Ne viena šeimininkė jau nebeįsivaizduoja, kad gaminant salotas galėtų apsieiti be mocarelos
(it. mozzarella) sūrio.
Šviežia mocarela - tai šviežias, jaunas (nebrandintas), minkštas ir šlapias sūris. Parduodamas išmirkytas savose išrūgose. Deja, tai, ką matome prekybos centrų lentynose - toli gražu nėra tikroji mocarela. Nors mocarelos sūris gali būti gaminamas iš pasterizuoto ir nepasterizuoto karvių pieno, autentiška ir tikra mocarela gaminama tik iš buivolių pieno. Ant tokio sūrio pakuotės turi būti užrašyta “Mozzarella di Bufala".
Hermetiškoje pakuotėje tikroji mocarela tinkama vartoti tik maždaug mėnesį.
Iš karvių pieno gaminamą mocarelą patys italai vadina “fior di latte" (pieno gėlė). Jo skonis šiek tiek skiriasi, be to, taip pagamintas sūris yra pigesnis.
Maži, maždaug 2,5 cm skersmens šviežio mocarelos rutuliukai, marinuoti gryname arba prieskoniais pagardintame alyvuogių aliejuje, vadinami “boconccini". Rūkytas sūris vadinamas “mozzarella affumicata". “Manteca" yra šviežias mocarela sūris, apvyniotas aplink sviesto gabalėlį.
Šviežia mocarela turi būti balta, minkšta ir elastinga. Perpjovus sūrio rutuliuką iš jo turi išbėgti šiek tiek balto skysčio. Tačiau ne vienas virtuvės šefas pripažįsta, kad vietinių gamintojų mocarela dažnai būna kartoka, kieta ir sausa. Tiesa, tokie sūriai dažnai būna pigesni. Taigi rinktis teks jums patiems.
Pirmiausia, į ką turėtumėte atkreipti dėmesį pirkdami mocarelą - tinkamumo vartoti laikas. Kadangi šis sūris labai greitai genda, prekybos tinklai ne visada spėja
jį parduoti.
Jeigu mocarelos tinkamumo vartoti laikas pasibaigęs arba besibaigiantis, sūris bus gelsvos spalvos, kartokas. Atsiranda ir nemalonus rūgstančio pieno kvapas.
Atidarius pakuotę, išrūgų neišpilkite, priešingu atveju, sūris sukietės ir labai greitai suges. Sūrio rutuliukus su skysčiu supilkite į stiklainį. Taip laikomą sūrį pasistenkite suvartoti per porą dienų. Laikyti mocarelą geriausia pačiame šilčiausiame šaldytuvo sektoriuje. Šaldiklis ir mocarela - du nesuderinami dalykai. Jeigu sūrį užšaldysite, atšilęs jis labiau primins varškės masę.