• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kol Kinijoje tęsiasi pasaulio krepšinio čempionato nuotykiai, gausūs Lietuvos rinktinės sirgalių būriai noriai tyrinėja kinų kultūrą ir virtuvę. Tiesa, Lietuvos rinktinės vyrai yra įspėti, kur geriau nesimaitinti ir kokių maisto produktų verčiau nepirkti. Mat Kinijoje dirbantys mūsų žurnalistai pasakoja, kad lietuviams sirgaliams eksperimentai su maistu baigiasi ir apsinuodijimais. Taigi apie egzotiką ir gatvės maistą Donguane bei už kiek ten galima papietauti, siužetas tiesiai iš Kinijos.

Kol Kinijoje tęsiasi pasaulio krepšinio čempionato nuotykiai, gausūs Lietuvos rinktinės sirgalių būriai noriai tyrinėja kinų kultūrą ir virtuvę. Tiesa, Lietuvos rinktinės vyrai yra įspėti, kur geriau nesimaitinti ir kokių maisto produktų verčiau nepirkti. Mat Kinijoje dirbantys mūsų žurnalistai pasakoja, kad lietuviams sirgaliams eksperimentai su maistu baigiasi ir apsinuodijimais. Taigi apie egzotiką ir gatvės maistą Donguane bei už kiek ten galima papietauti, siužetas tiesiai iš Kinijos.

REKLAMA

Lietuvos krepšinio rinktinės sirgaliai jau atvyko į Kiniją. Jie čia yra labai triukšmingi ir yra labai girdimi. Tačiau jie stebi ne tik rungtynes, jie ir turistauja. Netoliese yra Honkongas ir Šendzenas. Pasiūlyti turi ką ir Donguanas, pavyzdžiui, tokias autentiškas gatveles. Kuriose yra įvairiausių restoranų. Įdomu, su kokiomis problemomis su maistu susiduria ir mūsų šalies atstovai.

Daugelis į Kiniją atvykusių lietuvių gerokai akyliau pradėjo domėtis vietos virtuve po to, kai Pietų Korėjoje maistu apsinuodijo rinktinės puolėjas Domantas Sabonis. Vis tik lietuviai prisipažįsta išdrįstantys išmėginti egzotiškus, net ir gatvėje ruoštus vietos virtuvės patiekalus, delikatesus, nors tokie eksperimentai ne visada baigiasi sėkmingai: 

REKLAMA
REKLAMA

„Varles, gyvates valgėm, dar kažką, bet nežinom ką. Labai aštrūs kauliukai buvo. Nežinome, nes niekas nepadeda išsiversti. Neypatingai patiko.“

REKLAMA

„Valgiau visokių varlių, gyvačių, nežinome net ką imame, nes viskas kinų kalba parašyta.“ 

„Bandėm kinų virtuvę ir kai kuriems nusisekė nelabai gerai. Baigėsi, maistas kitoks, cepelinų tikrai nėra. Kaip krepšininkai nepasirodo rungtynėse, taip ir sirgaliai.“

Beje, Lietuvos rinktinės nariai iš tarptautinės krepšinio organizacijos gavo rekomendacijas nevalgyti vadinamojo gatvės maisto. Taip pat raginama nepirkti vandens su prasuktais buteliukais, vengti ir pieno produktų. Tiesa, mes pabandėme įsigyti ir paragauti mums neįprastų patiekalų toli gražu ne paties aukščiausio lygio gatvės užkandinėje.

REKLAMA
REKLAMA

Beje, užsakymą pateikti išties nėra labai lengva:

„Taigi sunkiai, bet patiekalą užsisakyti pavyko. Tai kainuoja maždaug 2,60 eur, o vietos pinigais tai kainuoja 20 juanių. Sunku pasakyti, kas buvo užsakyta, kadangi susikalbėti čia neįmanoma. Manau, kad tai yra kažkas panašaus į kepenėles. Mitybos specialistai, kelionių organizatoriai ir kiti primygtinai pataria tokiose vietose nevalgyti, tačiau dabar tai darome išskirtinai moksliniais tikslais… Pirmas įspūdis – aštru, bet skonis neblogas.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Donguane vietiniai pasakoja, tokiose vietose tikisi surasti vietos delikatesus, kaip pavyzdžiui kepinti vabzdžiai, kirminai, varliagyviai ar gyvatės. Žinoma, piešti Kiniją tik tokiomis spalvomis būtų tikra neteisybė. Tai yra didelių kontrastų šalis – jei vienoje gatvėje įsikūrę vargingesni restoranėliai, tai vos už kelių šimtų metrų akį rėžia gerokai prabangesnės vietos.

REKLAMA

Specialiai TV3 žinioms Donguane duris pravėrė ir vieno ištaigingo vietos restorano virtuvės šefas, kaip tik gaminęs žuvį, krevetes ir jūros žvaigždžių sriubą. Kinai šypsosi – jie dažnai girdi turistų nuogąstavimus dėl maisto pavojų, tačiau ramina – patikimose vietose laukia išties saugi puikių skonių karalystė:

„Tikrai žinau, kad daug kartais apsinuodija maistu Azijoje, bet jei atvirai, manau, kad tai nebūtinai susiję su maisto kokybe. Tai yra virtuvių ir kultūrų skirtumai. Jūs, bičiuliai, galbūt nesate pratę prie jums neįprastų produktų, bet pasilikus čia ilgiau tikrai viskas būtų gerai.“

REKLAMA

Kinai pasakoja, kad egzotiški užkandžiai šalyje, ypatingai jos Pietuose nėra labai populiarūs. Donguane ir jo apylinkėse žmonės tradiciškai mėgsta lengvo ir švelnaus skonio jūros gėrybių patiekalus. Vietos virtuvę patikrino ir patys Lietuvos rinktinės žaidėjai.

O jau penktadienį rinktinė kelsis į Nankiną. Vietiniai Donguane pasakoje, kad šiame šiauriau esančiame mieste vyrauja gerokai aštresni skoniai, o naujus potyrius turės progą išmėginti ir Lietuvos rinktinės fanų armija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų