Tačiau kiek tų sveikų vasaros gėrybių privalome suvalgyti kasdien, kad organizmui ilgainiui nepritrūktų nei vitaminų, nei mineralų?
„Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos duomenis, yra rekomenduojama suvalgyti 400 gramų daržovių ir vaisių. Tai minimalus kiekis būtų 300 gramų, bet pageidautina, kad tai būtų 0,5 kilogramo daržovių ir vaisių“, - skaičiuoja gydytoja dietologė Žana Antonova.
Pasak specialistų, daržovės yra skirstomos į keturias grupes: kopūstines, tamsiai žalių lapų, tamsiai oranžinės spalvos ir lelijines, tokias kaip porai, česnakai ar svogūnai. Mitybos specialistai rekomenduoja kasdien suvalgyti po vieną daržovę iš kiekvienos grupės, kitaip tariant, jas maišyti. Tačiau reikia nepamiršti, kad kai kurios daržovės, ypač lapinės ar ropinės, yra linkusios natūraliai kaupti nitratus.
Ar nuplovę daržoves vandeniu galime jas ramiai dėti į burną? Pasak veterinarijos tarnybos, visai nesunku pasigaminti specialų tirpalą ir juo plauti vasaros gėrybes. Ypač tas, kurios yra įvežtos iš užsienio.
Per pusmetį veterinarijos tarnyba jau yra sulaukusi 115 skundų dėl nekokybiškų vaisių ir daržovių turgeliuose ar parduotuvėse. Iš visų gautų skundų pasitvirtino 29. Dažniausiai žmonės skundžiasi nusipirkę sugedusių ir supuvusių daržovių. Tačiau prekybininkai tvirtina, kad kelias, kurį nukeliauja kiekviena daržovė iki parduotuvės, yra be galo ilgas.
Tačiau atlikti tyrimai rodo, kad užuot valgę šviežias daržoves ir vaisius, lietuviai kaip įmanydami kerta bulves. Kartą per dieną šviežių daržovių suvalgo tik kiek daugiau kaip trečdalis suaugusiųjų.
Plačiau apie tai – TV3 reportaže.