Nėščiosioms ir žindyvėms reikėtų kuo rečiau valgyti gruzdintas bulvytes, bulvinius traškučius ir kitus patiekalus, kuriuose esama cheminio junginio akrilamido, o galbūt ir apskritai jų atsisakyti, pranešama remiantis antradienį (01.17) paskelbtu Vokietijos mokslininkų tyrimu.
Mokslininkai teigia įspėjantys besilaukiančias ir maitinančias moteris, kad motinos įsčiose tebesantys ar vos gimę kūdikiai yra itin jautrūs kancerogenine medžiaga laikomo akrilamido poveikiui. Šias tyrimo išvadas antradienio vakarą paskelbė Vokietijos visuomeninės televizijos naujienų laida.
Niurnbergo biomedicinos ir farmacijos tyrimų institute dirbantis ir tyrimui vadovavęs prof. Fritzas Soergelis sakė, kad akrilamidas labai lengvai tirpsta vandenyje, todėl vaisiams ir naujagimiams, kurių didžiąją kūno dalį sudaro būtent vanduo, kyla didesnis pavojus nei suaugusiesiems. Kadangi vaisių ir naujagimių smegenų kraujotaka nėra iki galo susiformavusi, nervų sistemą pažeidžiantis akrilamidas turi kur kas daugiau galimybių pakenkti nesubrendusioms jų smegenims.
Apie akrilamidą pasaulis pirmą sykį išgirdo 2002 metų balandį, kai švedų mokslininkai pranešė jo aptikę riebaluose ir orkaitėje keptame maiste, ypač bulviniuose traškučiuose bei gruzdintose bulvytėse. Iš pradžių šios išvados buvo vertinamos gana skeptiškai, tačiau po kurio laiko panašių rezultatų gavo ir kitų šalių mokslininkai.
Graužikams dideli akrilamido kiekiai sukėlė vėžį. Praėjusių metų rugsėjį Jungtinių Valstijų maisto ir vaistų administracija paskelbė ketinanti sumažinti arba iš viso uždrausti leidžiamą akrilamido kiekį bulvėse ir grūdiniuose produktuose.Anot F. Soergelio, bandymais nustatyta, kad iš motinos kraujo per placentą kūdikis gauna nuo 10 iki 50 proc. nėščiosios organizme esančio akrilamido.
Profesorius teigė, jog litre motinos pieno buvo aptikta iki 18,8 mikrogramų akrilamido ir pridūrė, kad kiek daugiau nei puslitrį pieno per dieną išgeriantis kūdikis tokiu būdu gali gauti apie 10 mikrogramų akrilamido.
F. Soergelis pabrėžė, kad įprastu būdu keptos ar virtos, o ne gruzdintos bulvės nėščiosioms ar žindyvėms ypač vertingos ir jų nereikia atsisakyti. "Gerokai žemesnėje" negu 180 laipsnių temperatūroje keptose bulvėse esama mažiau akrilamido ir jas pakankamai saugu valgyti, sakė profesorius. Primygtinai prašomas nurodyti, kokia gi ta "gerokai žemesnė" temperatūra, jis paminėjo 140 laipsnių.
"Reuters"-BNS