• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau susidėliojus kiaušinių patiekalų kupiną velykinį meniu, ne mažiau svarbus klausimas – kaip gi nulupti virtus kiaušinius, kad baltymas liktų kuo lygesnis? Tokius bus ne tik maloniau valgyti, bet lygiai nuluptas lukštas pagerins ir įdarytų ar marinuotų kiaušinių išvaizdą.

Jau susidėliojus kiaušinių patiekalų kupiną velykinį meniu, ne mažiau svarbus klausimas – kaip gi nulupti virtus kiaušinius, kad baltymas liktų kuo lygesnis? Tokius bus ne tik maloniau valgyti, bet lygiai nuluptas lukštas pagerins ir įdarytų ar marinuotų kiaušinių išvaizdą.

REKLAMA

Pasak Gintarės Kitovės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, tam reikia prisiminti ne tik kelias naudingas gudrybes namuose, bet ir tinkamai pasirinkti kiaušinius.

Kokius kiaušinius virti norint lygaus baltymo

G. Kitovė atkreipia dėmesį, kad Lietuvoje pardavinėjami tik A klasės – švieži – kiaušiniai.

Jai priskiriami tik kokybiški kiaušiniai ir tokie, kurie yra surūšiuoti, paženklinti ir supakuoti per 10 dienų nuo padėjimo datos. Jeigu tai padaroma iki devintos dienos, tuomet kiaušiniai gali būti ženklinami ir papildoma kokybės nuoroda – žodžiais „ekstra“ arba „ekstra švieži“.

REKLAMA
REKLAMA

„Kuo šviežesnius kiaušinius verta rinktis absoliučiai dauguma atvejų. Visgi jeigu jums ypač svarbu juos nulupti kuo lygiau, tokiam atvejui verta virti tuos, kurie dar nėra vos ką tik atgabenti iš vištyno.

REKLAMA

Pavyzdžiui, gamindami populiariuosius įdarytus kiaušinius, jiems verčiau naudokite tuos, kurie nusipirkti anksčiau ir šaldytuve praleido kelias dienas. Taisyklė tokia – kuo šviežesni kiaušiniai, tuo sunkiau juos nulupti“, – atkreipia dėmesį G. Kitovė.

Taip yra dėl to, kad šviežio kiaušinio baltymo pH yra mažesnis, todėl verdamas stipriau sukimba su vidine lukšto membrana. Per kelias dienas baltymo pH lygis padidėja, jis mažiau kimba prie membranos, tad ir nulupti bus daug lengviau.

REKLAMA
REKLAMA

Kai lygus baltymas ypač svarbus, gera alternatyva populiariausiems vištos kiaušiniams yra ir padėti putpelių. Pasak G. Kitovės, šių lukštas yra gerokai plonesnis ir minkštesnis, todėl lengviau nusilupa.

Be to, jų membrana yra gana tvirta ir taip apsaugo baltymą. Ji pastebi, kad nemažai pirkėjų atradę putpelių kiaušinių privalumus – jų paklausa prieš kiekvienas Velykas išauga apie tris kartus.

Eikite lengvesniu keliu – virkite kiaušinius garuose

Išsirinkus tinkamus kiaušinius, dažnam dar lieka nemažai klausimų. Visų pirma užvirti vandenį prieš dedant kiaušinius ar leisti jiems palengva įšilti kaitinamame šaltame? Kiaušinius dėti tiesiai iš šaldytuvo ar leisti jiems dar pabūti ant spintelės, kol pasieks kambario temperatūrą?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne tik internete, bet ir tarp profesionalų maisto gamintojų galima rasti pačių įvairiausių nuomonių. Tačiau „Iki“ maisto technologė Gailė Urbonavičiūtė siūlo besiruošiant šiųmetėms Velykoms išbandyti ir kitą metodą – kiaušinius išvirti garuose. Trynys taip pat tinkamai sukietės, tačiau lukštus nulupti bus gerokai paprasčiau.

„Kiaušinius tereikės sudėti vienu sluoksniu į garų puodą su 2–3 centimetrais vandens. Vanduo neturėtų liesti pačių kiaušinių, bet ir nepripilkite jo per mažai, kad puodas nepradėtų svilti.

REKLAMA

Uždenkite dangčiu, ir kai vanduo užvirs, įjunkite laikmatį. Kad vištų kiaušiniai būtų kietai išvirę, reikės 12 minučių. Jeigu norite, kad trynys būtų ne visiškai kietas, tuomet virkite 8–9. Putpelių kiaušinius garuose virkite apie 6 minutes“, – apie eigą pasakoja G. Urbonavičiūtė.

