požiūriu, tiek unikalia produkcija. Čia vykdoma visa žuvies auginimo grandinė – nuo pašarų gamybos iki galutinio produkto. Bet svarbiausia – tai vienintelė vieta Lietuvoje, kur gaminami ikrai iš Lietuvoje užaugintų eršketų. Retas delikatesas, reikalaujantis laiko ir kruopštumo, bet kuriantis išskirtinę vertę tiems, kurie vertina kokybę, natūralumą ir gurmanišką skonį.
O jei Velykas norite papildyti ne tik skoniu, bet ir įspūdžiais – verta aplankyti „Juodąjį Gandrą“. Čia galima ne tik įsigyti įvairių žuvų – nuo karpių iki eršketų ar upėtakių – bet ir išbandyti pramoginę žvejybą tvenkiniuose. Tai smagi veikla tiek patyrusiems žvejams, tiek tiems, kurie žvejybos džiaugsmą atranda pirmą kartą. Mėgaukitės gamtos ramybe, o pagautą laimikį parsivežkite namo – kaip dalelę lėto poilsio ir tikro skonio.
„Šventės – tai metas, kai norisi tikrumo, natūralumo ir kokybės. Lietuviška žuvis – tai ne tik skanus, bet ir atsakingas pasirinkimas. Mūsų asociacijos ūkiuose žuvis auginama su meile ir rūpesčiu, o iki jūsų stalo ji keliauja tiesiai iš mūsų rankų – lietuviška, kokybiška ir užauginta tvariai,“ – sako Antanas Grigalavičius, Lietuvos akvakultūros produktų gamintojų asociacijos pirmininkas.
LAPGA nariai ne tik augina žuvis – jie kuria pasitikėjimu grįstą ryšį su vartotoju. Kai žinai, iš kur kilęs tavo maistas, kai matai darbą, atsidavimą ir pagarbą gamtos ciklams – pasirinkimas tampa aiškus. Velykos – puikus metas tai patirti.
Daugiau informacijos apie ūkius, jų siūlomą produkciją ir kontaktus rasite oficialioje asociacijos svetainėje www.lapga.net. Taip pat kviečiame pasižiūrėti naują filmą apie LAPGA ūkius – jis padės dar geriau pajusti šių vietų dvasią ir akvakultūros grožį.