Prieš porą metų verslios merginos įkūrė „Mushi Mushi“ įmonę, kuria siūlo lietuviams patiems namuose pamėginti užsiauginti grybus.
Pokalbio metu Akvilė papasakojo, kaip joms su Deimante užgimė mintis pasiūlyti tokį grybų auginimo būdą ir kokius grybus galima užsiauginti patiems namuose.

Išbandė grybų auginimą ant kavos tirščių
Pradėjusi pasakoti grybų rinkinių sukūrimo istoriją, Akvilė atskleidė, kad susidomėjimas grybais joms su Deimante kilo atskirai.
Ji pasakojo, kad tuo metu Deimantė ieškojo savanorystės programų, o jos akį patraukusi programa buvo Prancūzijoje, kurioje buvo mokoma auginti grybus ant kavos tirščių.
Deimantė pasidalijo su drauge savo mintimi, išvyko ten savanoriauti, o Akvilė, pirmą kartą išgirdusi apie tokį grybų auginimo metodą, ryžosi pati išmėginti grybų auginimą.
„Tada buvau tik ką baigusi magistrantūros Maisto mokslo studijas ir mane sudomino grybai kaip produktas, nes dabar žmonės dažnai ieško alternatyvų mėsai, žuviai. Pagalvojau, kad grybai turi skonį, kuris yra panašus. Susidomėjau tuo produktu ir auginimu, pagalvojau, kad pabandysiu užsiauginti grybus savo bute.
Tuo laiku dar gyvenau Kopenhagoje, Danijoje, tad užsiauginau savo pirmuosius grybus. Atsimenu, kad tada reikėjo ieškoti informacijos, kaip tuos gybus auginti.
Aš pamenu, buvo taip baisu, kad kažką ne taip padarysiu, nepasiseks, bet iš pirmo karto jie užaugo ir nuo to momento, kai ėmiau matyti, kaip grybai auga, kaip jie keičiasi, mane tai užbūrė. Nuo to laiko auginu tuos grybus, gyvenu tuo“, – pasakojo Akvilė, pridurdama, kad šį auginimą išmėgino dar 2021 metų pabaigoje.
Vis tik tuo metu Akvilei grybų auginimas buvo tik hobis. Tik atėjus 2022 metų pradžiai ji ryžosi pažvelgti į grybų auginimą rimčiau ir sugrįžo į Lietuvą siekdama leistis į nuotykį.
Ji pasakojo, kad tuo metu baigė savo darbus Kopenhagoje ir ieškojo, ką nuveikti. „Pagalvojau, kad esu jauna, nėra būtina man ieškotis rimto darbo, nusprendžiau, kad noriu pabandyti nuotykį – grybų auginimą. Nusprendžiau grįžti į Lietuvą“, – sakė ji.
Tuo metu Akvilės tėvai turėjo nenaudojamą rūsį, kuriame pašnekovė norėjo pradėti auginti grybus. Vis tik po pusės metų bandymų ji suprato, kad grybus ten auginti ne taip paprasta:
„Pusę metų tame rūsyje bandžiau auginti grybus, bet man ten nesisekė juos auginti, vis kažkas būdavo ne taip, užpuldavo pelėsis.“
Išvyko pas Deimantę į Prancūziją
Neilgai trukus Akvilė Deimantės buvo pakviesta apsilankyti Prancūzijoje, o ten iš arti susipažino su grybų auginimu ant kavos tirščių.
Ji pasakojo, kad šis apsilankymas ją įkvėpė, padėjo pamatyti, kad jeigu kitiems pavyksta užauginti grybus – gali ir ji.
„Man draugė pasakė, kad greit baigsis vasaros projektas, o aš jai pasiūliau, kad kai jis baigsis, ji galėtų grįžti į Lietuvą, į Vilnių, ir pabandyti ten auginti grybus auginti ant kavos tirščių. Ji šiek tiek pamąstė, paskui sutiko. Mes nuo rugsėjo mėnesio persikraustėme į Vilnių, išsinuomojome patalpas ir pradėjome eksperimentus“, – dalijosi ji.