Būtinas žingsnis – ledo vonelė

Tuomet su kiaušiniais reikėtų elgtis taip, kaip ir išvirus įprastame puode vandens – juos perlieti šaltu vandeniu ir panardinti į dubenį vandens su keliais ledukais, rašoma pranešime spaudai.

REKLAMA

Pasak maisto gamybos žinovės, labai svarbu kiaušinius panardinti į ledo vonelę nedelsiant – tai ne tik sustabdys virimo procesą, bet ir temperatūros šoką patyręs baltymas šiek tiek atsirauks nuo lukšto. Ledo vonelėje kiaušinius palikite bent 10 minučių, galima ir ilgiau.

Paprasčiausia nulupti – panardinus vandenyje

Socialiniuose tinkluose apstu patarimų, kaip kiaušinius nulupti per 10 sekundžių ar trumpiau, bet G. Urbonavičiūtės teigimu, iš tiesų kai kurie jų arba reikalauja daugiau kantrybės, arba teks „atiduoti“ nemažai baltymo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pavyzdžiui, pastaraisiais metais išpopuliarėjo pasiūlymas pasinaudoti šaukštu. Esmė paprasta – nulupti šiek tiek lukšto storesniame kiaušinio gale, kur paprastai būna oro tarpas. Tuomet tarp baltymo ir membranos įkišti šaukštą ir apsukus vos keliais judesiais nulupti visą lukštą.

Šis metodas išties gali veikti, jeigu baltymas jau yra pakankamai atitrūkęs nuo membranos. Priešingu atveju šaukštas gali nurėžti ir nemažą dalį paties baltymo. Plito bandymas ir „išpūsti“ kiaušinį pralupus abu jo galus, tačiau tam reikia ir jėgų, ir laiko“, – pasakoja G. Urbonavičiūtė.

REKLAMA

Pasak kulinarijos technologės, patikimiausias būdas – pasinaudoti vandens galia. Nemažai žino, kad lengviau nulupti kiaušinį lengvai pavoliojus jį ant stalviršio, kai lukštas lengvai įskyla įvairiose vietose. Tačiau tą verta daryti vandens dubenyje – tarp baltymo ir membranos iškart pateks vanduo ir juos atskirs.

„Jeigu ledo vonelė pernelyg šalta rankomis, kiaušiniams visiškai atvėsus pakeiskite vandenį į tiesiog vėsų. Lengvai pastuksenkite stambesnį kiaušinio galą į dubens dugną, kad šis suskiltų. Tą galite padaryti ir dar keliose vietose. Vanduo padės lukštui lengviau atsiskirti, o kiaušiniai liks lygūs, blizgantys ir švarūs“, – pataria G. Urbonavičiūtė.

REKLAMA

Silke ir burokėliais įdaryti velykiniai kiaušiniai

Porcijos: 8

Gaminimo laikas: 30 min.

Reikės: 8 kiaušinių, 2 silkės filė gabalėlių, 4 skiltelių česnako, 1 svogūno, 2 virtų burokėlių, 2 šaukštelių garstyčių, druskos, svogūnų laiškų arba petražolių, pusės raudonojo svogūno.

Gaminame:

  • Kiaušinius išvirkite garuose ar vandenyje, nulupkite pagal anksčiau aprašytą metodą ir išimkite trynius.
  • Sudėkite trynius, pasmulkintą svogūną, česnaką, garstyčias ir burokėlius į trintuvo indą ir sutrinkite iki vientisos masės. Sudėkite mišinį į kiaušinių baltymus.
  • Viršų papuoškite plona riekele raudono svogūno, silkės gabaliuku ir žalumynais.

 

