Kauno lopšelyje darželyje „Pagrandukas“ – salmoneliozės protrūkis. Jau aišku, kad ūmia žarnyno užkrečiama liga susirgo aštuoni vaikai. Keturi gydėsi ligoninėje. Atlikus tyrimus trim mažyliams aptikta salmoneliozės sukėlėjų. Tėvai sako šią žinią pirmiausia sužinoję iš socialinių tinklų.
„Grupėse internete kažkokia mama paskelbė tą kažkokį gandą, bet tikrai netikiu. Nes, manau, jei būtų kažkokia salmoneliozė, tai darželis, įstaiga būtų paskelbta“, – pasakoja mama.
Kita teigia, kad apie žinią sužinojo iš apsilankiusių žurnalistų: „Šiaip facebook’e kažką skaičiau, bet nieko konkrečiai patvirtinta, tai negirdėjau. Kažkokie gandai tik sklando, bet tikrai nepatvirtinti tarp mamyčių. Taip nuotaikos nelabai“, – pasakojo mama.
Tačiau akivaizdu, kad tai ne gandas. Pirmasis atvejis žinomas jau nuo vasario dešimtosios. Pasak direktorės, daugiau dezinfekuojama, švarinamasi visu šiuo periodu.
„Jie prie įvairių susirgimų vemia,viduriuoja o tėveliai kartais vaikas viduriavo, o kitą jau atveda į darželį. Visada imamės tų karantininių priemonių, merkiam ir indus, ir žaislus plaunam papildomai, išimam minkštus įvairius žaislus. O šiandien, kadangi dabar jau žinom, kiek turim informacijos, kad keliem vaikam yra išaugus jau salmoneliozės ta bakterija, tai tieisog ėmėmės papildomų priemonių“, – pasakoja darželio direktorė Vida Bakutienė.
Antradienį jau sulaukta ir tarnybų vizito. Darželyje lankėsi Maisto ir veterinarijos tarnybos ir Visuomenės sveikatos centro specialistai. Dabar vyksta tyrimas ir kol kas daugiau duomenų jie pateikti negali, tačiau kai kurie duomenys itin neramina.
„Sunku pasakyti tą tikslią priežastį, nes susirgimai išplitę ne vienoje grupėje, o šešiose šios ikimokyklinės ugdymo įstaigos grupėse. Tai vėlgi įtarti, kad kažkokio vieno veiksnio, vieno vaiko susirgimas tikrai negalėjo įtakoti tiek daug atvejų atsiradimo šioje ugdymo įstaigoje“, – sako Užkrečiamųjų ligų valdymo ksyriaus vedėja Orina Ivanauskienė.
Nuo ko galėjo užsikrėsti vaikai – aiškinamasi. Įstaigos direktorė sako pati netikinti, kad užkratas tūnojo maiste, mat tada būtų iškritusios ištisos grupės ir net darbuotojai.
„Paprastai salmoneliozė, jeigu tai būtų pas mus jau, tai ir aš maitinuosi, ir darbuotojai visi valgo … Tai pasireiškia staiga, o dabar tęsiasi jau antra savaitė. Tai vienas vaikas, tai kitas“, – tikina direktorė V. Bakutienė.
Dažniausiai salmonelioze užsikrečiama per gyvūninės kilmės maistą: žalią mėsą, paukštieną, kiaušinius, ypač netinkamai ją termiškai apdorojus. Tačiau užkratas ant maisto gali patekti ir nuo nešvarių indų, netinkamai naudojamo inventoriaus, ar su maistu dirbant sergančiam asmeniui. Į sveiko žmogaus organizmą sukėlėjas patenka valgant, tačiau taip pat gali patekti ir per nešvarias rankas.
Daugiau - TV3 reportaže: