Iš švenčių ir nekasdienių susibūrimų gyvenusioms Naujamiesčio miestelio Panevėžio rajone verslininkėms gruodis net braškėdavo nuo užsakovų klientų. Virėjos nespėdavo kepti edukacijai skirtų ragaujamų patiekalų, puošti stalų.
Stojus karantinui, darbas virtuvėje su ta pačia diena irgi baigėsi. Dabar joje tvyro tik kepamų sausainių kvapas.
„Pernai gruodį mes į dieną priimdavom po 2 grupes, tai turistai, o po pietų grupė įmonių, organizacijų. Kur žmonės norėdavo netradiciškai susiburti po darbų“, – sako kulinarinių švenčių organizatorė Vilija Petkūnienė.
Supratusios, kad edukacinių programų veiklos kurį laiką vykdyti nebegalės, veiklioms moterims kilo mintis pamėginti kepti meduolius, o dekoravimą palikti pačiam klientui. Tam, kad karantine sėdintys vaikai vieni ar su šeima namuose nenuobodžiautų.
„Mūsų verslas sustojo 100 proc. mes tiesiog visiškai nieko negalėjome daryti, tai kai labai daug laisvo laiko, tai įvairios mintys ateina į galvą. Ir pagalvojom, kad tai būtų galima visiškai pritaikyti. Meduolius mėgsta dekoruoti tiek vaikai, tiek suaugę“, – pasakoja V. Petkūnienė.
Moterys nesitikėjo, kad jų iškepti meduoliai su paruoštais spalvotais glaistais, pabarstukais sulauks tokio populiarumo.
Dekoruoti sausainius pačiam nėra sudėtinga, bet reikia laikytis tam tikrų taisyklių. O, kad darbeliai būtų vykę ir nereikėtų dekoravimo idėjų ieškoti blaškantis internete, kepėjos prideda ir filmuotą instrukciją – piešimo glaistu pamokėles.
Sausainių populiarintojos nesitikėjo, kad su tokia iš pirmo žvilgsnio idėja pataikys tiesiai į dešimtuką. Meduolių švenčių įmonės darbuotojos nespėja kepti ir pakuoti į dėžutes.
„Ir pasiteisino, nėra tokių nuobodžių, ilgų vakarų namuose. Vis tą laiką užpildai, negalvoji apie blogiausią, reikia žiūrėti į ateitį“, – kalbėjo sausainių kepėja Gitana Zaviežienė.
Tokiais verslininkių rinkinukais susidomėjo ir kelios vietos parduotuvės.
„Vis tiek reikia mokėti mokesčius, tai edukacinė programa ši atneš kažkiek pajamų, bet dar labai svarbu ir emocinė žmogaus pusiausvyra“, – sako V. Petkūnienė.
Meduolių kepėjos parduoda ne tik rankų darbo sausainius, bet ir stalo dekorui paruoštus namelius.