Italija – tikras rojus gurmanams, lapkritis – geriausias metas pasimėgauti vietiniu maistu, mat visą mėnesį įvairiose šalies vietose šurmuliuoja maisto mugės bei šventės.
Tai – derliaus metas, tad visos mažos krautuvėlės, turgeliai bei kavinės prisijungia prie šventės.
Kulinarinę kelionę galima pradėti Toskanos Talla in Arezzo mieste, kur švenčiama Sagra delle Castagne e del vin Dolce Novella šventė. Jos metu pagerbiami kaštonai bei saldus vietinis vynas. Pagrindinėje miestelio aikštėje sukonstruojami prekystaliai, kur žmonės plūsta mėgautis jau minėtais produktais.
Kelionę tęsti galima Alboje, Langhe slėnyje Cuneo regione. Būtent čia gimė slow-food ( lėto maisto) judėjimas. Lapkritis – triufelių metas, tad jie pateikiami visais įmanomais pavidalais, pagardinant patiekalus vynu, alyvuogių aliejumi, vietiniais kumpiais bei vynuogių grappa.
Emilia Romagna regione lapkritis – kiaulės mėnuo. Ir ne dėl kiaulysčių, bet dėl dešrelių ir kumpių degustacijų. Visą mėnesį regiono miesteliuose šurmuliuoja maisto mugės, kur šie mėsiški gardėsiai pateikiami užgeriant vietiniais vynais ( žinoma) ir klausantis tradicinės muzikos.
Šiame regionee rengiama ir Ambra di Talamello šventė. Jos „karalius“ – sūris, laikytas po smiltainio akmeniu. Senovėje vietiniai sūrius po akmenimis laikydavo ne dėl skonio savybių, o slėpdami nuo plėšikų. Tačiau ilgainiui pastebėta, jog tai suteikia sūriui specifinį kvapą ir skonį. Tad rugpjūtį Ambra di Talamello sūrių meistrai trims mėnesiams prislegia savo šedevrus. Būtent lapkritį jie ištraukiami ir ragaujami.
Castiglione della Pescaia regione švenčiama Sapori e Profumi di Maremma, (Maremma kvapai ir skoniai) šventė. Čia be abejo liejasi vynas, alyvuogių aliejus, valgomi kaštonai kepta žuvis ir groja muzika.
Kaštonai pagerbiami ir šalies pietuose, Campania regione ( Acerno, Montanella, Madonna dell' Arco miesteliuose); alyvuogių aliejus – Gianno Vetusto miestelyje.
Ožkų sūris degustuojamas Sant' Anastasia mieste, o Puglia regione liejasi vynai.
Taigi, kada jei ne dabar geriausia aplankyti Italiją?