Ši būsena daugiausiai patiriama darbe ir mokymosi įstaigose, tačiau žmones neretai erzina ir politinės naujienos, problemos šeimoje ar kasdien pasitaikantys įvykiai, tokie kaip apsilankymas pas gydytojus, laukimas transporto kamščiuose, vairuojant automobilį mieste ir kita.
„Patiriant streso būseną, organizmas susiduria su emociniu bei fiziniu disbalansu, kuris ilgainiui gali padaryti rimtą žalą sveikatai. Tam tikras juodojo šokolado kiekio įtraukimas į kasdienį maisto racioną yra teisingas sprendimas, nes šis produktas padeda valdyti stresines situacijas“, – sakė „Nestlé tyrimų centro“ mokslininkas dr. Sunilas Kochharas.
Ne vienas tyrimas atskleidė teigiamą šokolado poveikį – įrodyta, kad šis saldumynas sietinas su kraujo spaudimo reguliavimu, geresniu insulino įsisavinimu bei rizikos susirgti širdies ligomis mažinimu. Be to, mokslininkai pripažįsta, kad naudingiausias yra kuo mažiau apdirbtas šokoladas, nes jame išlieka daugiausia antioksidantų, kurie yra reikalingi geros sveikatos būklės palaikymui. Taigi būtent juodasis šokoladas yra vertingiausias žmogaus organizmui.
Suvalgius per savaitę 50 g. šio saldumyno mirties nuo insulto rizika sumažėja net 46 proc. Tai lemia šokolade esančios naudingos medžiagos flavonoidai. Taip pat juodasis šokoladas veikia regėjimą bei gebėjimą mąstyti. Tyrimai rodo, kad suvalgius keletą jo gabalėlių, pagerėjo smegenų funkcijos bei gebėjimas matyti nedidelio kontrasto situacijose, pavyzdžiui, prasto oro sąlygomis.
Šveicarijoje įsikūrusio „Nestlé tyrimų centro“ atlikto eksperimento metu dvi savaites 30-iai suaugusių žmonių kasdien buvo duodama po 40 gramų juodojo šokolado (4 plytelės gabalėliai), kurį jie suvalgydavo ryte bei po pietų. Rezultatai atskleidė, kad saikingas šio saldumyno kiekis sumažina hormonų, lemiančių streso pojūtį, skaičių.
Tyrime naudotas 75 proc. kakavos šokoladas. Tokia kakavos koncentracija šokolade pasižymi naudingais cheminiais elementais, darančiais teigiamą įtaką medžiagų apykaitai bei ląstelėse vykstantiems procesams.
„Šio eksperimento rezultatai paremia mūsų tęstinį tyrimą, kuriuo siekiame nustatyti tam tikrų sudedamųjų maisto dalių poveikį žmogaus sveikatos būklei“, – pasakoja „Nestlé“ mokslininkas.
Prieš paverčiant kakavos pupeles šokoladui tinkamu ingredientu, jose įvyksta natūrali fermentacija. „Nestlé“ išrado unikalų procesą, kurio metu skatinamas natūralus fermentacijos procesas. Tai leido identifikuoti išsiskiriančias pagrindines šokolado skonį bei aromatą lemiančias medžiagas.
„Nestlé tyrimų centras“, norėdamas prisijungti prie juodojo šokolado naudos organizme vykstantiems procesams suvokimo didinimo, bendradarbiauja su tokio pobūdžio veikla užsiimančiomis organizacijomis – pasaulyje pirmaujančia chemijos kompanija „BASF“, Berlyne įsikūrusia organizacija „MetanomicsGmbH“ bei „Loughborough“ universitetu, esančiu Didžiojoje Britanijoje.