Dėmesio! Žemiau pateikiamas tekstas yra skirtas kelti alkoholio vartojimo kultūrą. Žemiau pateikti patarimai nėra gydymo nuorodos alkoholikams. Jei vartojate alkoholinius gėrimus, visada privalote kontroliuoti save ir kiek įmanoma greičiau išsiblaivyti, kol dar nepadarėte to, dėl ko vėliau tektų gailėtis.
Kokį idealų lankytoją savo svajonėse mato kiekvieno baro savininkas ir akcininkai? Atsakymą į tai mačiau užrašytą ant sienos viename Singapūro bare: tai tie, „kurie linksmai praleido laiką geroje kompanijoje, išgirdo ką norėjo, pasakė, ką norėjo, neprarado nei savigarbos, nei savikontrolės, ir išliko džentelmenai“.
Tačiau kaip tai pasiekti? Kaip neprarasti savikontrolės bare ir nejausti sunkių pagirių kitą rytą?
Žinoma, „auksinė taisyklė“ yra viena – išvis negerti. Juoba kad prisigerti iki žemės graibymo dažniausiai net nėra svarbiausias bet kurių išgertuvių tikslas (nebent tai verčia daryti užplūdusi depresija ir noras visiškai užsimiršti, tačiau kiekvienas tai darantis visada žino – po kiekvienos nakties išaušta aušra, o po kiekvieno beprasmio prisigėrimo ateina pagirios). Visada svarbiausia – gerai praleistas laikas. Kiekvieno vakaro ar nakties tikslas – maksimalus kiekis linksmybių ir minimalus kiekis kančių.
Ir, pasitelkus gerą planavimą, šiek tiek teorinių žinių ir savianalizės, galima ūžti visą naktį, netgi neišleisti daug pinigų, o ir ryte jaustis pakankamai gerai. Haityje egzistuoja „voodoo“ legenda, tvirtinanti, jog, įsmeigus į gėrimo, kurį geri, butelio kamštį trylika smeigtuku su juodomis galvutėmis, liksi blaivus, kad ir kiek jo beišgertum... Gal ir taip, tačiau kur rasti trylika smeigtukų su juodomis galvutėmis? O paprastas taisykles, kaip tai padaryti be smeigtukų, galima rasti čia:
TAISYKLĖ NR. 1 – Prieš vakarėlį užkąskite
Į tuščią skrandį patekęs alkoholis bus greičiau absorbuojamas į organizmą, ir išvis padidins skrandžio rūgštingumą (kas savo ruožtu sąlygoja blogą kvapą iš burnos). Likus valandai iki planuojamos pirmos alkoholio taurės patartina užkąsti (išgerti) daug baltymų, aliejaus bei druskos turinčio maisto – žalių kiaušinių, sūrio, riešutų, virtų bulvių, vieną du šaukštus saulėgrąžų aliejaus. Neteisingai manoma, kad tai, ypač aliejus impregnuoja skrandį. Iš tikrųjų organizmo įsisavinami baltymai ir angliavandeniai neutralizuoja alkoholio poveikį.
TAISYKLĖ NR. 2 – Pradėkite lengvai
Nepradėkite gerti vien alkoholinių kokteilių (ypač „ant tuščio skrandžio“). Jei norite pradėti su kokiu nors klasikiniu gėrimu, tiesiog pagalvokite apie džiną su toniku. Iš esmės pagalvokite ir apie gėrimus su mažesniu alkoholio laipsniu – žmogaus organizmas per valandą pašalina apie 15 miligramų alkoholio – tiek jo yra alaus skardinėje, pusėje taurės vyno ir vienoje taurelėje stipraus gėrimo. Jei per tą patį laiką išgersite didesnį kiekį, nei jo spėjate pats pašalinti, greičiau ir apgirsite.
TAISYKLĖ NR. 3 – Gėrimo metu valgykite
Maistas yra pagrindiniai organizmo „degalai“, kurie „degdami“ greičiau neutralizuoja alkoholio poveikį. Būtent todėl rusai visada užkanda savo stiklinėmis geriamą degtinę, ir užkanda ją daug rūgščių bei druskų turinčiu maistu – citrinos riekelėmis, raugintais agurkais, svogūnais, ikrais, silkėmis, sardinėmis ir šprotais. Gal tai ir paaiškina, kodėl rusų mėgstamose salotose visada gausu majonezo ar aliejaus?
