• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau trečius metus iš eilės visame pasaulyje auga vietinės, sezoninės, ūkininkų produkcijos populiarumas. Tiek geriausių pasaulio restoranų meniu, tiek namų virtuvėje. Lietuvos šefai taip pat neatsilieka nuo pasaulinių tendencijų ir pateikia idėjų, kaip iš sezoninių, lietuviškų produktų sukurti prabangius pietus.

Jau trečius metus iš eilės visame pasaulyje auga vietinės, sezoninės, ūkininkų produkcijos populiarumas. Tiek geriausių pasaulio restoranų meniu, tiek namų virtuvėje. Lietuvos šefai taip pat neatsilieka nuo pasaulinių tendencijų ir pateikia idėjų, kaip iš sezoninių, lietuviškų produktų sukurti prabangius pietus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuviai turi tai, ko kitos šalys gali tik pavydėti

Kur dar Europoje matėte tiek daug miškų? Miškai, galima sakyti, yra gamtos daržas. Uogos, grybai, žolelės, sula – natūrali gamta Lietuvoje duoda tokių gėrybių, už kurias užsienio šefai moka didžiausius pinigus, o kai kurių iš vis taip paprastai negauna. Išsaugoję natūralias pievas ir miškus galėsime dar 100 metų būti pranašesni už visas Vakarų Europos valstybes!

REKLAMA

Balandžio 30 d. Vilniuje vyksta atsakingų restoranų konferencija, kurios pietums virtuvės šefas Arūnas Stoškus (restoranų grupė „Fortas“) idėjų semiasi iš natūralių gamtos dovanų ir lietuviškų ūkininkų siūlomų žaliavų. Tokius pietus galite paruošti ir namie.

Pradėkite nuo užkandžių

Ar žinote, kad lietuviai gamina kavą? Tai bene vienintelė kava, pasižyminti teigiamu poveikiu sveikatai; gerina apetitą ir virškinimą, veikia antibakteriškai. Tai gilių kava. Pakeiskite įprastą kavą šia kava, o arbatos mėgėjams pasiūlykite aviečių ar spanguolių arbatos. Prie šių gėrimų virtuvės šefas A. Stoškus siūlo lietuviško „Tinginio“ ar medausmi su įvairiais užkandžiais: agurkais, obuoliais, varškės sūriu.

REKLAMA
REKLAMA

Sezoninis meniu – įdomesnis ir sveikesnis

Šviežių lietuviškų daržovių galima turėti ištisus metus, tik reikia neapsiriboti pomidorais ir agurkais. Kol Europoje nebuvo auginamos bulvės, pagrindinis šakniavaisis, naudotas maistui, buvo pastarnokas. Tai kone pirmoji pavasarinė daržovė, kurioje gausu mineralų ir vitaminų. Nepelnytai užmiršta, kaip ir daug kitų vertingų šakinių daržovių. Būtent pastarnokai bus naudojami atsakingų restoranų konferencijos pietų metu vegetariškam meniu. Iš jų bus gaminamos pastarnokų salotos su burokėliais bei keptu varškės sūriu su medumi ir spanguolėmis. Vertinantiems gerą mėsą virtuvės šefas siūlys jautienos šonkaulių, pateikiamų su troškintais grikiais ir burokėliais bei morkytėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Net gamindami įprastus patiekalus, tokius, kaip šaltibarščiai,  galite naudoti sveikesnius produktus. A. Stoškus siūlo įprastus kiaušinius keisti putpelių kiaušiniais, kuriuose gausu aminorūgščių, vitaminų, kalio. Be to, taip išvengsite rizikos patiekti savo lankytojams vištų, kurių pašarams naudojami GMO, kiaušinių!

Virtuvės šefas pataria nepamiršti ir smulkmenų. Ant pietų stalo visuomet turi būti, ko atsigerti. Tai gali būti ir paprastas vanduo su citrinomis ar mėtomis. Bet saulėtą pavasarį nepamirškite ypatingos gamtos dovanos ir vaišinkite svečius beržų sula.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų