Elinos vaikystė prabėgo Lietuvoje, tačiau išgąsdinta Sausio 13-osios įvykių ir tą naktį praradusi net kelis mokslo draugus, ji ėmė puoselėti idėją visam laikui persikelti gyventi į JAV. Visgi likimas moterį nubloškė į visai kitą pasaulio kraštą – buvusią Jugoslaviją. O vienos kelionės metu ji čia susipažino su serbu, kurį pamilo. Taip Serbijos sostinėje Belgrade Elina praleido daugiau nei 20 metų, per kuriuos su vyru serbu susilaukė dviejų dukrų.
Tačiau kai Serbiją pradėjo bombarduoti, lietuvė su dukromis grįžto į Lietuvą – čia jos praleido pusę metų. Bombardavimams nurimus, Elina grįžo į Belgradą, tačiau ilgai netrukus jos ir vyro keliai išsiskyrė. Tuomet likimas iškrėtė pokštą – į Kroatijoje esančią Korčulos salą moteris tevyko porai mėnesių padirbėti, tačiau būtent čia susipažino su dabartiniu savo vyru kroatu. Abu jie netrukus nusprendė, kad išsiskirti nebenori, tad dabar saloje Elina gyvena jau daugiau nei 10 metų.
„Likau dėl to, jog pajutau, kad čia jau esu buvusi – salos energija man buvo labai priimtina. Čia gyvenantys žmonės – maža bendruomenė, kurioje visi viską žino apie vieni kitus. Pradžioje buvo sunku, nes jie visai be jokio gėdinimosi prieidavo ir klausdavo: „Kieno tu?“ Vasarą, kai yra daug turistų, jie svetimų nepastebi, bet atėjus rudeniui, lieka tik savi ir atsiranda svetimi“, – pasakos laidoje moteris.
Elina su žiūrovais pasidalins ir įdomiu prisiminimu, kai kartą, rytą prieš Vėlines, rado savo namų duris išdažytas baltu tinku. „Žinote, ką tai reiškia? Jog bendruomenė tave atmeta. Mano vyras nenorėjo manęs jaudinti, tad paprašė, kad atvažiavę darbininkai viską išplautų. Tačiau visa tai jis man papasakojo tik žymiai vėliau“, – atviraus Elina, o laidos žiūrovai sužinos, kaip moteriai visgi pavyko susibendrauti su salos gyventojais ir salą pamilti dar labiau.
Į Korčulą pas Eliną atvažiavusią „Lietuvis pas lietuvį“ heroję Laurą domins ne tik įspūdingiausios salos vietos, bet ir jos gyventojų mityba. Elina pasakos, kad kroatai valgo taip sveikai, jog neretai nugyvena itin ilgą amžių – štai moters anytai netrukus sukaks 99 metai.
Tiesa, kroatų virtuvė kardinaliai skiriasi nuo tos, prie kurios mes pratę Lietuvoje. „Atvykus čia suvokiau, kad jie prie viso maisto naudoja alyvuogių aliejų, o Lietuvoje mes pratę naudoti grietinę. Kitas dalykas – deriniai. Čia žmonės valgo labai daug daržovių, kurias sudėję kartu, pagamina ne tik salotas, bet ir įvairius kepinius ar mišinius. Mūsų gomurys prie tokio skonio nėra pratęs! Taip pat šioje saloje žmonės naudoja labai mažai prieskonių“, – pasakos Elina.
Kuo Korčula siejasi su garsiuoju keliautoju Marku Polu? Kokiu neįprastu būdu saloje statomi namai? Kodėl dar visai neseniai vietiniai posėdžiaudavo, ar leisti Korčulos ir kitos Kroatijos salos gyventojams susituokti?
Visi atsakymai – jau šiandien, laidoje „Lietuvis pas lietuvį“, 17.20 val. per TV3!