Kalėdos neįsivaizduojamos be jų atributo - kalakuto. Štai receptas, kaip puikia, skaniai ir šventiškai jį paruošti.
INGRIDIENTAI:
Kalakutas, 4 kg.
Vanduo, 5 l
Medus, 250 gr.
Druska, 250 gr.
Trinti juodieji pipirai, 20 gr.
Lauro lapai, 5 vnt.
Gvazdikėliai, 12 vnt.
Trinti kvapieji pipirai
Sojos padažas, 5 šaukštai
Kalakuto įdarui reikės:
Virti, išvalyti valomieji kaštonai, 0,5 kg.
Kedro riešutai, 100 gr.
Didelis svogūnas, 1 vnt.
Jautienos faršas, 300 gr.
Vištos kepenėlės bei širdelės, 400 gr.
Juodosios razinos, 100 gr.
Sviestas, 200 gr.
Konjako, druskos ir pipirų pagal skonį
Padažas kalakuto patepimui (kepant):
Sviestas, 3 šaukštai
Apelsinas, 1 vnt.
Citrina, 0,5 vnt.
Druska, žiupsnis
GAMINIMAS:
Kalakuto paruošimas.Kalakutas marinuojamas 2-3 dienas laikant šaldytuve.
Imame 1 litrą vandens, sudedame medų bei visus prieskonius bei verdame 5 min. Šį nuovirą supilam į likusius 4 l šalto vandens, paliekame kol atauš. Imame indą, dedame kalakutą, užpilame visu nuoviru, pilame į lėkštę ant kalakuto, ir uždedame kokį nors sunkų daiktą, kad kalakutas panirtų.
Prieš įdaro gaminimą išimame kalakutą ir laikome iki jis taps kambario temperatūros.
Įdaras. Svieste apkepam smulkiai supjaustytą svoguną, po to dedame faršą, kepenėles, pakepiname 10 minučių, užpilame konjako, po to dedam kaštonus, kedro riešutus, razinas, 5 minutes pakepiname bei paliekame ataušti. Tuo metu nuo kalakuto nupilame nuovirą, gerai nuplauname po bėgančiu vandeniu, nušluostome, ir kemšame įdarą į jo vidų. Pabaigus užsiuvame pilvą. Dedame į didelę skardą ir kepame.
Padažas kepimui. Sviestą išlydom, išspaudžiame apelsiną ir pusę citrinos, sultis bei druską supilame į sviestą.
Šiuo padažu reikia aptepti kalakutą kas pusę valandos.
Gerų švenčių ir skanaus!