Šie blynai yra nepaprastai minkšti, purūs ir lengvi, o vaizdas tiesiog nuginkluojantis. Vien ko vertas momentas, kuomet blynai tiek išsipučia, kad atrodo išlips iš keptuvės. Jo vidus lieka įdubęs ir čia jau leidžiama pasireikšti fantazijai – dėti tiek saldų, tiek sūrų ar aštrų įdarą. Neabejotinai šie gražuoliai įtiks kiekvieno skoniui.
Gedimino blynų improvizacijos laidoje „Skaniai ir paprastai“ šeštadienį 9.00 per TV3.
Orkaitėje kepti blynai
Blynų tešlai (4 porcijoms) pagaminti Jums reikės:
• 8vnt vidutinio dydžio kiaušinių • 1 stiklinės (~170ml) riebaus pieno • 1 stiklinės (~130g) kvietinių miltų • Žiupsnelio druskos bei pipirų
• 1 stiklinės tarkuoto parmezano sūrio • 2 šaukštų sviesto
Blynams paruošti Jums reikės:
• 8vnt minkštai virtų putpelės kiaušinių • 2vnt gerai sunokusių avokadų • 1-2 šaukštų citrinų sulčių • ~150g sūdytos lašišos
Įkaitinti orkaitę iki 220°C (kaitinimas iš viršaus ir apačios) ir sudėti ketaus keptuvėles (arba kitą/-us karščiui atsparius indą/-us), kad tolygiai įkaistų.
Sumaišyti miltus, druską ir pipirus. Išplakti kiaušinius su pienu, sudėti sausus ingredientus ir gerai išmaišyti.
Į įkaitusias keptuvėles įdėti po pusę šaukšto sviesto, jį ištirpinti ir padengti visą keptuvėlių vidų. Tuomet įpilti maždaug pusę keptuvės tūrio paruoštos blynų tešlos ir ant viršaus užbarstyti tarkuotu parmezano sūriu.
Kepti, kol gražiai paskrus, maždaug 15 minučių (kepant trumpiau bus minkštesnis vidus, bet mažiau iškils; kepant ilgiau – bus sausesnis vidus, tačiau labiau iškils).
Kambario temperatūros putpelės kiaušinius dėkite į verdantį vandenį, virkite lygiai 2 minutes ir 30 sekundžių ir iškart sudėkite į labai šaltą vandenį. Kiaušiniams atvėsus, atsargiai nulupkite.
Gerai prinokusius avokadus sutrinkite su šakute, įpilkite citrinos sulčių ir išmaišykite.
Iškepusio blyno vidų patepkite trintu avokadu, ant jo dėkite sūdytą lašišą, perpus perpjautus minkštai virtus putpelės kiaušinius, papuoškite jūsų mėgstamomis žolelėmis ir prieš patiekdami pašlakstykite ypač tyru alyvuogių aliejumi.
Grilyje keptas blynas su citrinų kremu
Blynams su „ricotta“ sūriu paruošti Jums reikės:
• 6vnt vidutinio dydžio kiaušinių • 2-3 šaukštų cukraus • 250g „ricotta“ sūrio • ~120g kvietinių miltų • 300ml riebaus pieno
• 2 šaukštų sviesto • Cukraus pudros • Šviežių uogų
Citrinų kremui paruošti Jums reikės:
• 6vnt kiaušinio trynių • 110g cukraus • 80ml citrinų sulčių • 1 citrinos žievelės • 100g sviesto
Kiaušinius su cukrumi maišyti, kol ištirps cukrus. Sudėti „ricotta“ sūrį ir išmaišyti iki vientisos masės. Suberti miltus ir išmaišyti, kad neliktų gumuliukų. Galiausiai supilti pieną, išmaišyti ir palikti 10-15 minučių tešlą pastovėti, kad išbrinktų miltai.
Paruošti citrinų kremui jums reikės sumaišyti kiaušinio trynius, cukrų ir citrinų sultis ir citrinos žievelę iki vientisos masės ir kaitinti vandens vonelėje, kol masė sutirštės (reiktų pasiekti 85C). Vėliau kremą atvėsinti iki maždaug 50-60C, maišant po truputį sudėti sviestą. Sviestui išsimaišius kremas paruoštas.
Į iš anksto iki 230C įkaitintą keraminį grilį ant netiesioginės kaitros sudėti ketaus keptuvėles, kad įkaistų. Į įkaitintas keptuvėles įdėti po pusę šaukšto sviesto, jam ištirpus supilti maždaug pusę keptuvėlės tūrio anksčiau paruoštos blynų tešlos ir kepti apie 20 minučių.
Iškeptą blyną apibarstyti cukraus pudra ir patiekti su citrininiu kremu bei šviežiomis uogomis.
Skanaus!