Kaip socialiniuose tinkluose skelbia Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcija, kavą maltomis šio augalo šaknimis sugalvojo pracūzai dar 19 a. pradžioje, pristigę kavos pupelių.
Cikorijų kavos naudos
Iš Prancūzijos žinia apie cikorijas ir iš jų gaminamą kavą nuvilnijo po visą Europą, galiausiai pasiekė ir kitus žemynus.
„Prancūzijoje 60% cikorijų ir 40% kavos mišinys buvo parduodamas kaip „Ricoré“. XX amžiaus viduryje receptą pačiupo „Nestle“ kompanija ir pramoniniu būdu ėmė gaminti „Ricoré“, kurioje yra 63% cikorijos, 33.2% tirpios kavos, o likusi dalis – magnio sulfato.
Cikorijų kava tapdavo ypač populiari ekonominių krizių metu, mat sutrūkinėdavo kavos tiekimo grandinės – 1930-ųjų Didžiosios depresijos metu, Antrojo pasaulinio karo metais, cikorijų ir cukrinių runkelių bei rugių mišinys „Mischkaffee“ buvo geriamas Rytų Vokietijoje per „Rytų Vokietijos kavos krizę“ 1976–1979 metais.
Cikoriją maišo su kava ispanai, graikai, turkai, sirai, libaniečiai ir palestiniečiai. O jogą praktikuojantys žmonės teigia, kad už cikorijų kavą nieko nėra geriau“, – rašoma socialiniuose tinkluose.
Teigiama, kad cikorijų gėrimas valo organizmą, gerina kepenų darbą ir virškinimą, mažina uždegimus ir gliukozės kiekį kraujyje, vis tik, specialistai teigia, kad apie tikrąjį šio gėrimo poveikį geriausia klausti fitoterapeutų, jei norima ne tik pasimėgauti gėrimu, bet ir vartoti siekiant gydomojo poveikio.
Patarė, kaip pasigaminti cikorijų kavą
Cikorijų kavos galima įsigyti prekybos centruose, vis tik, specialistai pabrėžia, kad šio gėrimo galima pasigaminti patiems namuose – štai, kaip atpažinti cikoriją ir kaip iš jų paruošti gėrimą:
„Cikorija tai – paprastoji trūkažolė (Cichorium intybus) ir auga ji visose pakelėse, palaukėse, dykvietėse.
Šį augalą lengva atpažinti – stiebas šakotas, apaugęs plaukeliais, išauga net iki 130 cm. Lapai pjūkliški arba plunksniškai suskaldyti, iš abiejų pusių irgi apaugę šereliais ir plaukeliais.
Bet lengviausia pastebėti jos žydrus žiedus – tokių reta mūsų laukuose. Žydi nuo liepos iki kone rugsėjo pabaigos.
Rudenį reikia iškasti trūkažolės šaknis, paskrudinti ir sumalti, kaip ir kavą užplikyti karštu vandeniu. Skanu su pienu ir medumi ir tinka gaminti itališką desertą tiramisu.“