• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

VilniausEuropos žaliosios sostinės 2025 renginiai įsibėgėja. Žinomi mitybos entuziastai, nuomonės formuotojai dalyvavo augalinio maisto gaminimo dirbtuvėse. Tarp svečių – žurnalistas Orijus Gasanovas, „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė, „Nestoras maistas“ autorė Ieva Greičiūnaitė ir kiti. Dirbtuvių vedėja – sveiko maisto šefė Julija Maksimova.

5

VilniausEuropos žaliosios sostinės 2025 renginiai įsibėgėja. Žinomi mitybos entuziastai, nuomonės formuotojai dalyvavo augalinio maisto gaminimo dirbtuvėse. Tarp svečių – žurnalistas Orijus Gasanovas, „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė, „Nestoras maistas“ autorė Ieva Greičiūnaitė ir kiti. Dirbtuvių vedėja – sveiko maisto šefė Julija Maksimova.

REKLAMA

Renginio svečiai žavėjosi, kokia visavertė, skani ir spalvinga gali būti augalinė mityba, rašoma pranešime spaudai.

Taip pat atviravo, kad tokie receptai nėra visiškai nauja ir jau kuris laikas gyvulinės kilmės produktų mityboje mažėja.

Bent 1 augalinė vakarienė per savaitę

Tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė kiekvieną savaitę bent vieną kartą vakarienę ir pusryčius gamina tik iš augalinių produktų.

REKLAMA
REKLAMA

Dažnai gaunasi ir daugiau, mat kai pietus gaminasi tik sau, ne visai šeimai, augalinis racionas – dar dažnesnis.

REKLAMA

„Tą patį rekomenduoju ir sekėjams, kuriems augalinis maistas dar nėra įprastas – bent vienas naujas augalinės kilmės produktas pirkinių krepšelyje per savaitę ir bent vienas naujas įdomus augalinės vakarienės receptas per savaitę.

Tikiu, kad mažais žingsneliais, nesukeliant sau per didelių pokyčių ar streso, meilę augaliniam maistui išsiugdyti yra paprasčiau nei drastiškai keičiant visą mitybą“, – sako tinklaraštininkė.

REKLAMA
REKLAMA

Mėgstamiausią savo veganišką patiekalą Kristinai įvardyti nėra lengva, mat mėgsta daug ką, pavyzdžiui, įvairiais ankštiniais produktais ir daržovėmis gausius patiekalus.

„Visgi vienas mėgstamiausių – su azijietišku riešutų sviesto glajumi keptas žiedinis kopūstas su traškiais avinžirniais ant šilkinio humuso patalų“, – dalijasi „Ant medinės lentelės“ autorė. 

Orijus Gasanovas keliaudamas galėtų būti vegetaras

Daug keliaujantis žurnalistas Orijus Gasanovas sako, kad dažnai užsienyje pagalvoja, jog apskritai galėtų valgyti tik augalinį maistą, jei Lietuvoje būtų didesnė tokio maisto įvairovė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nors aš mėsą valgau, nėra, kad esu dėl jos pamišęs. Pavyzdžiui keliaudamas Izraelyje beveik tik vegetariškai valgau, visokias užtepėles, humusą. Indijoje yra regionų, kur visiškai tik žaliavalgiškai žmonės valgo, jie tiesiog moka gaminti skaniai tokį maistą ir mėsos net nepasigendi“, – teigia žurnalistas.

Orijus sako, jog Lietuvoje turime bėdą, kad žmonės įsivaizduoja, kad turi būti arba veganas, arba visavalgis ir nepagalvoja, gal tarp to gali būti balansas.

REKLAMA

„Kai pasakau žmogui kuriam nors, kuris nėra nei veganas, nei vegetaras, kad eisime į vegetarišką restoraną, jis išsigąsta, sako, kad tokio maisto nevalgo, tai aš sakau, kad valgo, juk tie patys bulviniai blynai yra vegetariškas maistas“, – šypsodamasis sako jis.

Svarbiausia – balansas

„Nestoras maistas“ autorei Ieva Greičiūnaitė augalinis maistas taip pat nėra naujiena. Nors Ieva nėra šalininkė jokių dietų ar griežtų taisyklių, neskirsto maisto į sveiką ir nesveiką, subalansuota, visavertė mityba jai yra itin svarbi. 

REKLAMA

„Daržoves ir kitus augalinius produktus įtraukiu kasdien, net jei valgau mėsą, žuvį, pieno produktus, visada stengiuosi juos sukombinuoti su kuo didesniu kiekiu augalinio maisto – daržovių, ankštinių daržovių, sėklų, prieskonių. Tai – jau įprotis, kurio laikydamasi jaučiuosi geriausiai“, – sako I. Greičiūnaitė.

Esą kai augaliniai produktai tampa kiekvienos dienos ingredientai, automatiškai sumažėja gyvulinės kilmės maisto, atsiranda sveikatai ir žemei palankus įprotis, nereikia net nieko skaičiuoti ar sudėtingai planuoti, sprausti savęs į kažkokius rėmus ar pavadinimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų