Autofagija – kas tai?
Kepenys yra gyvybiškai svarbus organas, kuris pasirūpina, kad iš mūsų kūno būtų pašalintos visos toksiškos medžiagos. Tad itin svarbu nepamiršti deramai rūpintis kepenimis.
„Tam, kad kepenys tinkamai funkcionuotų, reikėtų jas išvalyti. Ar teko girdėti terminą – autofagija? Tai procesas, kai mūsų organizmas pats suvalgo nebereikalingas ląsteles, baltymus. Organizmas taip apsivalo. Ir to išsivalymo dėka mes būname sveiki. Ir net, galiu pasakyti, lėčiau senstame“, – paaiškina daktaras.
Tinkama mityba – tiesiausias kelias sukelti autofagiją
Pasak A. Unikausko, mūsų kepenys dėkoja, kai joms duodame augalinio maisto. Iš šio maisto gaunamas medžiagas kepenys panaudoja itin svarbiems procesams inicijuoti.
„Kepenims yra labai naudingi fitonutrientai. Tai yra tam tikros medžiagos, esančios augaluose. Kepenys labai aktyviai panaudoja jas, kad galėtų tinkamai atlikti savo funkciją: detoksikuoti organizme esančius toksinus, o tuos, kurie yra tirpstantys riebaluose, paversti tirpstančiais vandenyje – ir taip juos pašalinti iš organizmo.“
Vis tik, daktaras atkreipia dėmesį, jog ne visos daržovės gali būti fitonutrientų šaltiniu.
„Reikėtų valgyti daugiau augalinio maisto bei vartoti mažiau angliavandenių turintį maistą. Kaip manote apie kokius angliavandenius aš kalbu? Iš esmės – tai yra viskas, kas gaminama iš miltų.
Bulvės, morkos, burokėliai – tai šakninės daržovės. Kai jos yra išverdamos, daržovėse esantis krakmolas yra „sukarpomas“ iki gliukozės, todėl faktiškai jūs jau valgote cukrų.“
Daktaras ramina ir juokauja, kad tikrai nereikia atsisakyti bulvių, svarbu mityboje rasti balansą.
„Visi mėgsta bulves, tad valgykit jas ramiai. Tik nedarykite to tris kartus per dieną.“
Kaip galime padėti mūsų kūnui atsikratyti toksinų?
Efektyviai šalinti toksinus iš organizmo taip pat galima tinkamos mitybos pagalba. Svarbiausia – saikingas maisto kiekis ir jo įvairovė.
„Labai gerai vienu metu valgyti daržoves ir mėsą. Tuo ir reikėtų apsiriboti. Ką žmonės dažnai daro? Iš pradžių suvalgo mėsytę su daržovėmis, o po to pereina prie deserto. Ir štai „primakaluojama“ visko. Tuomet kepenims būna sudėtingiau dirbti. Įvairovė turi būti dienos ar savaitės eigoje, o ne vieno valgymo metu“, – atkreipia dėmesį daktaras.
Tad kokį maistą būtų tikslingiausia rinkti?
„Iš esmės, visuomet tinka bet kokios kopūstinės daržovės, net ir raugintos. Toliau – raudona mėsa. Kodėl aš mėsą siūlau? Ten yra aminorūgščių, baltymų, geležies, B grupės vitaminų. Ir jie taip pat padeda išsivalyti kepenims“, – teigia A. Unikauskas.
Na, o „Eurovaistinės“ vaistininkė Jovita Aleknienė pastebi, jog norint padėti savo kepenims, nevertėtų pamiršti mineralinių medžiagų.
„Kepenims yra labai svarbūs antioksidantai: vitaminas A, vitaminas C, selenas, visi B grupės vitaminai (ypač B6 ir B12), ciberžolė, margainis.”
Mityba, kraujotaka ir galvos skausmas – kaip tai susiję su kepenų veikla?
Laidoje daktaras iškėlė klausimą: kodėl, kai kalbame apie kepenis, dažniausiai minime ir mitybą? Ir kaip su šiuo klausimu yra susijusi mūsų kraujotakos sistema?
„Kai kalbame apie virškinimo sistemą ir kepenis – turime suprasti, kad tai yra visai atskira sistema. Ir ši beveik nesusijusi su mūsų bendrąja kraujotakos sistema. Ji yra autonominė. Kai pavalgome, tiek naudingos, tiek toksinės medžiagos patenka į mažytes venas, kuriomis viskas suteka į kepenis. Kepenys identifikuoja žalingas medžiagas ir jas suskaido, švarų kraują „permesdamos“ atgal į bendrą kraujotaką. Bendroje sistemoje turi cirkuliuoti tik švarus kraujas. Man dažnai žmonės sako, kad kamuoja galvos skausmas. Tai aš mėgstu užduoti tokį klausimą: o gal jūsų smegenims nelabai patinka kraujo kokybė? Gal kepenys prastai funkcionuoja?“
Dar daugiau informacijos apie tai, kaip padėti savo kepenims – laidoje „Kviečiame daktarą“.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!