• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kepykloms ir konditeriams prieššventinis laikotarpis dažniausiai būna vienas darbingiausių, tačiau šiemet situacija kiek kitokia. Dėl sumažėjusio užsakymų skaičiaus verslininkai kaltina pandemiją ir sako, jog nebūtina skubėti užsakinėti šventėms skirtų saldumynų – jų įsigyti bus galima net ir paskutinę minutę.

Kepykloms ir konditeriams prieššventinis laikotarpis dažniausiai būna vienas darbingiausių, tačiau šiemet situacija kiek kitokia. Dėl sumažėjusio užsakymų skaičiaus verslininkai kaltina pandemiją ir sako, jog nebūtina skubėti užsakinėti šventėms skirtų saldumynų – jų įsigyti bus galima net ir paskutinę minutę.

REKLAMA

Sostinėje įsikūrusios kepyklos „Meduolių namai“ direktorė Aistė Sorakienė tv3.lt pasakoja, jog šiemet šventinis laikotarpis kiek liūdnesnis nei įprastai, mat užsakymų skaičius, lyginant su praėjusiais metais, krito net tris kartus.

Nors kepykloje gaminami meduoliai gali būti paruošiami bei papuošiami įvairiausioms progoms, pašnekovės teigimu, dėl pandemijos šiais metais itin sumažėjo tiek asmeninių, tiek verslo švenčių skaičius, tad ir proginių kepinių žmonėms prireikia gerokai rečiau. Ji pripažįsta, kad verslas turėjo prisitaikyti ir prie pasikeitusio klientų elgesio.

„Padaugėjo internetinių pirkimų, nevyksta šventės, todėl nėra užsakymų krikštynoms ir vestuvėms.

Taip pat atsirado daugiau žmonių, kurie jau pateikę užsakymą skambina ir klausia, ar tikrai bus pristatyta, nes pandemijos laikotarpiu pristatymai vėluodavo ir žmonių pasitikėjimas yra sumažėjęs“, – sako A. Sorakienė.

REKLAMA
REKLAMA

Užsakymų prieš Kalėdas esą sumažėjo tiek, kad net ir užsisakius kepinius gruodžio 23 d., šie šventėms bus paruošti laiku.

„Bet reiktų atsiimti iš kepyklos, nes paštomatai ir kurjeriai dirba labai didelį darbą ir ne visada spėja laiku visus aplankyti“, – teigia meduolių kepyklos vadovė.

REKLAMA

Užsakinėja mažesnius kiekius

Su panašiomis problemomis prieššventiniu laikotarpiu susiduria didelė dalis Lietuvoje dirbančių konditerių bei kepėjų. Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos (LRVVKA) narė bei cukrainių „Bijola“ atstovė Jolanta Valaikienė sako, kad nuo pat pirmojo karantino pradžios dauguma saldėsius gaminančių verslininkų pastebėjo sumažėjusias apimtis. Ne išimtis ir šiųmetinės Kalėdos.

REKLAMA
REKLAMA

„Maži namų ūkiai, nėra galimybės didesniems susibūrimams, atitinkamai šeimos perka mažiau, dažnai pasitenkina namuose ruoštais gaminiais. Iš kitos pusės, neigiamos žinios, įtampa, nerimas verčia ieškoti būdų ir neatsisakyti kokybiškų gardėsių, taip sukuriant šventišką nuotaiką namuose“, – pasakoja konditerė.

Šiuo metu žmonės esą yra labiau linkę užsisakyti mažesniais kiekiais, tačiau įvairesnius gaminius, o prieš pat šventes apyvartą palaikyti padeda įvairių įmonių valgomų kalėdinių dovanėlių užsakymai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J. Valaikienė taip pat ramina – dėl sumažėjusių darbo apimčių norintiems Kalėdoms užsisakyti konditerijos gaminį skubėti nėra būtina. 

„Bendrai sumenkusios apimtys leidžia klientams teikti užsakymus net ir visai prieššventinėmis dienomis. Kadangi cukrainės, kepyklėlės yra maisto prekių kategorijoje, tai yra, jos turi teisę veikti ir paskelbto karantino metu, pirkėjai saugiai ir atsakingai gali įsigyti konditerijos gaminių iki paskutinės švenčių dienos“, – tv3.lt aiškina J. Valaikienė.

REKLAMA

Pardavimai sumažėjo trečdaliu

Konditerės J. Valaikienės teigimu, šiemet prieš šventes populiariausi yra įvairūs nestandartiniai kepiniai, mat perkant mažesniais kiekiais žmonės esą leidžia sau pabandyti aukštesnės kokybės, brangesnius gaminius.

„Pastebime, kad daugiau užsakoma kepinių, kuriuose  mažiau kreminių pertepimų ar panašiai, nes tokie gaminiai turi ilgesnę galiojimo datą arba yra lengviau transportuojami.

REKLAMA

Žmonės reaguoja į bendras ekspertų rekomendacijas – vienu metu pirkti daugiau, rečiau lankytis prekybos vietose. Atitinkamai tai turi įtakos ir konditerijos gaminių pasirinkimui“, – teigia pašnekovė.

Jos nuomone, kol kas sunku pasakyti, kiek tiksliai šiemet pardavimai krito visame sektoriuje, tačiau kol kas prognozės nedžiugina.

„Galima prognozuoti, kad bendrai pardavimai mažėja apie 30 - 35 proc.

Konditeriai, kaip ir kitų sektorių atstovai, stengiasi prisitaikyti prie pokyčių, ypač daug dėmesio skiriama darbo vietų išsaugojimui – tikime, kad įveiksime pandemiją, grįšime į normalų gyvenimą, vėl vyks šventės. Žmonės norės gardžių džiugių akimirkų, todėl kvalifikuoti konditeriai yra esminis turtas kiekvienai kompanijai, nes tik geri  specialistai gali sukurti saldžią ir įsimintiną šventę“, – sako konditerė J. Valaikienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų