„Nors dar prieš porą dešimtmečių buvo kalbama, kad grybai neturi jokios maistinės vertės, yra sunkiai virškinami, juos apdoroti organizmui tenka sueikvoti daug energijos, šiandien nuomonė pakitusi. Daugybė mokslinių tyrimų įrodė, kad grybuose esama puikių, organizmui naudingų maistinių medžiagų, tad jais paįvairinti savo valgiaraštį tikrai verta.
Grybai savo savybėmis ir sudėtimi nenusileidžia mėsai ir daržovėms. Juose gausu naudingų mineralinių medžiagų, ląstelienos, vandens, vertingų baltymų bei vitaminų. Daugelyje jų fosforo ir kalio yra beveik tiek pat, kiek žuvyje. Tam tikrų rūšių grybuose, pavyzdžiui, valgomuosiuose danteniuose, yra betagliukanų, kurie stiprina imuninę sistemą ir saugo nuo vėžio. Be to, iš šios veikliosios grybų medžiagos gaminami net vaistai“, – pasakoja Vidmantė Sabaliauskė.
Kodėl grybai apsunkina virškinimą?
Neretai suvalgius grybų sutrinka virškinimas, todėl tai viena iš dažniausių priežasčių, kodėl daugelis šio maisto atsisako. Specialistės teigimu, taip nutinka dėl netinkamo grybų paruošimo, kadangi surinktus grybus reikia itin švariai nuvalyti ir nuplauti, kad išvengtume bakterijų bei neužsikrėstume botulizmu.
„Ruošiant patiekalus iš grybų, nereikėtų persistengti su riebalais, sviestu, riebia grietine ar grietinėle. Grybuose yra chitino, todėl jie savaime yra sunkiau virškinami, o pridėjus papildomų riebalų, virškinimo sistema ir kepenys apkraunamos ypač sunkiu darbu.
Taip pat šviežiai paruoštus grybus reikėtų suvalgyti kuo greičiau, o norint turėti atsargų žiemai, vertėtų žinoti, kad geriausiai naudingąsias savybes išsaugo džiovinti grybai. Tiems, kurie mėgsta marinuoti, patartina rinktis saugiausią būdą – su actu ir druska bei atsargas suvalgyti per metus, kadangi vėliau kokybė gali tapti abejotina. Be to, atminkite, kad prieš valgydami žiemai paruoštus grybus turite atidžiai apžiūrėti stiklainio dangtelį. Jei šis išsipūtęs – grybų jokiu būdu nevalgykite“, – pataria specialistė.
Kad išvengtume apsinuodijimo
Viena dažniausių apsinuodijimo grybais priežasčių yra nežinomų grybų valgymas. Būtent todėl grybautojams reikėtų rinkti tik gerai žinomas gėrybes ir jei kyla bent menkiausia abejonė, geriau į krepšį jų nesidėti.
„Taip pat grybus svarbu rinkti švarioje aplinkoje, paėjus bent pusę kilometro gilyn į mišką. Kadangi grybai kaupia ne tik dirvoje esančias vertingąsias, bet ir nuodingąsias medžiagas bei sunkiuosius metalus, prie kelio rinktos gėrybės gali būti pavojingos. Surinktus grybus stenkitės kuo greičiau apdoroti, nes juose, ypač baravykuose ir raudonviršiuose, yra daug baltymų, o pastovėję šiltoje vietoje jie greitai sugenda.
Nerekomenduojama grybų valgyti žmonėms, kurie serga lėtinėmis virškinamoji trakto, inkstų, kepenų, širdies ligomis, turintiems per mažą skrandžio sulčių rūgštingumą, taip pat vaikams, senjorams ar dėl ligų mažai judantiems. Žinoma, nevertėtų grybų valgyti vėlai vakare, prieš miegą ir be abejo visada reikėtų jausti saiką“, – sako pašnekovė.