TAISYKLĖ NR. 4 – Galvokite apie gėrimą, kaip iš meniu pasirenkamą maistą
Kitais žodžiais, planuokite savo pasirinkimą. Elementari logika visada teigia, kad geriant vyną, baltas turi būti vartojamas prieš stipresnį raudoną, sausas prieš saldų, geriant alų – lengvas prieš tamsųjį, „skaidrieji“ gėrimai prieš „spalvotuosius“, na, o gėrimai su mažesniu alkoholio laipsniu prieš turinčius daugiau alkoholio. Bėda yra ta, kad anksčiau ar vėliau logika pradeda trukdyti linksmybėms, ir džentelmenai pradeda maišyti gėrimus pagal aplinkybes: šampaną, kokteilius, alų, bet kokį vyną ir degtinę. Iš esmės tai irgi stebina rusus, kurie tradiciškai laikosi istorinio požiūrio – „jei pradėjai gerti degtinę, gerk tik degtinę“.
TAISYKLĖ Nr. 5 – Visada vartokite daug nealkoholinių skysčių
Kartu su alkoholinio gėrimo taure išgerkite ir vandens stiklą (iš esmės tai geriausia priemonė likti blaiviam). Organizmas netruks pradėti šalinti daug skysčių, o kartu su jais – ir alkoholį. Antra vertus, vandens stiklinės ir buteliai primins, kiek jau esate išgėręs.
TAISYKLĖ NR. 6 – Bendraukite su kitais žmonėmis
Tikiu, jau esate įsitikinę, kad gerdamas vienas, žmogus visada apgirsta kelis kartus greičiau. Kodėl? Nes užimtas protas natūraliai priešinasi alkoholio poveikiui. Kalbėkite ir aktyviai dalyvaukite diskusijoje (žinoma, ne užgauliai ar chamiškai, o kurdamas gerą nuotaiką aplinkiniams). Protas turi būti nuolat užimtas. Kai kas yra bandęs išgerti tris butelius alaus, skaitydamas rimtą filosofinę knygą ir įsitikinęs to rezultatais.
TAISYKLĖ NR. 7 – Judėkite
Sėdint nejaučiama tikrojo alkoholio poveikio, todėl stovint ant kojų ir judant galima orientuotis situacijoje ir įvertinti, ar ne pernelyg daug jau esate išgėręs.
TAISYKLĖ Nr. 8 – Nemaišykite gėrimų su limonadu ar šampanu
Angliarūgštė greičiau išnešioja alkoholį po organizmą. Taip pat susilaikykite ir nuo kavos bei energetinių gėrimų – kofeinas, susimaišęs su alkoholiu, maskuoja pastarojo padarinius ir žmogus gali išgerti daugiau, nei jam derėtų. Jūsų nuotaikos ir savijautos katalizatorius turi būti gera kompanija, o ne alkoholis. Jei jaučiatės girtas ar pavargęs, verčiau eikite namo, nesižeminkite, juoba ir aplinkiniai nenusipelnė išvysti Jūsų, besielgiančio kaip kiaulė.
TAISYKLĖ Nr. 9 – Neskubėkite
Alkoholis yra kaip meilė. Pirmas bučinys yra žavingas, antras – intymus, trečias – jau rutina, po kurios belieka merginą tik nurengti. Taip ir po kažkelinto kokteilio logika pasiduoda instinktui, ir gerti norisi vis daugiau ir greičiau. Tačiau atkreipkite dėmesį, kad rusai, kad ir kokius stereotipus būtumėte susidaręs apie tą tautą, niekada negeria agresyviai. Rusų manymu, kitataučiai, ypač vakariečiai nemoka gerti. Nes – nevalgo. Maišo kokteilius. Siurbčioja degtinę, užuot ją išgėrę vienu mauku. Kitais žodžiais, daro viską, kad pasigertų nuo minimalaus alkoholio kiekio. Gal dėl įgimto gobšumo, o gal ir dėl alkoholio brangumo Vakaruose? Kažin, kur taip skubate Jūs pats?
TAISYKLĖ Nr. 10 – Jei jau turite prieš save pilną gėrimo taurę, naujos užsakinėti nereikia