92 metų Aleksandras vištienos ieško nukainuotų prekių skyriuje. Čia iškrapšto iš viso keturis gabalus. Jie atsieis pusantro euro.
„50 procentų, už tai aš imu“, – sako vyras.
Aleksandras neslepia: perka jis, bet gamins žmona.
„Ar tušins, ar virs. Aš nežinau. Mes tik stengiamės vištieną valgyt, kiaulienos mums negalima“, – sako jis.
2 kg per mėnesį
Pasirodo, kiauliena nebemadinga. Arba mažiau madinga nei anksčiau. Žmonės sako, kad parduotuvėje pirktą paukštieną valgo bent kelis kartus per savaitę.
Pasirodo, kad per metus vienas lietuvis vištienos suvalgo 26 kilogramus – tai yra daugiau kaip 2 kilogramų per mėnesį. Tiesa, pagal perkamumą vištiena – antra. ją dar nugali kiauliena.
„Vištienos pardavimai sudaro 35 proc visų mėsos pardavimų. Tai reiškia, kad tikrai pirkėjai renkasi vištieną“, – sako „Iki“ atstovė Berta Čaikauskaitė.
Mažiau akcijų
Parduotuvėje vištienos krūtinėlė, kurios ir nuperkama daugiausiai, kainuoja apie 5 eurus už kilogramą. Su akcija galima gauti bent euru pigiau. Bet ekspertai sako, kad akcijų visai vištai ar ketvirčiams pastaruoju metu mažiau. Todėl ir atrodo, kad vištiena pabrango.
„Mes matome šiokį tokį drastišką akcijų sumažėjimą, galutinė kaina tuo atžvilgiu, ji padidėjo. Per pusmetį tai yra 9 procentai“,– sako „Pricer.lt“ įkūrėjas Arūnas Vizickas.
Nusiraminimo jausmas
Na, o gydytojai džiaugiasi, kad lietuviai pradeda valgyti mažiau raudonos mėsos. Sako, kad per daug, pavyzdžiui, kiaulienos, gali sukelti storosios žarnos vėžį, ši mėsa riebesnė. Bet ar žinojote, kad nuo vištienos galite tapti ramesni?
„Pati kaip paukštiena yra vertinama dėl baltymų, amino rūgščių. Amino rūgštis kaip ir triptofanas teikia nusiraminimo jausmą, tam tikra prasme žmonės gal ir jaučia tą poveikį“, – sako gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė-Sidorova.
Nėra bloga
Veterinarijos inspektoriai aiškina, kad Lietuvos paukštiena – nėra blogos kokybės. Joje nerandama hormonų ar antibiotikų liekanų. O, pavyzdžiui, Amerikoje paukštynuose antibiotikus galima naudoti kaip augimo stimuliatorius. Europoje tą daryti draudžiama. O Lietuva imasi dar didesnio griežtumo. Gauti leidimą naudoti antibiotikus auginant vištas, reikės labiau pasistengti.
„Išlieka šioks toks piktnaudžiavimas, apsidraudimas, kad pradeda naudoti antimikrobines medžiagas, neįsitikinę, kad tai – bakterinės kilmės susirgimas. Mes sieksime, kad ateityje, kad kiekviena diagnozė ir naudojimas antimikrobinės medžiagos būtų grįstas ne vien gydytoja klinikine diagnoze, bet ir laboratoriniais tyrimais“, – sako vyriausioji veterinarijos gydytoja Orinta Rimašaitė.
Ekologiško ūkio sąlygomis užauginti du su puse kilogramo sveriančią vištą mėsai trunka apie tris mėnesius. Broileriai paukštynuose užauga per pusantro mėnesio – dvigubai greičiau.