REKLAMA
REKLAMA
Atsisakykite šių produktų kuriam laikui ir stebėkite, ar ir toliau kamuoja žaizdelės, ar jų atsiradimas liaujasi. Žinoma, jei opelių susiformavimas kartojasi, būtinai pasitarkite su gydytoju ar odontologu.
- Gazuoti gėrimai – vieni iš dažniausių burnos žaizdelių sukėlėjų, nes juose yra ne tik angliarūgštės, bet ir įvairių maisto priedų, dažiklių, skonio stipriklių, kurie gali papildomai dirginti jau erozijų turinčią burnos gleivinę. Be to, opelių atsiradimą skatina ne tik gazuoti gėrimai, bet ir toks maistas, kuriame yra daug maisto priedų, pavyzdžiui, konservantų, žymimų E210-E219.
- Bulvių traškučiai – įvairūs maisto priedai, aštrūs prieskoniai ir pati bulvių traškučių tekstūra gali kaipmat pažeisti burnos gleivinę ir paskatinti burnos opelių atsivėrimą. Mechaninį burnos gleivinės pažeidimą taip pat gali sukelti kieta duona, įvairūs trapukai ir sausučiai – net jei ir jų sudėtis gana „draugiška“, burnos gleivinės pažeidimai gali atsirasti dėl pernelyg kietos jų tekstūros.
- Gliuteno turintis maistas – įvairūs miltiniai kepiniai ir produktai pagaminti iš kviečių, gali paskatinti opelių atsiradimą, ypač tiems pacientams, kurie serga celiakija. Celiakija, tai autoimuninė liga, kurios metu pažeidžiama ne tik plonoji žarna, bet ir kiti organizmo organai ir audiniai. Šios lėtinės ligos metu būdingas dėl kviečių baltymo gliuteno arba į jį panašių baltymų poveikio kylantis uždegiminis procesas ir sutrikęs maistinių medžiagų įsisavinimas. Celiakija pasireiškia viduriavimu, bendru nuovargiu, išmatų pakitimais, kūno masės mažėjimu ir kaulų retėjimu, nevaisingumu, raumenų nykimu ir kepenų, širdies, smegenų bei kitų gyvybiškai svarbių organų pažeidimais. Vienas iš simptomų – burnos opelių formavimasis.
- Raudoni vaisiai, uogos ir daržovės – pastebėta, kad raudonos spalvos maisto produktai šiek tiek dažniau nei kiti paskatina aftinių opų pasikartojimą. Tarkime, suvalgius raudonųjų serbentų ar braškių, opos atsiranda daug dažniau, nei suvalgius mėlynių.
- Aštrus maistas –aštrus maistas gali sudirginti ne tik mažų erozijų turinčią, bet ir visiškai sveiką burnos gleivinę. Aštrūs prieskoniai skatina naujų opelių atsiradimą ir lėtina jau esamų žaizdelių gijimą. Be to, aštrus maistas gali sukelti rimtų virškinimo sutrikimų tiems, kurie serga žarnyno ligomis arba turi jautresnį virškinimo traktą.
REKLAMA