Mėgstate šonkauliukus? Ar apskrudusį kepsnį, o gal pusiau žalią? O gal stengiatės valgyti kuo mažiau perdirbtos mėsos gaminių, nes bijote dėl savo sveikatos?
Panašu, kad ilgą laiką mitybos ekspertų ir medikų žmonėms dalinti patarimai apie būtinybę mažinti raudonos ir perdirbtos mėsos vartojimą, gali būti ne visai tikslūs.
Kanados, Ispanijos ir mūsų kaimyninės Lenkijos specialistai atliko didelio mąsto tyrimą ir padarė štai tokią išvadą:
„Remiantis tyrimu negalime pasakyti, kad raudonos ar perdirbtos mėsos valgymas sukelia vėžį, diabetą ar širdies ligas“, – sako tyrėjas Bradley Johnston.
Anot tyrimą vykdžiusių sveikatos ir mitybos ekspertų – bent jau amerikiečiams ir europiečiams galima ramiai kelis kartus per savaitę valgyti raudoną ir perdirbtą mėsą.
„Taigi mūsų patarimas – tiesa jis nėra būtinas dėl įrodymų stokos – yra toks: daugumai žmonių, bet ne visiems, tolesnis raudonos ir perdirbtos mėsos vartojimas yra tinkamas“, – teigia B. Johnston.
O ką gi daryti vegetarams?
„Vegetarams ir tiems, kas nevalgo daug mėsos sakydami, jog taip elgiasi bijodami dėl savo sveikatos – galime pasakyti, kad susilaikymas nuo mėsos vargu ar turi privalumų. O jei turi – jie labai menki.“
Tyrimuose dalyvavo atsitiktine tvarka parinkti 54 tūkst. dalyvių, o papildomai mokslininkai dar stebėjo milijonus žmonių.