Vlado ir Vilijos Baltuonių ūkyje vaikštinėjantys kalakutai švenčių turbūt nelaukia. Šie paukščiai – vis dažnesni svečiai ant kalėdinio lietuvių stalo, tad skaičiuoja paskutines gyvenimo akimirkas. Kasmet vien čia paruošiama iki dešimties tūkstančių kalakutų ir jie tampa kalėdine dovana.
„Tikrai drąsiai galima taip sakyt, kad yra tikrai šventinis jisai paukštis ir kiekvienais metais, mes pastebim, vis daugiau ir daugiau, negana kad senos įmonės sugrįžta, bet dar ir naujų įmonių, kurie nori tą šventinį paukštį padovanot savo darbuotojams“, - atskleidžia ūkininkė Vilija Baltuonienė.
Ūkininkų užauginti kalakutai – nuo kelis kilogramus sveriančių iki tokių, kurie netelpa į šeimininkių orkaites.
Per porą dešimtmečių kalakutai taip išpopuliarėjo, kad dabar jie per šventes kepami dažnuose namuose.
Mūsų senolių maitinimosi tradicijas puikiai išmananti Vida Mališauskienė sako, kad po mėnesį trukusio pasninko mėsos patiekalas ant stalo būdavęs visada. Ant mūsų stalų įsitvirtinusių kalakutų nepeikia ir mitybos specialistai. Tik pataria, kaip ir viską, valgyti su saiku.
Plačiau apie tai – TV3 reportaže.