Šokoladas visame pasaulyje laikomas gurmanų, net karalių maistu. Vertinamas dėl ypatingo skonio, sodrumo, teikiamo sotumo jausmo. Šokoladas naudingas ir sveikatai, mat jame gausu vitaminų. Remiantis kai kurių mokslininkų teorijomis, naudingas net šokolado kvapas, kuris didina serotonino kiekį ir pakelia nuotaiką. Jei per Valentino dieną netikėtu desertu norite nustebinti savo antrąją pusę, rinkitės patiekalą su šokoladu.
Bandelės glaistytos šokoladu
100 g sviesto, pusė stiklinės cukraus, keturi kiaušiniai, stiklinė miltų, šaukštas krakmolo, šaukštelis kepimo miltelių, tirpyto juodojo ir / arba baltojo šokolado, keli šaukštai obuolienės.
Kiaušinius ir cukrų išplakame iki purios masės. Į mišinį pilame išlydytą sviestą. Sukrečiame likusius produktus ir gerai išmaišome. Tešla turėtų būti gana tiršta. Įkaitiname sumuštinių keptuvę. Dedame šaukštą tešlos, obuolienės, dar tešlos, uždedame viršutinę keptuvės dalį ir kepame. Iškeptas bandeles aptepame tirpytu šokoladu. Įdarui galite rinktis tai, ką norite, ar tai, ką turite. Pagardinti galima ne tik šokoladu, bet ir miltiniu cukrumi.
Šokoladiniai putėsiai
180 g vanilinio jogurto, 80 g tarkuoto nekartaus juodojo šokolado, 6 avietės, 2 šaukšteliai sviesto.
Stiklinį dubenį dedame ant katilo su verdančiu vandeniu. Dubenyje ištirpiname šokoladą, sudedame sviestą, kad šokoladas imtų švytėti iš juodumo. Šiek tiek palaukiame, kol atvės. Atsargiai ir kruopščiai šokoladą sumaišome su vanilės skonio jogurtu. Masę sudedame į mažyčius indelius. Viršų papuošiame avietėmis.
Bananų duona su saldžia staigmena
Trys pastovėję bananai, 250 g miltų, 120 g minkšto sviesto, 180 g cukraus, 2 kiaušiniai, šaukštas sodos (arba kepimo miltelių), šaukštelis vanilės ekstrakto (arba vanilinio cukraus), žiupsnelis druskos, trys šaukštai kapotų graikinių riešutų (nebūtinai), šaukštas šokolado rutuliukų.
Orkaitę įkaitiname iki 170 laipsnių. Iki košės konsistencijos sugrūdame bananus. Sviestą labai gerai išsukame su cukrumi. Į mišinį sudedame bananų masę, sumaišome. Dedame kiaušinius, druską, vanilę ir gerai išmaišome. Atskirai sumaišome miltus su soda ar kepimo milteliais ir kruopščiai įmaišome į tešlą. Įmaišyti reikia kuo geriau, bet nepermaišyti, nes iškepusi tešla bus sausa. Galiausiai į tešlą įmaišome šokoladą ir riešutus. Kepimo skardą ištepame sviestu ir pabarstome miltais. Sukrečiame tešlą ir pašauname į orkaitę valandai.
„Svaigūs“ bananai
4 bananai, 300 ml sauso raudono vyno, 100 g cukraus, žiupsnelis cinamono.
Iš vyno, cukraus ir cinamono padarome mišinį ir pakaitiname keptuvėje. Dedame nuluptus, bet nesupjaustytus bananus ir šiek tiek abi puses paverdame. Išimtus dar galima aplieti karštu šokoladu ir pabarstyti kokosų drožlėmis ar skaldytais riešutais. Galima valgyti su ledais.
„Brownie“ su avietėmis ir kreminiu sluoksniu
200 g juodojo šokolado, 200 g sviesto, 400 g miltinio cukraus, 5 kiaušiniai (dideli), 110 g miltų, 400 g kreminio sūrio (pvz., „Philadelphia“), 16 g vanilinio cukraus, 120 g aviečių (gali būti šaldytos). Visi ingredientai turi būti kambario temperatūros!
20x30 cm arba kitokio dydžio pasirinktą formelę išklojame kepimo popieriumi. Šokoladą išlydome ir paliekame pravėsti. Sviestą ir 250 g miltinio cukraus išplakame iki purumo. Tuomet mušame po vieną kiaušinį ir gerai išplakame. Pilame išlydytą šokoladą, išplakame. Gražiai įmaišome miltus ir ¾ masės supilame į formą. Kitame dubenyje suplakame kreminį sūrį, 2 kiaušinius, 150 g miltinio cukraus ir vanilinį cukrų. Šią masę išpilame ant šokoladinės, sudedame avietes ir likusią tešlą nelygiais gabaliukais (ji bus tiršta, todėl gana sunkiai klosis ant skystokos sūrio masės). Kepti reikia 170 laipsnių temperatūroje 45–60 min. ir vėsinti pravertoje orkaitėje. Šį puikų receptą rekomenduoja pirmojo straipsnio herojė Liucina Rimgailė.
Šokoladinis pyragas su paslaptimi
3 kiaušiniai, 100 g sviesto, šaukštelis kepimo miltelių, šaldytos vyšnios (tinka ir kitos uogos), 150 g natūralaus jogurto, 6 šaukštai cukraus, miltų, šokoladiniam pagrindui reikia šokolado.
Kiaušinius išplakame su cukrumi ir jogurtu, supilame išlydytą sviestą. Kartu su miltais įmaišome šaukštelį kepimo miltelių. Šokoladiniam pagrindui galima naudoti šokolado padažą. Masę supilame į kepimo indą, dedame į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie 25 minutes.
Dangiškasis tiramisas
5 šaukštai cukraus, 4 kiaušinių baltymai ir du tryniai, 300 g damų pirštelių, 500 g maskarponės sūrio, 250 ml espreso kavos, 50 g romo, brendžio arba konjako (bet galima ir apsieiti), kakavos ir / ar šokolado drožlių pabarstymui.
Paruošiame stiprios kavos. Įpilame (arba ne) stipraus gėrimo. Iki standžių putų išplakame baltymus. Į juos sukrečiame masę, sumaišytą iš trynių, cukraus ir maskarponės. Į pasirinktą indą (didelį pailgą stiklinį ar elegantiškas stiklines taures) klostuojame būsimą tiramisą. Visų pirma į kavą trumpam panardiname damų pirštelius. Tuomet į indą dedame išmirkytus pirštelius, apibarstome kakava ir tiesiame sluoksnį gardaus kremo. Taip sluoksniuojame tiek kartų, kiek norime, arba kol baigiasi ingredientai. Sluoksniavimą reikia pabaigti kremu. Viršų pabarstome kakava arba smukliai tarkuotu juoduoju šokoladu. Jei esate be galo alkani, galite mėgautis iš karto, bet geriau palaikyti šaldytuve keletą valandų.