Akvilė pasakojo, kad pradžia nebuvo lengva. Jos su Deimante mėgino grybus auginti pagal tą patį receptą, kaip ir Prancūzijoje, tačiau jam nepasiteisinus teko ieškoti kitų būdų.
Pradėjus pastebėti, kad grybai ima augti, merginos ėmė užaugintas kreivabudes pardavinėti vilniečiams, o tuo pat metu vedė savo „Instagram“ paskyrą.
„Pastebėjome, kad žmonėms įdomu ne grybai, o pats jų auginimas. Daug kas nežino, kaip tie grybai yra auginami, visiems buvo labai įdomu. Tada pagalvojome, kad būtų įdomu sukurti grybų auginimo rinkinius. Matėme tokius pavyzdžius užsienyje.
Norėjosi sukurti kažkokį kitokį konceptą, kad žmogus galėtų į tą rinkinį žiūrėti kaip į kažką gyvo, kažką, kuo reikia rūpintis, nes kai grybai auga yra toks pojūtis, kad čia kažkas gyvo, kaip kad naminis gyvūnas. Mes sukūrėme tokius tris personažus rinkiniams, o žmonės gali netgi savo grybui suteikti vardą“, – šyptelėjo ji.
Akvilė pridūrė, kad nuo tada, kai ėmė prekiauti rinkiniais, pastebėjo, kad žmonėms jie yra kur kas įdomesni už pačius grybus, nes siūlo idėją užsiauginti grybus patiems.
Grybus augina ant įvairių substratų
2023 metais Akvilė su Deimante pradėjo savo grybų auginimo verslą. Jos siūlė namuose užsiauginti kreivabudes, o paprašyta atskleisti, ant kokių medžiagų yra auginami grybai namuose, ji papasakojo, kas yra reikalinga.
Pasak jos, grybus galima auginti ant pačių įvairiausių substratų, svarbiausia, kad juose būtų skaidulinių medžiagų.
„Grybai gali augti ant medienos, šiaudų, kavos tirščių, pupelių luobelių. Realiai ant daug ko gali augti, nes, tarkime, miške grybų pagrindinė funkcija – skaidyti negyvas organines medžiagas. Grybai gali daug ką suskaidyti.
Grybų auginime dažniausiai naudojame medžio pjuvenas, šiaudus, kavos tirščius. Kas sudėtinga su kavos tirščiais, kad juos reikia surinkinėti, tad atsiranda logistinis iššūkis, juos reikia paruošti, kad jie būtų švarūs“, – aiškino ji.
Tiesa, pašnekovė pridėjo, kad ne visus grybus galima užsiauginti namuose. Visus, norinčius užsiauginti baravykų ar voveraičių, ji turėjo nuvilti.
„Namuose galima užsiauginti kreivabudes, nes jos yra sapotrofiniai grybai, kuriems augti nereikia kitų augalų simbiozės. Tarkime, baravykai, voveraitės – jų užsiauginti nelabai pavyktų, nes jie auga sudarydami simbiozę su medžiais, tad iš jų gauna medžiagas, o atgal atiduoda vandenį ir mineralines medžiagas.
Visgi, kreivabudės maistą gauna skaidydamos negyvas organines medžiagas, tad davus joms šiaudų, kavos tirščių, šie grybai gali ant jų augti.
Jas labai lengva auginti, jos nėra lepios, galima išbandyti keletą rūšių. Lietuvoje galima rasti gluosninę kreivabudę, o užsienyje – citrininę ir rožinę kreivabudes. Paskutinės dvi yra subtropinio klimato, auga, kur šilčiau, bet namuose jas galima užsiauginti“, – sakė ji.
Paklausta, ar šie užauginti grybai valgomi, Akvilė patvirtino, kad taip. Pasak jos, jie gali tapti alternatyva mėsos arba žuvies produktams, nes savo tekstūra juos primena.
„Yra patiekalų, kuriuos pasigamini ir nesuprasi, tu čia valgai mėsą ar žuvį. Vienas populiariausių receptų – traški vištiena, bet vietoje vištienos dedami grybai. Tad galima panaudoti tą tekstūrą atkuriant kažkokią mėsą ar žuvį. O kreivabudžių skonį klientai giria“, – pridėjo ji.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!