Vasario 16 d. 8 sezonas. Serija 24
Vasario 9 d. 8 sezonas. Serija 23
Vasario 2 d. 8 sezonas. Serija 22
Sausio 26 d. 8 sezonas. Serija 21
Sausio 19 d. 8 sezonas. Serija 20
Sausio 12 d. 8 sezonas. Serija 19
Sausio 5 d. 8 sezonas. Serija 18
Gruodžio 29 d. 8 sezonas. Serija 17
Gruodžio 22 d. 8 sezonas. Serija 16
Gruodžio 15 d. 8 sezonas. Serija 15
Gruodžio 8 d. 8 sezonas. Serija 14
Gruodžio 1 d. 8 sezonas. Serija 13
Lapkričio 24 d. 8 sezonas. Serija 12
Lapkričio 17 d. 8 sezonas. Serija 11
Lapkričio 10 d. 8 sezonas. Serija 10
Lapkričio 3 d. 8 sezonas. Serija 9
Spalio 27 d. 8 sezonas. Serija 8
Spalio 20 d. 8 sezonas. Serija 7
Spalio 13 d. 8 sezonas. Serija 6
Spalio 6 d. 8 sezonas. Serija 5
Rugsėjo 29 d. 8 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 22 d. 8 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 15 d. 8 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 8 d. 8 sezonas. Serija 1
Birželio 2 d. 7 sezonas. Serija 22
Gegužės 26 d. 7 sezonas. Serija 21
Gegužės 19 d. 7 sezonas. Serija 20
Gegužės 12 d. 7 sezonas. Serija 19
Gegužės 5 d. 7 sezonas. Serija 18
Balandžio 28 d. 7 sezonas. Serija 17
Balandžio 21 d. 7 sezonas. Serija 16
Balandžio 14 d. 7 sezonas. Serija 15
Balandžio 7 d. 7 sezonas. Serija 14
Kovo 31 d. 7 sezonas. Serija 13
Kovo 24 d. 7 sezonas. Serija 12
Kovo 17 d. 7 sezonas. Serija 11
Kovo 10 d. 7 sezonas. Serija 10
Kovo 3 d. 7 sezonas. Serija 9
Vasario 25 d. 7 sezonas. Serija 8
Vasario 18 d. 7 sezonas. Serija 7
Vasario 11 d. 7 sezonas. Serija 6
Vasario 4 d. 7 sezonas. Serija 5
Sausio 28 d. 7 sezonas. Serija 4
Sausio 21 d. 7 sezonas. Serija 3
Sausio 14 d. 7 sezonas. Serija 2
Sausio 7 d. 7 sezonas. Serija 1
Gruodžio 31 d. 6 sezonas. Serija 17
Gruodžio 24 d. 6 sezonas. Serija 16
Gruodžio 17 d. 6 sezonas. Serija 15
Gruodžio 10 d. 6 sezonas. Serija 14
Gruodžio 3 d. 6 sezonas. Serija 13
Lapkričio 26 d. 6 sezonas. Serija 12
Lapkričio 19 d. 6 sezonas. Serija 11
Lapkričio 12 d. 6 sezonas. Serija 10
Lapkričio 5 d. 6 sezonas. Serija 9
Spalio 29 d. 6 sezonas. Serija 8
Spalio 22 d. 6 sezonas. Serija 7
Spalio 15 d. 6 sezonas. Serija 6
Spalio 8 d. 6 sezonas. Serija 5
Spalio 1 d. 6 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 24 d. 6 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 17 d. 6 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 10 d. 6 sezonas. Serija 1
Birželio 4 d. 5 sezonas. Serija 37
Gegužės 28 d. 5 sezonas. Serija 36
Gegužės 21 d. 5 sezonas. Serija 35
Gegužės 14 d. 5 sezonas. Serija 34
Gegužės 7 d. 5 sezonas. Serija 33
Balandžio 30 d. 5 sezonas. Serija 32
Balandžio 23 d. 5 sezonas. Serija 31
Balandžio 16 d. 5 sezonas. Serija 30
Balandžio 9 d. 5 sezonas. Serija 29
Balandžio 2 d. 5 sezonas. Serija 28
Kovo 26 d. 5 sezonas. Serija 27
Kovo 19 d. 5 sezonas. Serija 26
Kovo 12 d. 5 sezonas. Serija 25
Kovo 5 d. 5 sezonas. Serija 24
Vasario 26 d. 5 sezonas. Serija 23
Vasario 19 d. 5 sezonas. Serija 22
Vasario 12 d. 5 sezonas. Serija 21
Vasario 5 d. 5 sezonas. Serija 20
Sausio 29 d. 5 sezonas. Serija 19
Sausio 22 d. 5 sezonas. Serija 18
Sausio 15 d. 5 sezonas. Serija 17
Sausio 8 d. 5 sezonas. Serija 16
Gruodžio 18 d. 5 sezonas. Serija 15
Gruodžio 11 d. 5 sezonas. Serija 14
Gruodžio 4 d. 5 sezonas. Serija 13
Lapkričio 27 d. 5 sezonas. Serija 12
Lapkričio 20 d. 5 sezonas. Serija 11
Lapkričio 13 d. 5 sezonas. Serija 10
Lapkričio 6 d. 5 sezonas. Serija 9
Spalio 30 d. 5 sezonas. Serija 8
Spalio 23 d. 5 sezonas. Serija 7
Spalio 16 d. 5 sezonas. Serija 6
Spalio 9 d. 5 sezonas. Serija 5
Spalio 2 d. 5 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 25 d. 5 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 18 d. 5 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 11 d. 5 sezonas. Serija 1
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų