Jei stengiatės numesti svorio, subalansuota mityba yra ne mažiau svarbu nei fizinis aktyvumas. Tiesa, nutinka ir taip, kad šiuos du dalykus sėkmingai derinate, bet... numetus keletą kilogramų svoris įstringa vietoje, nors jūs būtumėte nieko prieš numesti šiek tiek daugiau.
Kaip tik čia jums į pagalbą turėtų ateiti idėjos, kaip nuo kiekvieno patiekalo sutaupyti šiek tiek kalorijų. Jei jūsų valgiaraštis yra gerai subalansuotas ir maitinatės sveikai, o ne badaujate, mažos korekcijos tikrai bus į naudą!
Pusryčiai
Pusryčiai – svarbiausias dienos valgis, taigi jų metu turėtumėte gauti vieną didžiausių dienos maistingųjų medžiagų porcijų. Tam, kad visai dienai išjudintumėte medžiagų apykaitą, turėtumėte valgyti netrukus po prabudimo. O kaip čia galima sutaupyti kalorijų?
Vietoje miusli porcijos užpilkite pienu avižinių dribsnių. Jei norite – pagardinkite šaukšteliu medaus. Ir vienas, ir kitas – sveiki pasirinkimai, bet jei norite sumažinti kalorijų kiekį, verčiau pasikliaukite paprastais avižiniais dribsniais be priedų. Nedidelė porcija miusli su pienu ar neriebiu jogurtu turi apie 300 kcal, o 1 porcija avižinių dribsnių – 160 kcal. Taigi jūs sutaupysite apie 140 kcal. Be to, įvairūs miusli priedai gali būti pagardinti cukrumi, taip dar labiau padidinant jų kaloringumą.
Jei pusryčiams esate įpratusi sukramsnoti dar ir sumuštinį, lengviausias būdas jį „paliekninti“ – sviestą pakeisti margarinu. 10 g sviesto (maždaug tiek tepama ant sumuštinio) – tai 74 kcal. Toks pat kiekis sumažinto riebumo margarino – 34 kcal. 30 kcal per dieną – gal ir ne toks jau didelis kiekis, tačiau per savaitę pavyktų sutaupyti net 210 kcal, o tai – jau šis tas!
Atsargiai – kava! Jei pusryčiams geriate espreso be cukraus – jūsų rytas prasideda stilingai ir... racionaliai. O pasimėgauti pakeliui į darbą puodeliu kapučino – jau nemaža nuodėmė. Daugelis kavos baruose parduodamų kavos porcijų turi ne ką mažiau kalorijų, nei jūsų pietūs!
Pietūs
Pietūs papildo energijos atsargas tada, kai apima dienos snaudulys. Jei maitinatės sveikai, tikriausiai pietums dažnai renkatės šviežių ar troškintų daržovių salotas. Tai, be abejo, papildo organizmą vitaminais, mikroelementais ir maistinėmis skaidulomis. O didžiausias salotų pavojus slypi... padaže. Net jei seniai atsisakėte majonezo, daug nesveikų trans riebalų galite gauti naudodama aliejaus pagrindu pagamintą salotų padažą – jei jį gaminate ne pati, o perkate jau paruoštą.
Taigi pasirinkusi pietums salotas, verčiau atsisakykite padažo. Jis gali visai nejuntamai, bet labai stipriai padidinti jūsų pietums suvartotų kalorijų kiekį. Užsisakant salotų kavinėje, pavojus taip pat tyko: kad salotos būtų gardesnės, dažnai aliejaus naudojama kur kas daugiau, nei reikia standartinei porcijai. Taigi prašykite salotas gardinti citrinos sultimis arba, pagal galimybes, prašykite leisti užsipilti aliejaus ant salotų pačiai.
Mirkykite šakutę. Salotų mėgėjos gali griebtis ir tokios gudrybės: užuot padažu apipylusi visą salotų porciją, įpilkite keletą jo šaukštų į nedidelį puodelį šalia ir valgydama vis pamirkykite ten šakutę. Šis paprastas triukas leis mėgautis gardžiomis salotomis ir taupyti kalorijas!
Vakarienė
Kad ir ką sakytų specialistai, esą vakarienei vertėtų rinktis tik lengvus patiekalus, dirbantiems žmonėms ji dažnai apsikeičia vietomis su pietumis – būtent vakare pagaliau atsiranda galimybė pasimėgauti šiltu naminiu maistu.
Kad vakarienės metu sumažintumėte kalorijų kiekį, lengviausia – sumažinti pačią porciją. Iš tiesų gaminant namuose būtent porcijos dydis gali lengvai pakrypti į jums nepalankią pusę. O sumažinti ją galėtumėte tikslingai pasirinkdama mažesnius indus, taip pat atsisakydama garnyro (ryžių, bulvių, makaronų). Tiesa, net ir visai neatsisakius, o tik sumažinus garnyro kiekį galima sutaupyti nemažai kalorijų: pavyzdžiui, ½ stiklinės virtų ryžių padalinus dar per pusę, jūsų porcija sulieknėtų 50 kcal.
Po obuolį prieš vakarienę. Viename vidutinio dydžio obuolyje yra 5 gramai maistinių skaidulų. Patekę į skrandį jos išbrinksta ir skatina sotumo jausmą. Tad paprasta gudrybė – obuolys prieš pagrindinį patiekalą – leis suvalgyti mažiau. Be to, obuolys apsaugos nuo alkio priepuolio vos grįžus iš darbo, kol ruošite pagrindinį patiekalą.
Kokteilių baras
Lengvas vakaras po darbo, su kolegomis ar draugais – puikus dienos pabaigos akcentas. Tačiau jei laikotės dietos, gali tapti rimtu išbandymu: na kaip atsisakyti keptos duonos ar sūrio užkandžių, jei visa kompanija užsisakė?
Visų pirma – paprasčiausias patarimas: neatsisakykite, tik stenkitės kramsnoti kuo mažiau, rinkitės rūkytus gaminius ar šviežias daržoves, uogas, vaisius, o ne riebaluose keptus, gruzdintus kąsnelius. O svarbiausia – nesusigundykite gerti saldžių kokteilių. Sausas vynas (apie 100 kcal) – kur kas geresnis pasirinkimas nei bokalas alaus (apie 180 kcal) ar taurė sidro (apie 200 kcal).
Vanduo - į sveikatą! Nepamirškite ir prie kavos, ir prie taurės stipresnio gėrimo prašyti stiklinės vandens. Vanduo padės lengviau kontroliuoti apetitą, jį gurkšnodama jausitės geriau, kils mažiau pagundų užsisakyti dar ko nors išgerti ar užkąsti.